Autor Wątek: SPD - jak się zabrać do tego zwierza?  (Przeczytany 19526 razy)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
A jest jakaś zasada w tym temacie?

IMHO: żeby było wygodniej ;) czyli jeśli źle umiejscowię bloki to mi mniej  wygodnie.  Przykręcając bloki do nowych butów zaczynam od pozycji najbardziej centralnej, potem ew. robię jakieś korekty, choć raczej rzadko. Czyli pewnie mam stopy najbardziej przeciętne z przeciętnych ;)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Podepnę się - ostatnio przy bardziej intensywnej jeździe, dokuczają mi bóle zewnętrznej części stóp. Podczas ostatniego MPP dokuczało to bardzo, silny rwący ból. Wcześniej nie miałem z tym problemów,więc podejrzewam, że buty zrobiły się już bardziej "kapciowate". Ewentualnie luz blok - pedał się zwiększył. Nic innego nie uległo zmianie, a w zeszłym roku nie miałem z tym problemów. Ktoś miał podobny problem?

Rozważam w związku z tym zakup nowych butów i pojawiło się pytanie, czy nie przejść z klasycznego SPD, na jakiś szosowy system mocowania. Ktoś zmieniał systemy w tym kierunku i ma jakieś doświadczenia?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Podepnę się - ostatnio przy bardziej intensywnej jeździe, dokuczają mi bóle zewnętrznej części stóp. Podczas ostatniego MPP dokuczało to bardzo, silny rwący ból. Wcześniej nie miałem z tym problemów,więc podejrzewam, że buty zrobiły się już bardziej "kapciowate". Ewentualnie luz blok - pedał się zwiększył. Nic innego nie uległo zmianie, a w zeszłym roku nie miałem z tym problemów. Ktoś miał podobny problem?
Widać za mocno cisnąłeś ;)
Takie bóle mogą zależeć od wielu spraw, ja np. ostatnio się zorientowałem, że mi się wygięło lekko siodełko, nawet nie tak łatwo to było zauważyć. Wykrycie przyczyny to najczęściej równoznaczne jest ze znalezieniem na to lekarstwa. Oczywiście buty są pierwszym podejrzanym, więc od tego warto zacząć.

Rozważam w związku z tym zakup nowych butów i pojawiło się pytanie, czy nie przejść z klasycznego SPD, na jakiś szosowy system mocowania. Ktoś zmieniał systemy w tym kierunku i ma jakieś doświadczenia?

To jak pisałem to jest sprawa indywidualna, w moim przypadku wielkość bloku nie miała znaczenia, ale to wcale nie znaczy, że tak samo będzie u Ciebie. Jak i tak masz zamiar kupić buty - to można rozważyć zmianę na pedały szosowe, same pedały takie drogie nie są.

Offline Mężczyzna byczys

Jak i tak masz zamiar kupić buty - to można rozważyć zmianę na pedały szosowe, same pedały takie drogie nie są.

No wydawało mi się, że  skoro chcę przejść na inny system, to jest to równoznaczne ze zmianą pedałów. Generalnie jak kupiłem Cube, to założyłem do niego stare pedały, na których uprzednio zrobiłem sobie serwis łożysk. Ale ostatnio jechałem trochę na rowerze znajomego i czułem że nowsze pedały dają mi mniej luzu na stopie. Tak czy owak, na nowy sezon zamierzam kupić też nowe pedały.

Widać za mocno cisnąłeś

No cisnąłem czasem mocno, ale teraz nawet godzinka takiej jazdy powoduje bóle, potem jest tylko gorzej. Obstawiam, że buty się za bardzo rozeszły i nie trzymają stopy jak kiedyś .

:icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen:  Przejechałeś blisko 1000 km w nieco ponad dwie doby i chcesz żeby nie bolało?  Podejrzewam raczej kontuzję zmęczeniową lub stan zapalny. Trzeba wyleczyć

Zmieniałem system w odwrotnym kierunku. Z szosy na mtb. Irytował mnie właśnie brak tego "luzu", o którym wspomniałeś. No i u mnie buty "kapciowete" nie powodują dolegliwości. Raczej właśnie nowe.

« Ostatnia zmiana: 20 Lis 2019, 12:26 kawerna »
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Zmieniałem system w odwrotnym kierunku. Z szosy na mtb. Irytował mnie właśnie brak tego "luzu", o którym wspomniałeś. No i u mnie buty "kapciowete" nie powodują dolegliwości. Raczej właśnie nowe.

W szosie stopień luzu zależy od bloków. Np. Shimano ma trzy rodzaje bloków - czerwone, niebieskie i żółte. Żółte dają największy zakres luzu +/- 3 stopnie.

Offline Mężczyzna byczys

Przejechałeś blisko 1000 km w nieco ponad dwie doby i chcesz żeby nie bolało?  Podejrzewam raczej kontuzję zmęczeniową lub stan zapalny. Trzeba wyleczyć

Niby tak, ale rok temu przejechałem jeszcze szybciej i nie miałem tego problemu. Choć fakt, teraz ze względu na walkę z wiatrem była to bardziej siłowa i szarpana jazda. Generalnie już przed MPP pojawiły się problemy przy intensywnej jeździe, nawet na niedługich dystansach.

Irytował mnie właśnie brak tego "luzu", o którym wspomniałeś. No i u mnie buty "kapciowete" nie powodują dolegliwości. Raczej właśnie nowe.

Własnie tego się obawiam przy tej zmianie - dotąd ten luz był dla mnie na plus, mogłem sobie ustawiać nogę jak mi wygodnie w tym zakresie.

W szosie stopień luzu zależy od bloków. Np. Shimano ma trzy rodzaje bloków - czerwone, niebieskie i żółte. Żółte dają największy zakres luzu +/- 3 stopnie.

Poczytam, poczytam.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
@byczys. Jeżeli to nie pochodzi od sprzętu to może to być rozcięgno piętowe. Typowa kontuzja przeciążeniowa. trzeba odpuścić i samo przejdzie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Mam Look Keo i tam jest podobny system bloków o różnych stopniach luzu: czarne, szare i czerwone. Jakoś jednak nie polubiliśmy się. Może także dlatego, że raz niemal ze schodów spadłem wychodząc z domu w butach z szosowymi blokami ;)

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
Wstępnie wybrałem pedały Shimano M520 plus buty Shimano M089.
Mam taki zestaw i jestem zadowolony, pedały są solidne i dają się łatwo serwisować a buty mają możliwość ustawienia bloków w 4 pozycjach. Przy ustawianiu całości zwróć też uwagę na wysokość siodełka, u siebie musiałem o 0.5 cm obniżyć.

Przegladałem trochę i M089 są już mało dostępne, ich kontynuacja to SH-ME300. Ale nie wiem jakie są między nimi różnice i czy nowszy model będzie lepszy. Są też Sh-ME400 z pokrętłem BOA.

Offline dawid91

• Miasto:
  • Na forum od: 01.02.2019
W Decaltonie są jeszcze jakieś pojedyncze sztuki M089

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
Jeszcze pytanie co do M089. Czy w wyższych temperaturach, tak powiedzmy 25+ noga się nie ugotuje w tych butach?

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
Jeszcze pytanie co do M089. Czy w wyższych temperaturach, tak powiedzmy 25+ noga się nie ugotuje w tych butach?
Zależy ile stopni ma drogą po której idziesz.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
Nie zamierzam dużo chodzić w tych butach, więc pomijam tą kwestię. Rowerem najwięcej poruszam się po asfalcie, trochę po szutrach, drogach polnych i leśnych.

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
W blokach szosowych łatwiej o kontuzję, głównie kolan. Czarnych - bez luzu - lepiej nie kupować bez fittingu. Ja w szarych początkowo nabawiłem się objawów ITB z powodu asymetrii w pracy kolan (której pierwotnie nie byłem świadomy) i w efekcie źle ustawionego prawego bloku. Szybko to ogarnąłem ale i tak pierwszy sezon w tych blokach to był taki oszczędzany. Nie polecam również pedałów szosowych jak ktoś ma w zwyczaju często się wypinać.
« Ostatnia zmiana: 21 Lis 2019, 01:34 maku »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum