A jest jakaś zasada w tym temacie?
Podepnę się - ostatnio przy bardziej intensywnej jeździe, dokuczają mi bóle zewnętrznej części stóp. Podczas ostatniego MPP dokuczało to bardzo, silny rwący ból. Wcześniej nie miałem z tym problemów,więc podejrzewam, że buty zrobiły się już bardziej "kapciowate". Ewentualnie luz blok - pedał się zwiększył. Nic innego nie uległo zmianie, a w zeszłym roku nie miałem z tym problemów. Ktoś miał podobny problem?
Rozważam w związku z tym zakup nowych butów i pojawiło się pytanie, czy nie przejść z klasycznego SPD, na jakiś szosowy system mocowania. Ktoś zmieniał systemy w tym kierunku i ma jakieś doświadczenia?
Jak i tak masz zamiar kupić buty - to można rozważyć zmianę na pedały szosowe, same pedały takie drogie nie są.
Widać za mocno cisnąłeś
Zmieniałem system w odwrotnym kierunku. Z szosy na mtb. Irytował mnie właśnie brak tego "luzu", o którym wspomniałeś. No i u mnie buty "kapciowete" nie powodują dolegliwości. Raczej właśnie nowe.
Przejechałeś blisko 1000 km w nieco ponad dwie doby i chcesz żeby nie bolało? Podejrzewam raczej kontuzję zmęczeniową lub stan zapalny. Trzeba wyleczyć
Irytował mnie właśnie brak tego "luzu", o którym wspomniałeś. No i u mnie buty "kapciowete" nie powodują dolegliwości. Raczej właśnie nowe.
W szosie stopień luzu zależy od bloków. Np. Shimano ma trzy rodzaje bloków - czerwone, niebieskie i żółte. Żółte dają największy zakres luzu +/- 3 stopnie.
Cytat: Semper w 19 Lis 2019, 23:34Wstępnie wybrałem pedały Shimano M520 plus buty Shimano M089.Mam taki zestaw i jestem zadowolony, pedały są solidne i dają się łatwo serwisować a buty mają możliwość ustawienia bloków w 4 pozycjach. Przy ustawianiu całości zwróć też uwagę na wysokość siodełka, u siebie musiałem o 0.5 cm obniżyć.
Wstępnie wybrałem pedały Shimano M520 plus buty Shimano M089.
Jeszcze pytanie co do M089. Czy w wyższych temperaturach, tak powiedzmy 25+ noga się nie ugotuje w tych butach?