Autor Wątek: Nowy Sącz-Hel  (Przeczytany 1099 razy)

Offline Mężczyzna tobaniak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 05.05.2018
Nowy Sącz-Hel
« 9 Maj 2018, 18:39 »
Witam Wszystkich . Z rowerami miałem dotychczas niewiele wspólnego -aż do momentu kiedy w zimowy wieczór wpadł mi pomysł wyprawy jak z tematu  ;).
 Dość intensywnie trenuję od wczesnej wiosny i myślę że fizycznie jestem już przygotowany .
Chcę jechać sam .Spał będę w hotelach/motelach/agroturystykach . Jadł po drodze sklepy/restauracje .  Trasę chcę podzielić na 4-5 dni w jedną stronę plus to samo z powrotem  .

Jako że nie jechałem nigdy w taką długą podróż czy możecie udzielić kilku rad co do planowania podróży? Na co zwrócić uwagę ,co ze sobą zabrać itp. Z góry dzięki  :)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Odp: Nowy Sącz-Hel
« 11 Maj 2018, 10:46 »
Pod Just podjeżdżasz bez zadyszki? :)
Jakim rowerem jedziesz? Co chcesz osiągnąć? Może trasa będzie bardziej spektakularna, jak zaczniesz w Mniszku pod Piwniczną, albo w Niedzicy? Coś chcesz zwiedzić po drodze? Pewnie kilka ciekawych miejsc by się znalazło. Święty Krzyż, Malbork, na pewno sporo innych.
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2018, 10:53 transatlantyk »

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 11 Maj 2018, 23:57 »
To jakieś 800km i to w miarę prostą drogą, więc wychodzi pod dwie stówki dziennie, nie ważne czy pada czy wieje w pysk. Nie żeby było niemożliwe, ale wymaga dobrej kondycji i na zwiedzanie czegokolwiek raczej czasu nie zostanie. Noclegi też lepiej z góry zaplanować, a przynajmniej zabrać ze sobą listę potencjalnych kwater na trasie. I żelazne minimum bagażu.

Jak na pierwszą wyprawę to ambitny plan. Napisz coś więcej.

Offline Mężczyzna Wnuk Stefana

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.05.2018
« 13 Maj 2018, 00:32 »
Na co zwrócić uwagę ,

Postoje, przebijanie się przez miasta, zakupy, zwiedzanie, szukanie trasy itp. zajmują więcej niż się na początku wydaje. Dla spokoju ducha i satysfakcji na pewno lepiej planować wyjazd tak, że jest się przed zakładanym planem, niż się go goni, a Twój plan jest bardzo ambitny i wrócisz z wyprawy zjechany jak koń po westernie.

Tak sobie myślę, czy nie lepiej byłoby pomyśleć trasę Nowy Sącz - Hel a stamtąd na zachód szlakiem R-10 w stronę Kołobrzegu lub, mając czas, nawet Świnoujścia. Modyfikując wyjazd jeszcze bardziej - równolegle do Twojej trasy biegnie Green Velo (na ich stronie mapa/dystanse do sprawdzenia), szlak jest dobrze oznaczony, a po drodze łatwo o agroturystyki i tym podobne udogodnienia. Żeby załapać się na darmowe pomidory, mógłbyś wystartować z okolic woj. podlaskiego, bo samo lubelskie jest poprowadzone dość nudną trasą, dojechać nad Zalew Wiślany do Fromborka, stamtąd promem do Krynicy Morskiej i wybrzeżem na Hel (do sprawdzenia jak wygląda przeprawa przez Wisłę) lub jeśli będziesz miał czas, dalej na zachód. W opcji maksi, możesz też zawsze pomyśleć o wyjeździe z samego Tarnobrzegu.

co ze sobą zabrać itp. Z góry dzięki  :)

Nic na co sam nie wpadniesz, ot dętkę, narzędzia, olej, lampkę, trochę ciuchów, kurtkę na deszcz, power bank, apteczkę. Nic wielkiego.

« 13 Maj 2018, 20:14 »
Pomysł początkowy był : "pojechać na hel i z powrotem " .
Były pomysły na trasy nastawione na zwiedzanie ale ze względu na czas muszę to odpuścić(W mojej branży teraz jest sezon i nie mogę zobie pozwolić na bardzo długie wyprawy) .
Raczej skłaniam się teraz żeby jechać najkrótszą trasą i mieć przygotowaną po drodze bazę noclegową oraz miejsca które warto zobaczyć nie zbaczając zbytnio z trasy .
Fizycznie tak jak pisałem raczej się nie obawiam .Teraz 200 jestem w stanie zrobić od świtu do południa i na drugi dzień bez problemu mogę  jechać dalej .Myślę że chyba lepiej będzie dzielić dzień na dwie połowy : o świcie wyjazd i ok 11 kilka godzin przerwy potem po południu druga połowa .
Rower du..y nie urywa ale myślę że dojadę  https://www.kross.pl/pl/2017/trekking/trans-alp :)

Tu bardzo wstępnie trasa i kilka ciekawych punktów których zaczynam szukać .Tak samo zrobię z noclegami (poszukam ,obdzwonię czy mnie na jedną noc przyjmą i naniosę na mapę-Takich miejsc będę miał kilka alternatywnie na każdy dzień )

https://drive.google.com/open?id=1dGZbTFHQFGct0mCcqE4IN5g9p50LK5Hq&usp=sharing

Jako że nigdy nie jechałen na taką wycieczkę mam bardziej przyziemne dylematy z których wy wprawni wyjadacze się pewnie śmiejecie  :P : Np ile wziąć par gaci,koszulek ,spodenek .. jeśli na każdy dzień to się robi spory bagaż -Prać po drodze ? kiedy suszyć .. . A gdzie mam zmieścić komputer,piłkę plażową,materac dmuchany i misia przytulankę ??

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 13 Maj 2018, 20:42 »
Na nocleg polecam:

Łódź - http://www.yhlodz.pl/pl/

Toruń - http://www.ssm.zsmeie.torun.pl/

Gdańsk - http://ssm.gda.pl/ssm-walowa.php

W Gdańsku w schronisku możesz przechować graty i ruszyć dalej na Hel, następnie wrócić pociągiem i skorzystać z prysznica i łóżka. ;-)

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 14 Maj 2018, 08:27 »
Pomocną aplikacją do wyszukiwania noclegów jest meteor24.
My z tego korzystaliśmy jadąc http://sierra.bikestats.pl/1670224,Sladem-MRDP-2017-Bartoszyce.html
Baw się dobrze i unikaj zbyt ruchliwych tras.
Powodzenia  :) 

« 15 Maj 2018, 17:41 »
Super.Dzięki za podpowiedzi noclegowe .Na pewno się przydadzą

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 15 Maj 2018, 17:56 »
Rozumiemy, że zdasz nam sprawozdanie po wszystkim. :)

Offline Mężczyzna Antracyt

• Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 15 Maj 2018, 21:59 »
Kiedy ruszasz?
Chętnie bym potowarzyszył kawałek jeśli zgramy się czasowo.
Od dawna planuję przejazd na trasie Łódź - Toruń.

« 15 Maj 2018, 22:45 »
Rozumiemy, że zdasz nam sprawozdanie po wszystkim. :)
Oczywiście o ile nie padnę po drodze i po powrocie mnie żona nie zatłucze ;)

Kiedy ruszasz?
Chętnie bym potowarzyszył kawałek jeśli zgramy się czasowo.

Chciałbym przed wakacjami bo mniejszy ruch na drodze i mniejsze problemy z noclegami ale to wszystko zależy czy się z robotą wyrobię.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 15 Maj 2018, 22:51 »
Nie planuj, po prostu przejedź.

« 15 Lip 2018, 21:15 »

Hel zdobyty!! Pierwszy dzien 205km a nastepne w zakeznosci gdzie hotel 170-200.  Przed wyjazdem    uszkodzilem lekko kolano i tą kontuzja nie daje zapomnieć o sobie . Zaliczylem tez spektakularna glebę w deszczu - o dziwo nic mi sie praktycznie nie stało Poza tym wszystko ok.  planowałem że podczas jazdy będzie czas na zaplanowanie kilku spraw. Praktyka pokazała że przez 5dni myślałem tylko o wietrze,deszczu i ile km przede mną.  Odrealnilem sie do tego stopnia  ze jak dzwonilem zalatwic nocleg to nie potrafilem gosciowi powiedziec na jaki dzien tygodnia i jaka data- u mnie bylo tylko dzis i jutro Choc nogi odpadaly od tyłka to jeszcze Żadne wczasy nie dały mi takiego odpoczynku . Będę chciał to powtórzyć i na pewno w pojedynkę Polecam każdemu! ZŁAPAŁEM BAKCYLA

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 15 Lip 2018, 21:45 »
Gratulacje, a ile dni ci to zajęłło ?

« 15 Lip 2018, 21:52 »