Autor Wątek: Z rowerem we flixbusie  (Przeczytany 81363 razy)

Offline Kobieta ewcyna

• Miasto: różnie, teraz.. Oman
  • Na forum od: 13.11.2012
Odp: Z rowerem we flixbusie
« 13 Mar 2023, 19:55 »
Jako stała użytkowniczka tego wątku pokusiłam się o stworzenie poradnika w temacie.
https://www.ewcyna.com/przewoz-roweru-autobusem-flixbus-poradnik/
You can't buy happiness but you can buy a bike and that's pretty close
http://ewcyna.com/

Offline Mężczyzna baranek35

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 18.04.2023
« 18 Kwi 2023, 22:35 »
Ktoś ma doświadczenia z przewożeniem roweru w firmie flixbus?
Kupiłem bilet, jadę z rowerem, mam też po drodze przesiadkę. Mam też obawy. Jechał już ktoś  z tą firmą?
Jechaliśmy z Kielc do Zgorzelca. Wykupione 2 miejsca rowerowe. W Kielcach okazało się że kierowca nie ma bagażnika rowerowego i nikt go nie poinformował. Zaczęło się sapanie i pretensje do nas, brak chęci zabrania rowerów bez kartonu. W końcu po naszej kłótni i okazaniu wykupionych miejsc musieliśmy rowery rozkręcać i chować do łuku. W Warszawie podjechał kolejny flixbus do Zgorzelca, tym razem z bagażnikiem. Ale nie kompatybilny z naszymi ramami. Nie dało się zamocować rowerów. Kierowca stwierdził że też jeździ na rowerze i nie będzie problemu, tylko znowu musimy rowery rozkręcać. Także takie przygody z Flixbusem.

Wysłane z mojego motorola edge 20 pro przy użyciu Tapatalka

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 18 Kwi 2023, 23:22 »
W Warszawie podjechał kolejny flixbus do Zgorzelca, tym razem z bagażnikiem. Ale nie kompatybilny z naszymi ramami.
A co to za ramy?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna baranek35

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 18.04.2023
« 19 Kwi 2023, 06:54 »
W Warszawie podjechał kolejny flixbus do Zgorzelca, tym razem z bagażnikiem. Ale nie kompatybilny z naszymi ramami.
A co to za ramy?
Nic specjalnego. Giant Roam, i Kross Trans. Ale  w żaden sposób nie mogliśmy dopasować ramion bagażnika. Nie dało się przykręcić.

Wysłane z mojego motorola edge 20 pro przy użyciu Tapatalka

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 18 Cze 2024, 08:54 »
Bardzo pomocny chat na stronie flixbusa - monolog samoistnie zakończył się po minucie od pojawienia napisu 'wyświetlono"

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 18 Cze 2024, 10:18 »
Bardzo pomocny chat na stronie flixbusa
Sądzisz, że ich obsługa (i komputer, i człowiek) wie, co to jest fuel tank? W rowerze?  ;D

Marek

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 18 Cze 2024, 10:53 »
Sądzisz, że ich obsługa (i komputer, i człowiek) wie, co to jest fuel tank? W rowerze?  ;D

Zakładam, że nie są wykluczeni cyfrowo i nawet jeśli nie wiedzą (choć przed chatem jest wybierałka tematu rozmowy) to mogą sobie sprawdzić, ale zakończyć rozmowę bez jakiejkolwiek odpowiedzi?  :lol:

Offline Mężczyzna memorek

• Na forum od: 12.05.2007
« 18 Cze 2024, 10:57 »
mogą sobie sprawdzić
Masz chyba trochę za wysokie mniemanie o obsłudze klienta w takich firmach.  ;D

Marek

Offline Mężczyzna Kamilek

• Pół legenda, pół prawda, pół nieprawda.
  • Na forum od: 01.05.2014
« 18 Cze 2024, 12:07 »

Zakładam, że nie są wykluczeni cyfrowo i nawet jeśli nie wiedzą (choć przed chatem jest wybierałka tematu rozmowy) to mogą sobie sprawdzić, ale zakończyć rozmowę bez jakiejkolwiek odpowiedzi?  :lol:

Założenia to coś czego powinniśmy unikać, chyba że zakładamy najgorsze albo kamizelke odblaskową, to wtedy można, co do montażu roweru, tu jest zdjecie mojego zamontowanego:
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=23778.75

Pewnie wiele zależy od kierowcy bo jeśli podsiodłówka nie bedzie wystawałą poza obrys autobusu to zakładam że można tak go zamontowac, ale, patrz wyżej, założenia :)

I zabierz ze soba jakiś porzadny ulock/łańcuch jako dodatkowe zabezpieczenie, bo mój zapięty tylko klamrą i zdolny inżynier go wyszarpał...

Ja nie mam dobrych wspomnień z ich obsługa klienta. Jak Ci się bardzo chce, mi się kiedyś chciał, to na linkedin wyszukaj jakiegoś wyżej postawionego pracownika i wyślij mu DMa z pytaniem, możesz spróbowac o to zapytać na ich fanpage lub profilu na linkedin, może potraktują poważniej.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 18 Cze 2024, 13:01 »
Ale też nie róbmy zagadnienia z tego, że ktoś nie odpowiedział na pytanie o to czy rower z fuel tankiem można przewozić na bagażniku. To już jest termin stricte rowerowy i mało kto nie jeżdżący na rowerze go ogarnie, tym bardziej, że nie jest to termin oczywisty i można go pomylić z food puchem, bo funkcjonuje też pod nazwą tankbag. A to czy da radę tak przewozić to przecież to zalezy od wymiarów roweru, jeden da radę bez problemu, drugi niekoniecznie.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 18 Cze 2024, 13:21 »
Na pytanie o fueltank podziewałem się odpowiedzi w stylu "Obowiązuje zakaz przewodu substancji łatwopalnych w bagażu".
Brak jakiejkolwiek odpowiedzi jest gorszy.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 18 Cze 2024, 17:20 »
A może po prostu komuś się "klikło"  :)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 9 Lip 2024, 20:24 »
Pomijając „odpowiedź”, przewożenie bagażu na rowerze zapiętym do samochodu (długotrwałe obciążenie z jednej strony) niszczy ten bagaż. Autobusy Flixbusa jeżdżą szybko i ja bym nie liczył na tzw. tunel aero. W temacie zabezpieczeń wracając z ostatniego MPP kierowca zaproponował mnie i innemu rowerzyście postawienie rowerów w bagażniku. Jeden voile strap i rower na sztywno na stojaka był zamocowany do wewnętrznej ramy. A łańcuch i u-lock stanowiły 80% wagi mojego cywilnego bagażu  :)

Offline Mężczyzna Gravel mental

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 23.08.2024
« 22 Lis 2024, 16:26 »
Rok temu z Wro do Zakopanego okazało sie na miejscu, ze nie ma wieszaków ale wrzuciłem 2 rowery do luku bez rozkręcania bez problemów i sapów. Sporo miejsca było obok walizek, rowery na stojąco oparte troche jezdziły nie kładłem ich na plask.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 25 Lut 2025, 11:43 »
Pytanie do praktyków korzystających z przejazdów z rowerem we FlixBus w opcji ad hoc.

Czy trzeba wykupić dodatkowy bagaż? Czy trzeba jakoś zabezpieczyć rower przed załadowaniem do bagażnika autobusu aby potencjalnie nie uszkodzić walizek? Jakie jest zwyczajowe opdejście kierowców do zamiaru przewiezienia roweru?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum