Autor Wątek: Wyprawa dookoła Polski - lipiec - 3000km  (Przeczytany 5444 razy)

Offline Mężczyzna PanGawart

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.03.2018
Cześć!

poszukuję osoby na wyprawę dookoła Polski ️:)
W okolicach 9 lipca planuję wyjazd z Warszawy. W pierwszej kolejności na wschód, potem Mazury, Bałtyk, zachodnia granica, polskie Góry i powrót wschodnią stroną. Poglądowa mapka niżej
Na wyjazd mam 30-35 dni.
Planuję ok. 120km dziennie na początku, ze względu na późniejsze trudne odcinki w górach a chciałbym wyrobić się podczas wolnego w pracy.
Szukam osoby, która zechciałaby wybrać się na taką podróż lub chociażby jej część, można dołączyć w trakcie podróży na jakiś etap.
Wyjazd niskobudżetowy. Sprawy noclegów, jedzenia itp. są jeszcze do omówienia.

Trochę o mnie. Jestem studentem, 24 lata, od dawna sobie obiecywałem jakąś większą podróż rowerową i w tym roku jestem zdecydowany na sukces :) Do tej pory objechałem jakąś część Mazowieckiego, najdalej byłem w Toruniu. Doświadczenie mam małe, właśnie chcę je zbudować!  :)
Jeśli jesteś chętny/a - czekam na wiadomość :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Witaj na forum.
Nie pojadę z Tobą, ale słówko o trasie.
Jak dla mnie to ta trasa wygląda jakbyś chciał ominąć to co ciekawe ale zaliczyć to co uciążliwe.
Ścinasz Suwalszczyznę, omijasz cały pas nad wschodnią granicą, omijasz Bieszczady, w zasadzie omijasz Sudety, nad morzem jedziesz pod wiatr, a dla równowagi będziesz jechał z Górnego Śląska prosto do Wrocławia i  ciągnął z Warszawy nad granicę i z powrotem.
Popracuj nad tą trasą bo aż szkoda tak jechać.
To co dołożysz możesz sobie skompensować np. jadąc pociągiem do Siemiatycz albo Czeremchy i z powrotem.

Witaj,

dziękuję za rady.

Mapka jest poglądowa tylko jak mniej więcej chciałem jechać Zastanawiałem się nad pominięciem wyjazdu z Warszawy i właśnie z Siemiatycz do Siemiatycz zrobić taką pętlę.
Co do reszty, ścinałem narazie tak, aby uciąć kilkaset kilometrów. Jeżeli po drodze warto gdzieś pojechać a coś innego pominąć to własnie tak zrobię.
Co do naszego Morza właśnie nie wiem jak to rozwiązać. Chciałem pojechać w tą stronę aby na późniejszą część zostawić Góry, żeby nie zniechęcić się na sam początek, że za ciężko. Może lepiej dojechać gdzieś na zachód i pojechać w kierunku Morza, potem wschód i na koniec Góry. Jak ktoś będzie chętny to trasa i miejsce wyjazdu jest do ustalenia również

Offline Mężczyzna uszaty99

• Na forum od: 30.05.2011
Spójrz sobie na trase PTTK dookoła Polski, dobra inspiracja do układania trasy :)

Z pewnością wezmę to pod uwagę :)
Czytałem dużo poradników i wszystkie te porady postaram się złożyć w jedną całość.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Poszukaj trochę informacji na forum np. https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=20650.msg398178#msg398178
Będzie ci łatwiej cokolwiek zaplanować i uwzględnić sugestie innych.
Osobiście też bym podjechał pociągiem i zaoszczędził czas i km. Zmienił bym kierunek na zgodny z ruchem zegara. Miejsce startu możesz wtedy dopasować dowolnie w zależności od tego czy chcesz zaczynać po górkach czy raczej spokojniej.

Offline Mężczyzna boguś

• Miasto: Kalety
  • Na forum od: 05.01.2017
Gotowa trasa to pojechać śladem MRDP 2017 jak to zrobił sierra .

Offline Mężczyzna darekw

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 26.03.2013
Borafu i uszaty99 bardzo dobrze doradzają. Dużym plusem podążania trasą rajdu dookoła Polski PTTK jest zbieranie pieczątek po drodze co dodatkowo pobudza każdego dnia do dalszej jazdy. Książeczki do zbierania pieczątek są do zdobycia w wojewódzkich oddziałach PTTK. No i zdobywasz odznakę rajdu dookoła Polski co niewątpliwie jest cenną pamiątką. Trasa rajdu dookoła Polski bez Ustrzyk Górnych, Bogatyni i Wiżajn jest wielce uboga.   

Dzięki. Właśnie przerabiam trasę uwzględniając wszelkie za i przeciw. Prawdopodobnie będę ją przerabiał jeszcze jakiś czas i coś zmieniał.
Jednak, ponawiam, gdyby ktoś chciał potowarzyszyć w jakiejś części lub w całości to zapraszam :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
Dzięki. Właśnie przerabiam trasę uwzględniając wszelkie za i przeciw. Prawdopodobnie będę ją przerabiał jeszcze jakiś czas i coś zmieniał.
Ale jak będziesz chciał uwag to może zaprezentuj trasę w czymś innym niż obrazek z Google Maps  ;)

Offline Mężczyzna Sylar369

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 20.01.2018
W ubiegłe wakacje jechałem wzdłóż południowej granicy. Gdybyś potrzebował jakiś rad odnośnie tego odcinka to możesz do mnie pisać śmiało na priv. Widoki po drodze piękne! :D

Sylar369, napisałem :)

Tutaj  tworzę mapkę. Generuje pliki w Stravie w formacie gpx i potem przerzucam jako poszczególne warstwy do Google Maps.

Start z Elbląga, 8 lipca.

https://www.google.pl/maps/d/u/0/viewer?mid=1dG4bq-7KwwPc6goPS-WlTonbvsreheRf&ll=54.28094459180041%2C19.305602925109838&z=9

Biorę ze sobą namiot 2os., noclegi planuję również czasem w schroniskach a także przy pomocy WS.

Jeśli chcesz się dołączyć w jakimś momencie, zapraszam! :)

Offline Mężczyzna darekw

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 26.03.2013
W którą stronę jedziesz z Elbląga ? na wschód czy zachód ? z mapy wynika że na zachód. Przy okazji mam kilka sugestii do planowanej Twojej trasy :
1.  odradzam krajówkę Gorlice - Jasło, brak pobocza a ciężarówki za ciężarówkami w obie strony non stop jadą. To istna walka o życie z kierowcami negatywnie nastawionymi do rowerzystów na takich drogach. Lepiej wybrać drogę nr 993 z Gorlic na Nowy Żmigród i dalej Duklę i Rymanów.
2.  podobna sytuacja na krajówce Sarnaki - Siemiatycze.
3.  w woj. opolskim przejeżdżasz jakieś 2 km obok pałacu w Mosznej. Naprawdę warto tam zajechać i zobaczyć tą niesamowitą budowlę.
4.  nie odpuszczaj Bieszczad, naprawdę warto pojechać przez Ustrzyki Dolne jak i Górne.
5.  skoro zamierzasz być w Zakopanem to czemu odpuszczasz odcinek Zakopane-Chochołów- Czarny Dunajec ?

Faktycznie chyba źle tam jest zaznaczone, ale tylko pierwszy etap. Ogólnie Elbląg - na wschód, potem do dołu itd.

Dzięki za rady, co do trasy i zwiedzania, do tej pory mapka jest wygenerowana przez Stravę, poglądowa gdyby ktoś chciał dołączyć. Dopiero teraz dopieszczam sobie pod względem własnie trasy, jak i przeszukuję gdzie warto wstąpić więc na pewno uwzględnię Twoje rady i mapka będzie zmieniona o kilka fajniejszych miejsc na mapie do zwiedzania.

Co do Zakopanego to miałem zaznaczoną opcję "minimum elevation" a z tego co widzę, trasa przez Chochołów jest dużo bardziej wymagająca jeśli chodzi o podjazdy stąd tak wygenerowana mapka.

Myślę jednak, że po moich ręcznych zmianach trasa będzie szła przez Chochołów, szkoda by było zawracać Zakopianką zamiast jechać tym odcinkiem.

Offline Mężczyzna Yaro67

• Miasto:
  • Na forum od: 12.11.2012
Cześć
Polecam, tak jak już to wcześniej tutaj ktoś robił, skorzystac z trasy rajdu dookoła Polski PTTK. Ja w ubiegłym roku objechałem Polskę dookoła pokonując ich trasę tak w około 80%. Zrobiłem 3286 km w 28 dni. Startowałem w Gdańsku i konczyłem w Gdańsku. Rogiłem trasę zgodną z ruchem wskazówek zegara.Trasa PTTK jest jakby gotowcem i uwzglednia prawie wszystkie ciekawe miejscowości i miejsca na trasie. Ja ją trochę zmodyfikowałem pod swoje potrzeby ale polecam.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum