Autor Wątek: Power-bank wyprawowy samodzielnie wykonany o mocy 103,6Wh  (Przeczytany 9408 razy)

Offline Mężczyzna Crazy Horse

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 10.12.2017

Fajne! Podaj jeszcze ile się to ładuję i pokaż jak z tego naładować baterię do mojego aparatu - mam ładowarkę albo na 230V albo 12V ;)

do aparatu słabo, ale telefon z nawigacja GPS bez problemu. Może nie za szybko bo 2A to jeszcze nie QC ale wystarczy na wyprawie.
I jeszcze jedno pytanie - czy to ma balanser? Bo bez tego nie włożę ogniw po 30zł sztuka. Bez balansera nie pożyją długo.

No i ładowanie prądem 2A to 14h. To nie dla mnie.
Biednemu to zawsze wiatr w oczy, nóż w plecy i kij w szprychy...

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Napisał kilka razy, że szybciej się ładuje od innych powerbanków, ma różne napięcia na wyjściu i że może go wstawić w wodoszczelną obudowę, co zupełnie zignorowałeś w tych swoich rzeczowych dyskusjach.
Jakby babcia miała wąsy to byłaby dziadkiem. Na razie to widzimy rozbabraną elektronikę i to komentuję. Poza tym 7h to się łądują powerbanki 20tys. Powerbanki 10tys ladują się tyle samo co ten pomysł, więc wystarczą 3 powerbanki 10tys i ładowarka z 3-4 wyjściami by mieć to samo. Ja pokazuję, że są DUŻO LEPSZE gotowe rozwiązania.

A krytykuję to rozwiązanie dlatego, że sednem tego projektu jest całkowity brak pewności i ogromna szansa na to, że to zrobi wysiadkę. Czyli w kontekście wyprawowym jest bezużyteczne

Wiesz co Wilku? Jesteś wyjątkowo upierdliwym gościem.
Ja nie każę nikomu tego robić! To jest mój sprzęt i nie zamierzam też go sprzedawać. :D
Podałem specyfikację, wady, zalety, orientacyjną cenę i tyle. Ty widzisz same minusy. Zawsze widzisz świat w czarnych kolorach? No to współczują... Tobie i Twoim bliskim.
Daruj sobie kiepskie wycieczki osobiste, odnoś się do rzeczowych komentarzy.

Widzę jeszcze jedną wadę tego ustrojstwa. Za mała lub za duża pojemność - tu nie trafiłem. Na wycieczki weekendowe czyli 1-2dni za duże. Spokojnie 4 ogniwa by wystarczyły ale na tydzień to za mało. Za mało o właśnie 4 ogniwa. Teoretycznie można zrobić drugi pakiet z 4 ogniw ale tu wchodzą dodatkowe koszta elektroniki. Płytka zabezpieczająca z balanserem i linijka diodowa to dodatkowy wydatek około 100zł. To jest nieopłacalne - lepiej kupić gotowy power bank nawet taki bez quicka i w domu go ładować 16h. Lepiej dołożyć 4 ogniwa - koszt około 120zł - i na tydzień mieć święty spokój z ładowaniem i po prostu nie brać ładowarki. Albo wziąć mój pakiet i kupny power bank... powyżej tygodnia to nie ma problemu - biorę pakiet i ładowarkę!
I znowu zawracanie kijem Wisły. Jak masz powerbanki na QC w różnych pojemnościach - to Ci właśnie rozwiązuje cały problem. Możesz wziąć dwa powerbanki 10tys, możesz 4 itd. Czas ładowania 3,5h, pojemność ta sama co Twoja, na wyjściu 5-12V

Online Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Ładowarki da baterii aparatów zasilane przez microusb można kupić za paręnaście złotych. Mam do klicka 7004 i fuja 126, Marysia do baterii olympusa; działają.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
wystarczą 3 powerbanki 10tys i ładowarka z 3-4 wyjściami by mieć to samo

Ładowarka dająca 6A?

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Też wątpiłem, ale widzę, że są takie o mocy 24W z 4 wyjściami. Wątpię jednak, że możliwe jest osiągnięcie tak krótkiego czasu ładowania nawet na 4 powerbankach i przy użyciu takiej ładowarki.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
Ale one chyba nie są za bardzo ultralight? Sam mam taką, co daje 2A, i już jest niezbyt kompaktowa.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Pierwszy link z googla:
42 W
https://www.x-kom.pl/p/311976-ladowarka-do-smartfonu-qoltec-ladowarka-sieciowa-42w-5v-4xusb-21a.html
42W na wejściu (pobór mocy).
Na wyjściu 5x2,1 = 10,5W
Sprawność nie powala  ;)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Podobno i tak przyszłość należy do superkondensatorów. Do tego czasu oszczędzam energię :)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
42W na wejściu (pobór mocy).
Na wyjściu 5x2,1 = 10,5W
Sprawność nie powala

5V × 2,1A × 4 = 42W

Podobno daje 2,1W na każdym porcie równocześnie.

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Całkiem możliwe że nie dotarło do mnie co czytam.
Dziś wszystko mi marnie idzie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum