Autor Wątek: Kona sutra czy Awol elite?  (Przeczytany 4797 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Kona sutra czy Awol elite?
« 13 Maj 2018, 10:23 »
Widziałem Vagabond na żywo i kierownica faktycznie wygląda super. Do tego jeszcze fajne manetki ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
« 13 Maj 2018, 10:29 »
.. z własnego doświadczenia z kierownicami "monsterowymi" (3 różne sztuki używane do tej pory) powiem Wam, że różnica między taką a zwykłym baranem jest taka jak jazda w terenie klasycznym sportowym przełajem VS sutra na oponie 50mm ;)
Serio, serio.

(i zawsze większa torba wchodzi w kierownicę ;)  )

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 13 Maj 2018, 11:03 »
O vagabond'a napisz do crust'a, użytkuje go chyba od zeszłego roku. 
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 13 Maj 2018, 23:16 »
Mam Sutrę 2018 od grudnia, w razie czego odpowiem na pytania. Jednak od razu mówię, że z rowerem przełajowym Sutra absolutnie nie ma nic wspólnego.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2018, 12:55 skrzysie.k »

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
« 14 Maj 2018, 15:05 »
Mam Sutrę 2018 od grudnia, w razie czego odpowiem na pytania. Jednak od razu mówię, że z rowerem przełajowym Sutra absolutnie nie ma nic wspólnego.
Hmm właśnie jest to o tyle ciekawe, że na stronie: https://sklep.konaworld.pl/pl/p/Rower-Kona-Sutra-Niebieski-2018/1816 Kona Sutra została zakwalifikowana jako rower przełajowy...

Z Awolem jestem od dwóch lat. Jak dobiję do 30k km napiszę recenzję ☺

Znane mi recenzje:
http://www.bikepacking.com/bikes/specialized-awol-review/
http://pedallingforpints.com/post/100033623219/the-awol-review-of-the-specialized-awol-deluxe
https://www.gravelbike.com/one-year-review-specialized-awol-comp-bicycle/
http://bicycletimesmag.com/review-specialized-awol-comp-touring/
http://grit.cx/news/2017/03/review-specialized-awol-comp-longterm-review
i taka ciekawostka
http://theradavist.com/2015/12/eriks-sparkle-abyss-the-custom-skid-sled/#1

No i film od którego zaczęła się
Przeglądałem stronę bikpacing.com, znam również Twoją stronę, a także filmik podlinkowany przez Ciebie  :).
Zależy mi aby rower był na asfalt, na długie dystanse aczkolwiek od czasu do czasu wybieram drogi terenowe więc chce mieć możliwość założenia szerokich opon. Interesuje mnie stalowa rama z dużą możliwością rozbudowy.
Swoją drogą, czy jest jakakolwiek różnica pomiędzy awol comp, a awol elite?

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 14 Maj 2018, 15:13 »
Jeszcze jak rozważałem rower "z półki" to Kona Sutra bardzo mi się podobała. Jeśli mogę tylko coś zasugerować jeśli będziesz na nią zdecydowany to... podobno strasznie szybko znikają :/ Bardzo mało tego ponoć przychodzi do Polski.
Nie wiem czy to była reklama, ale koleś mi tłumaczył, że kolejne rowery będą mieli za pół roku, bo te kilka sztuk co przyszło było kupione już w czasie przesyłki do Polski. W sklepie widziałem jedną małą ramę. To i tak sukces, bo przymierz sobie w Polsce Surly :P

P.S. Specialized Sequoia to rower, na który już choruję ;) WujTom pozwolił mi na tym pojeździć dwa kilometry i ... mam nadzieję, że jeszcze się wyleczę :D

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 14 Maj 2018, 15:15 »
Zależy mi aby rower był na asfalt, na długie dystanse aczkolwiek od czasu do czasu wybieram drogi terenowe więc chce mieć możliwość założenia szerokich opon. Interesuje mnie stalowa rama z dużą możliwością rozbudowy.

To idealnie Awol pasuje. W takich zastosowaniach ten rower dominuje, jeździli na nim ludzie bardzo trudne ultramaratony (jak TCR i MRDP), jeździli i po terenie. Minusami jest bujanie przy obciążeniu tyłu i dość spora waga. Ale jak planujesz ten rower pod bikepacking i sakw nie zamierzasz używać, a ciężka rama stalowa Ci odpowiada - to dla Ciebie żaden minus. Większość graveli nie pozwala na aż tak szerokie opony, a tu masz możliwość założenia aż 2 calowych opon, to przy 28 calach jest naprawdę dużo i pozwala na sensowną jazdę w terenie.

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
« 14 Maj 2018, 16:39 »

To idealnie Awol pasuje. W takich zastosowaniach ten rower dominuje, jeździli na nim ludzie bardzo trudne ultramaratony (jak TCR i MRDP), jeździli i po terenie. Minusami jest bujanie przy obciążeniu tyłu i dość spora waga. Ale jak planujesz ten rower pod bikepacking i sakw nie zamierzasz używać, a ciężka rama stalowa Ci odpowiada - to dla Ciebie żaden minus. Większość graveli nie pozwala na aż tak szerokie opony, a tu masz możliwość założenia aż 2 calowych opon, to przy 28 calach jest naprawdę dużo i pozwala na sensowną jazdę w terenie.
Jedyne co w moim odczuciu nie jest idealne to kolor. Czy Sequioa też się sprawdzi?

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 14 Maj 2018, 17:34 »
Jedyne co w moim odczuciu nie jest idealne to kolor. Czy Sequioa też się sprawdzi?

Sequoia to już bardziej tradycyjny gravel, opony mniej więcej 42-45mm. Wszystko zależy czego kto potrzebuje. Jednemu w zupełności to starczy, inny potrzebuje szersze opony.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 14 Maj 2018, 17:48 »
Nie mam tak szerokich opon do przymiarki, ale na oko to 2.5 cala powinno wejść w Sutrze. Mierząc zgrubnie miarką tył ma 75mm miejsca na szerokość, a przód 80.
Nie wiem co napisali w sklepie, ale ten rower absolutnie nie ma cech przełaja ani szosy. To jest czołg po prostu.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 14 Maj 2018, 23:03 »
Można jeszcze kombinować z wymianą kierownicy. Soma Condor daje dużo nowych możliwości.

Dzięki wygięciu do góry efektywny drop kieronicy jest mniejszy, więc nie potrzeba tyle podkładek. Ułatwia to przerabianie zwykłego mtb 29" na... mtb z barankiem. Albo po prostu uzyskać wyższą pozycję w rowerze z niezbyt wysoką główką.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 14 Maj 2018, 23:28 »
To jest ważka, nie baranek  :P

Offline Mężczyzna MCsubi

« 14 Maj 2018, 23:34 »
Zaiste wazka😀 Da się na tym wogóle hamować w dolnym chwycie, jak drop ma długość połowy klamki?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum