Autor Wątek: SPD - jak się zabrać do tego zwierza?  (Przeczytany 19543 razy)

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
Słyszałem kilkukrotnie dobre opinie o PD-A520 do zastosowania w szosie. Zapewnia lepsze podparcie stopy niż zwyczajne M520.

Wygląda to tak:

Pamiętam w pierwszej szosie miałem PD-M424 i podparcie stopy było równiez odczuwalnie lepsze, oraz miało tą przewagę nad A520, że wpinać można było się dwustronnie.

#Steel is Real

Offline Mężczyzna mambaout

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 28.09.2017
Bardzo polecam a520(albo droższą alternatywę a600) jeżeli ktoś jeździ głównie po szosie z blokami mtb. Dobre podparcie i dosyć niska waga. Przy jeździe miejskiej/terenowej m520 albo coś z większym podparciem np m530(tu już większa waga)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
nie znam osoby która wróciła z systemu SPD na platformy

Hm, na przykład ja wróciłem po jakichś dwóch latach. Różnic istotnych nie widziałem, a przynajmniej nie na tyle dużych, żeby usprawiedliwiały konieczność posiadania specjalnych butów wyłącznie na rower. Jakbym podchodził do rzeczy sportowo to bym pewnie pozostał (szczególnie na teren), ale nie podchodzę. Jedyne co mi się naprawdę podobało w systemie to ten szpanerski PRO klik przy wpinaniu, ale i to się przejadło.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Ja też wróciłem do platform (z grubsza)
Bardzo lubię jeździć w SPD, ale w moim przypadku mają 2 minusy:
1. po ok 80-90 km zaczynają mnie boleć palce. Jest to zdecydowanie skutek ciągłego podparcia stopy w tym samym miejscu (w tych samych butach, bez bloków, na platformach objaw się nie pojawia)
2. przywiązanie do konkretnych butów

Dookoła komina, na mojej starej szosówce jeżdżę w SPD, ale to krótkie dystanse.

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
....po ok 80-90 km zaczynają mnie boleć palce. Jest to zdecydowanie skutek ciągłego podparcia stopy w tym samym miejscu (w tych samych butach, bez bloków, na platformach objaw się nie pojawia)...
a próbowałeś zastosować odpowiednią/korekcyjną wkładkę do buta (np. Specialized BG czy Shimano Custom Fit) - wystarczy, że masz tzw. "wysoko wysklepioną" stopę i bez odpowiedniej wkładki w butach SPD będziesz się po prostu męczył (przy długich dystansach). Odpowiednia wkładka ma za zadanie rozłożyć napięcie/nacisk na maksymalnie dużą powierzchnię stopy co skutkuje niwelacją ewentualnego dyskomfortu. 

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Słyszałem kilkukrotnie dobre opinie o PD-A520 do zastosowania w szosie. Zapewnia lepsze podparcie stopy niż zwyczajne M520.

Wygląda to tak:

Ale za to tracisz wielką wygodę wpinania jaką daje dwustronne MTB. Tu masz pedał jednostronny, tak więc coś za coś

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
....po ok 80-90 km zaczynają mnie boleć palce. Jest to zdecydowanie skutek ciągłego podparcia stopy w tym samym miejscu (w tych samych butach, bez bloków, na platformach objaw się nie pojawia)...
a próbowałeś zastosować odpowiednią/korekcyjną wkładkę do buta (np. Specialized BG czy Shimano Custom Fit) - wystarczy, że masz tzw. "wysoko wysklepioną" stopę i bez odpowiedniej wkładki w butach SPD będziesz się po prostu męczył (przy długich dystansach). Odpowiednia wkładka ma za zadanie rozłożyć napięcie/nacisk na maksymalnie dużą powierzchnię stopy co skutkuje niwelacją ewentualnego dyskomfortu. 
Miałem podobnie, jak próbowałem przygody z SPD kilka lat temu. Tylko mnie łapały skurcze palców i całej stopy.
Zresztą, zdarza mi się to nawet na platformach, i wtedy muszę zmienić punkt podparcia stopy, bo skurcz uniemożliwia  pedałowanie.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Problemy ze stopami to są minusy SPD. To kwestia bardzo indywidualna, ale jak ktoś ma problemy ze stopami - to na SPD mogą być spore problemy. Tzw. "hot foot" i jej rozmaite odmiany to jedna z najczęstszych kontuzji kolarskich. Raz mnie tylko to mocno dorwało, ale ból był bardzo mocny, niemal uniemożliwiający jazdę.

• Użytkownik forum
Miałem podobnie, jak próbowałem przygody z SPD kilka lat temu. Tylko mnie łapały skurcze palców i całej stopy.
Zresztą, zdarza mi się to nawet na platformach, i wtedy muszę zmienić punkt podparcia stopy, bo skurcz uniemożliwia  pedałowanie.

