Autor Wątek: "Upgrade" z 7 na 8 lub 9 biegów (Shimano)  (Przeczytany 7501 razy)

Carlito

• Gość
Witam,

Patrzcie go: nowy i już prosi o radę...  :P

Przed paroma dniami straciłem tylną przerzutkę (Tourney TX51) i będę zamawiał nową, chciałem zapytać:

1) Chciałbym coś lepszego, np. Deore LX T661 - czy to dobry wybór jeśli idzie o stosunek jakość/cena, czy też można dostać coś lepszego za porównywalne pieniądze? (będę zamawiał stąd: przerzutki na tył ).

2) Jako, że i tak nosiłem się z zamiarem przejścia na 8 lub 9 biegów, powiedzcie mi proszę, czy "bebechy" piasty tylnej będą kompatybilne z 8/9 biegową kasetą? Może ktoś z Was dokonywał takiego apgrejda?

3) Lista zakupów - proszę o uzupełnienie jeżeli czegoś pominąłem:

a. przerzutki tylne + hak
   b. manetki na 8/9 biegów
   c. łańcuch na 8/9 biegów - chyba jakiś Deore Rapidfire
   d. linki przerzutek

4) Zakładam, że koła łańcuchowe i przerzutki przednie będą pasowały jako że chodzą teraz w systemie Shimano? A może warto by zmienić przynajmniej przerzutki (rower ma ok. 8 kkm).

5) O czym jeszcze warto pamiętać?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
ad.1: LX będzie ok

ad.2: musisz zmienić piastę. 7-biegowa nie przyjmie kasety 8/9

ad.3: Hak? To nie masz go razem z ramą??

Linki przerzutek masz razem z manetkami zazwyczaj

ad.4: Musiałbyś zmienić blaty w korbie na przystosowane do 9 biegów, jeśli chcesz iść w 9 biegów. Mogą być za grube dla łańcucha 9-biegowego. Jeśli idziesz w 8 biegów to może zostać, aczkolwiek przy zużytych blatach może być problem

Carlito

• Gość
Dzięki, dudi.

(Linki i hak wolę wymienić przy okazji...)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Linki rozumiem, ale hak? Ja zmieniałem tylko raz, jak go zgiąłem. Jeśli nie złamałeś go ani nie zgiąłeś, to nie widzę sensu wymieniania :) No chyba, że kosztuje on jakieś grosze ;)

Carlito

• Gość
Właśnie idzie o to, że hak zgiąłem podczas awaryjnej naprawy kiedy to tylna przerzutka wlazła mi pomiędzy szprychy, więc jeżeli kosztuje grosze, to wolałbym wymienić...

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Jeśli masz popularny rower, to może nie być problemów. Chociaż ja do meridy haka szukałem z tydzień, dzwoniłem po wszystkich możliwych sklepach w okolicy...

Carlito

• Gość
Ha - nie takie grosze: GBP10 to rozbój w biały dzień... i więcej niż cała przerzutka Tourney (GBP8)!

Carlito

• Gość
1. Czy istnieje alternatywa, aby nie wymieniać całej piasty - gdyż wtedy i nowe szprychy i koszt montażu dochodzą - a jedynie ośki, która przyjmie 8/9 biegową kasetkę?

2. Nie mam punktu odniesienia odnośnie rozmiarów podawanych w kasetach... 11-28, 11-32, 11-34, 12-36 (HG61 i HG50 a może deko tańszy Suntour) ? Zdaje sobie sprawę, że czym więcej zębów, tym wolniejsza jazda, ale większa siła - ale jak to się ma w praktyce - czuć znaczącą różnicę? Co wybrać?  :?:

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Cytat: "Carlito"
a jedynie ośki, która przyjmie 8/9 biegową kasetkę?

kaseta nie trzyma się na ośce, tylko na wolnobiegu, który jest zintegrowany z kasetą.

Co do zakresu to już kwestia bardzo indywidualna i ciężko coś doradzić

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Nie da rady zmienić tylko osi - piasta ma odpowiedniej szerokości bębenek, a cała jest skonstruowana tak, żeby pasować do rozstawu haków, więc niestety czeka Cię jej wymiana.
Wracam do jeżdżenia.

Carlito

• Gość
Daniel - dzięki - tak też podejrzewałem... ;-(

A więc, co do ośki tylnej, co sądzicie o  Deore M525 lub M595 (na przecenie za GBP17) - czy to w miarę mocne wyroby (a mi w momentach i do 100kg zdarza się ważyć)? Czy zainwestować w coś mocniejszego?

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Cytat: "dudi_"
Cytat: "Carlito"
a jedynie ośki, która przyjmie 8/9 biegową kasetkę?

kaseta nie trzyma się na ośce, tylko na wolnobiegu, który jest zintegrowany z kasetą.

Dudi, nie mieszaj. Kaseta trzyma się na bębenku, którego szerokość jest dostosowana do danej rozpiętości kasety (inna dla 7 biegów, a inna dla 8 i 9 biegów), natomiast wolnobieg, to zupełnie co inszego (odpowiednik kasety, tyle że nakręcany zamiast nasuwany)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Cytat: "slawek"
aard, ja czytałem że bębenek to właśnie wolnobieg (z mechanicznego punktu widzenia) natomiast w nomenklaturze rowerowej przyjęło się, że wolnobiegiem nazywa się kasetę zintegrowaną z wolnobiegiem

To prawda. jedno i drugie. Dlatego lepiej nie mieszać Carlitcie w głowie ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Carlito

• Gość
Widzę, że są różne głosy na ten temat. Najlepiej będzie jak zakupię klucze i sam się przekonam - jutro planuję wymianę kasetki, przerzutki, łańcucha i linki przerzutki (jeśli będzie potrzeba)... obejrzałem sobie parę filmików na youtube i nie wygląda to strasznie...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum