nie znam osoby która wróciła z systemu SPD na platformy
....po ok 80-90 km zaczynają mnie boleć palce. Jest to zdecydowanie skutek ciągłego podparcia stopy w tym samym miejscu (w tych samych butach, bez bloków, na platformach objaw się nie pojawia)...
Słyszałem kilkukrotnie dobre opinie o PD-A520 do zastosowania w szosie. Zapewnia lepsze podparcie stopy niż zwyczajne M520.Wygląda to tak:
Cytat: Borafu w 11 Maj 2018, 10:33....po ok 80-90 km zaczynają mnie boleć palce. Jest to zdecydowanie skutek ciągłego podparcia stopy w tym samym miejscu (w tych samych butach, bez bloków, na platformach objaw się nie pojawia)...a próbowałeś zastosować odpowiednią/korekcyjną wkładkę do buta (np. Specialized BG czy Shimano Custom Fit) - wystarczy, że masz tzw. "wysoko wysklepioną" stopę i bez odpowiedniej wkładki w butach SPD będziesz się po prostu męczył (przy długich dystansach). Odpowiednia wkładka ma za zadanie rozłożyć napięcie/nacisk na maksymalnie dużą powierzchnię stopy co skutkuje niwelacją ewentualnego dyskomfortu.
Cytat: Gerwazy w 11 Maj 2018, 10:46Cytat: Borafu w 11 Maj 2018, 10:33....po ok 80-90 km zaczynają mnie boleć palce. Jest to zdecydowanie skutek ciągłego podparcia stopy w tym samym miejscu (w tych samych butach, bez bloków, na platformach objaw się nie pojawia)...a próbowałeś zastosować odpowiednią/korekcyjną wkładkę do buta (np. Specialized BG czy Shimano Custom Fit) - wystarczy, że masz tzw. "wysoko wysklepioną" stopę i bez odpowiedniej wkładki w butach SPD będziesz się po prostu męczył (przy długich dystansach). Odpowiednia wkładka ma za zadanie rozłożyć napięcie/nacisk na maksymalnie dużą powierzchnię stopy co skutkuje niwelacją ewentualnego dyskomfortu. Miałem podobnie, jak próbowałem przygody z SPD kilka lat temu. Tylko mnie łapały skurcze palców i całej stopy.Zresztą, zdarza mi się to nawet na platformach, i wtedy muszę zmienić punkt podparcia stopy, bo skurcz uniemożliwia pedałowanie.
Cytat: piechucki w 10 Maj 2018, 21:20Cytat: kolega_na_fullu_;-) w 10 Maj 2018, 18:44Cytat: starszapani w 10 Maj 2018, 11:12Kolejna kwestia - buty Shimano mają zaniżoną rozmiarówkę. Na dzień dobry trzeba brać przynajmniej o numer większe.Ależ nie prawda. :-)Ależ prawda. Normalnie noszę 44-45, a buty Shimano musiałem zanabyć 46Shimano trzyma rozmiarówkę (z małym zastrzeżeniem) - swoją/własną - ja kupuję buty po długości wkładki wewnętrznej (tym samym buty shimano kupuję o 2 rozmiary większe niż, np Ecco).
Cytat: kolega_na_fullu_;-) w 10 Maj 2018, 18:44Cytat: starszapani w 10 Maj 2018, 11:12Kolejna kwestia - buty Shimano mają zaniżoną rozmiarówkę. Na dzień dobry trzeba brać przynajmniej o numer większe.Ależ nie prawda. :-)Ależ prawda. Normalnie noszę 44-45, a buty Shimano musiałem zanabyć 46
Cytat: starszapani w 10 Maj 2018, 11:12Kolejna kwestia - buty Shimano mają zaniżoną rozmiarówkę. Na dzień dobry trzeba brać przynajmniej o numer większe.Ależ nie prawda. :-)
Kolejna kwestia - buty Shimano mają zaniżoną rozmiarówkę. Na dzień dobry trzeba brać przynajmniej o numer większe.
Noszę już drugą parę butów Shimano i obie w tym samym rozmiarze co reszta obuwia które mam.
Dzisiaj zacząłem tournée po sklepach