...paradoksalnie - mając na uwadze samą kinetykę ruchu - w butach SPD nacisk na stopę (przy jej bocznym podparciu - jak np. w pedałach pd-a600 i wkładce w bucie - tzn. z odpowiednimi ustawieniami) powinien być mniejszy (również z uwagi na fakt, iż często sam ruch wpiętych stóp się różni - jedną nogą pchasz a drugą ciągniesz) niż w klasycznych platformach i butach nie przeznaczonych do kolarstwa (często ludzie jeżdżą w butach zaprojektowanych do chodzenia/biegania - czyli charakteryzujących się przede wszystkim wzmocnieniem tylnej części stopy/podeszwy oraz jej amortyzacją - co przy pedałowaniu jest raczej zbędne) - typowymi powodami wskazywanymi jako te odpowiedzialne za ból stóp to najczęściej zły dobór obuwia oraz złe ustawienie bloków...a że dyskomfort wzmaga się wraz z upływem czasu/przejechanych kilometrów to rzecz oczywista, więc  tym samym większego znaczenia nabiera konieczność znalezienia optymalnego ustawienia pozycji na rowerze (i czasami przyzwyczajenie ciała do tej pozycji);

za to odrębną sprawą o której rzadko się wspomina to potencjalne ryzyko kontuzji kolana - bezpośrednio spowodowane używaniem SPD (urazy spowodowane podnoszeniem pod obciążeniem nóg a tym samym poddawaniem długofalowym obciążeniom stawu, który nie został ewolucyjnie do takiego ruchu/obciążeń przystosowany - naturalnym dla kolana jest podnoszenie ciężaru swojej nogi - przy analizie ruchu "do góry") - dla tego ważnym jest aby jeździć mniej siłowo (wyższa kadencja);

...aby zamieszać totalnie w temacie,  dyskusyjnym pozostaje nawet sam fakt wzrostu efektywności pedałowania (wzrostu wynikającego jedynie z zastosowania samego systemu SPD - nie mówię tu o wpływie całościowym wszystkich ustawień roweru określających końcową pozycję kolarza a jedynie samej zmianie platform na system SPD)...powyższe jednak nie zmienia mojego odczucia, zdecydowanie większego "panowania/czucia" roweru kiedy jestem w niego wpięty, komfortu...no i podjazdy wchodzą też zdecydowanie lepiej.
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2018, 13:53 Gerwazy »

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Kolejna kwestia - buty Shimano mają zaniżoną rozmiarówkę. Na dzień dobry trzeba brać przynajmniej o numer większe.

Ależ nie prawda. :-)
Ależ prawda. Normalnie noszę 44-45, a buty Shimano musiałem zanabyć 46

Shimano trzyma rozmiarówkę (z małym zastrzeżeniem) - swoją/własną - ja kupuję buty po długości wkładki wewnętrznej (tym samym buty shimano kupuję o 2 rozmiary większe niż, np Ecco).

Noszę już drugą parę butów Shimano i obie w tym samym rozmiarze co reszta obuwia które mam.

• Użytkownik forum
Cytat: kolega_na_fullu_;-)

Noszę już drugą parę butów Shimano i obie w tym samym rozmiarze co reszta obuwia które mam.

U mnie jedynymi butami, które mają zgodny rozmiar z butami Shimano są buty do biegania Ascis, reszta obuwia jest zdecdywanie bardziej zbliżona do tej rozmiarówki:

Więc w moim przypadku większość butów (normalnych) noszę w rozmiarze 46 a Shmiano rozmiar 48 - co jest również zgodne z ich rozmiarówką (długość wewnętrznej wkładki)...do podobnych wniosków dochodzi zresztą większość użytkowników tych butów/sprzedawcy też o tym wspominają (od razu proponują przynajmniej 1 rozmiar większe) - tym samym jeżeli ktos planuje zakup butów przez internet warto aby wziął to pod uwagę.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Dzisiaj zacząłem tournée po sklepach i odwiedziłem całe dwa. Specialized mi nie podszedł w ogóle, w zasadzie tylko model MTB Sport trzymał piętę jak należy, ale wszystkie uciskały podbicie od góry paskiem, w sposób nie pozwalający uwierzyć że nie skończy się to kontuzją.

Natomiast znalazłem Bontrager SSR. Miękkie to i wygodne. Ktoś ma, używa?

PS: No i byłyby pod kolor roweru ;)

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
Korzystając z SPD jeżdżę już grubo ponad 20 lat i przerobiłem sporo rożnych butów. Od najprostszych/najtańszych po super SIDI które jak dla mnie wcale takie cudowne nie były...

Obecnie jeżdżę w Shimano M089 - do chodzenia takie sobie, znaczy da się iść nawet dość długo i blok nie stuka zbytnio, ale trzeba mocniej zaciągnąć klamrę bo pięty but nie trzyma. Natomiast podczas jazdy wszystko jest OK, pięta nie lata nawet przy luźniejszym zapięciu.
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
przed zmianą na platformy , używałem

https://m.bikester.pl/giro-rumble-vr-but-czarny-388179.html

przewiewne , dosyć wygodne do chodzenia

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010

Dzisiaj zacząłem tournée po sklepach
No i tędy droga.
Buty to najdroższa i najistotniejsza część tego wszystkiego. Jak Ci będzie niewygodnie to cały system możesz spuścić w WC, a stopy mamy różne i porady kolegów nic Ci nie dadzą.
Mnie np w butach Shimano było wygodnie jak w imadle, a w Specach bez bloków mógłbym chodzić na codzień.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum