Autor Wątek: Czy to błąd przy montażu opony?  (Przeczytany 1115 razy)

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Czy to błąd przy montażu opony?
« 21 Maj 2018, 08:57 »
Dość nietypowe "zjawisko" zaobserwowałem po rozebraniu koła.
Mianowicie przyczyną kapcia były cieniutkie druciki, które uszkodziły dętkę w wielu miejscach.
Spotkał się Ktoś z czymś takim?
Czy to mogło być niechlujstwo serwisu przy przekładaniu opony?
Czy opona od wewnątrz ma taką budowę i czasem taka osnowa w postaci cieniutkich, dość krótkich i mało sztywnych drucików ma skłonność do odpadania.
Po raz pierwszy mnie to spotkało i to było tak zaskakujące, ze postanowiłem się tym faktem podzielić.
Opona to Bontrager LTE3 26"x 2,0 wcześniej na obręczy siedziała Michelin Country Mud o tym samym rozmiarze.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Czy to błąd przy montażu opony?
« 21 Maj 2018, 08:58 »
Mianowicie przyczyną kapcia były cieniutkie druciki, które uszkodziły dętkę w wielu miejscach.
Najechanie na części uszkodzonej opony z drogi, na rozwalony pasek klinowy itp.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 21 Maj 2018, 09:05 »
... przyczyną kapcia były cieniutkie druciki, które uszkodziły dętkę w wielu miejscach.
Spotkał się Ktoś z czymś takim?...
Miałem tak. Może nie w wielu, ale w kilku miejscach. Nie poznałem przyczyny wykruszenia się gumy i pęknięcia zbrojenia. Kenda 50-Fifty.

Offline Mężczyzna sierra

« 21 Maj 2018, 09:11 »
Najechanie na części uszkodzonej opony z drogi, na rozwalony pasek klinowy itp.

To dość prawdopodobne, bo "czasem" ślad wiódł przez place budów.
Mnie zaskoczyło to, że giętkość tych drucików była tak niska, że trudno byłoby im przeniknąć między oponę, a dętkę. Opona była napompowana do max jej możliwości. Druciki dość mocno uszkodziły dętkę w wielu miejscach. Było ich kilka. Niektóre, te które były przyczyną kapcia, przebiły dętkę.
Ale faktycznie możliwe jest, że najechałem na coś o czym piszesz i moja waga spowodowała przeniknięcie tych drucików między oponę, a dętkę.
Dzięki za odzew i wskazówki, po czym lepiej nie podróżować  ;)   

Offline Mężczyzna sierra

« 21 Maj 2018, 09:21 »
... przyczyną kapcia były cieniutkie druciki, które uszkodziły dętkę w wielu miejscach.
Spotkał się Ktoś z czymś takim?...
Miałem tak. Może nie w wielu, ale w kilku miejscach. Nie poznałem przyczyny wykruszenia się gumy i pęknięcia zbrojenia. Kenda 50-Fifty.

Zastępczą którą dostałem z serwisu (lekko używaną Michelin), zastąpiono nówką Bontragera.
Zatem raczej nie można mówić o jej zużyciu. Chyba, że zastępcza się sypała, a serwis robiąc przekładkę tych pozostałości nie zauważył.
Ale raczej nie posądzam serwis o takie niechlujstwo. Zbyt długo ich znam i nie wierzę, by to się tam mogło zdarzyć. Raczej wjazd na tereny budów (było ich kilka), mógł być pośrednią przyczyną sobotniego kapcia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum