Autor Wątek: Lampa przednia PROX, co polecacie?  (Przeczytany 6623 razy)

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Lampa przednia PROX, co polecacie?
« 23 Maj 2018, 12:40 »
Właśnie chyba skończyła żywot, ta:

http://kxbike.pl/pl/p/Lampa-rowerowa-przednia-PROX-ECO-POWER-CREE-1200lm/566

i czas na zmiany.

Zastanawiam się nad tym:

http://kxbike.pl/pl/p/Lampa-rowerowa-przednia-PROX-DUAL-POWER-ECO-2xCREE-1600lm/959

względnie nad tym (różnica w wielkości aku-chyba, a może się mylę) :

http://kxbike.pl/pl/p/Lampa-rowerowa-przednia-PROX-DUAL-II-POWER-2xCREE-1600lm/740

posiadam chyba trzy dodatkowe aku (8800 i 6000), ale zasilacz sieciowy by te aku doładować padł (jakieś ustrojstwo na 8,4V).

Ma Ktoś z Kolegów, Koleżanek, pracuje z nimi dostatecznie długo by się wrażeniami podzielić?Ostatecznie mogę też wrócić do tego co w pierwszym linku (to najtańsza opcja, ale też jej nie wykluczam).

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
Odp: Lampa przednia PROX, co polecacie?
« 23 Maj 2018, 12:48 »
Od kilku lat użytkuję lampkę z drugiego linka i generalnie jestem bardzo zadowolona.

Minusy:

-rzep od etui szybko się odpruł więc wożę aku bez niego w torebce na kierownicy

-potrzebna jest specjalna ładowarka (w zestawie; długo ładuje do pełna), żeby naładować akumulator - na całonocne jazdy w pełni naładowany akumulator w zupełności wystarczy (jeżdżę generalnie na pierwszym stopniu mocy, na drugim jedynie na BBT od czasu do czasu gdy była kiepska widoczność, rzadko kiedy na maksie)

-kabelek, który wychodzi z lampki ułamał mi się po jakiś 3 latach użytkowania (moja wina bo powiesiłam na kierownicy z lampką plecaczek i kabelek złamał się pod obciążeniem) i teraz muszę kontrolować domowej roboty "spaw"

-brakuje mi możliwości zmiany trybów świecenia z wyższego na niższy lub osobnego przełącznika do wyłączenia lampki (zawsze trzeba przejść przez wszystkie tryby, żeby ją wyłączyć)

Generalnie polecam aczkolwiek jak mi padnie będę się rozglądać za czymś bardziej ergonomicznym.

PS. Na BBT jeden akumulator mi nie wystarczył (miałam drugi zapasowy) ale też bardzo długo "delektowałam się" trasą bo prawie 69h.

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 23 Maj 2018, 12:50 »
Zastanawiam się nad tym:

http://kxbike.pl/pl/p/Lampa-rowerowa-przednia-PROX-DUAL-POWER-ECO-2xCREE-1600lm/959

Mam, świeci aż lepiej, niż by się chciało (można spokojnie jechać nocą przez las i widzi się więcej, niż jakbym samochodem jechał, efekt bliższy światłom długim, niż mijania). Nie nadaje się na miasto ani na drogi (oślepia porządnie, trzeba montować dość długi daszek, żeby nie ślepiła pieszych i kierowców). Trzyma dla mnie wystarczająco długo, ale nie jestem w stanie podać żadnych czasów pracy, nie testowałem jej pod tym kątem ani nie mierzyłem. Diody pokazujące stan baterii wydają się pokazywać rzeczywisty stan.
No i ciężko dobrać pasujące kolimatory i w efekcie zrezygnowałem z tej opcji i wróciłem do samych szkieł.

Offline Mężczyzna sierra

« 23 Maj 2018, 13:09 »
-potrzebna jest specjalna ładowarka (w zestawie; długo ładuje do pełna)

właśnie mi padła, w plecaku na "Śladem..." miała mało komfortowo i dobiegł kres jej żywota

-kabelek, który wychodzi z lampki ułamał mi się po jakiś 3 latach użytkowania (moja wina bo powiesiłam na kierownicy z lampką plecaczek i kabelek złamał się pod obciążeniem) i teraz muszę kontrolować domowej roboty "spaw"

Ja go miałem podwieszonego pod siodełkiem i też uległ "biodegradacji". Wprawdzie nabyłem w drodze zakupu odpowiednie wtyki, ale nie wiem czy lutowanie będzie skuteczną metodą naprawy, zwłaszcza, że lampka podłączona na krótko nie daje oznak życia.

-brakuje mi możliwości zmiany trybów świecenia z wyższego na niższy lub osobnego przełącznika do wyłączenia lampki (zawsze trzeba przejść przez wszystkie tryby, żeby ją wyłączyć)

Generalnie polecam aczkolwiek jak mi padnie będę się rozglądać za czymś bardziej ergonomicznym.

PS. Na BBT jeden akumulator mi nie wystarczył (miałam drugi zapasowy) ale też bardzo długo "delektowałam się" trasą bo prawie 69h.

Mnie ten tryb zmiany pracy nie bardzo przeszkadza, bo mam jeszcze pięćsetkę mactronic'a, ale że jestem trochę ślepy, to ją wykorzystuję wyłącznie do jazdy po asfaltach; w terenie zdecydowanie PROX, dawał satysfakcjonującą ilość światła.

Dzięki Olu, za poświęcony czas i cenne wskazówki  :)

Mam, świeci aż lepiej, niż by się chciało (można spokojnie jechać nocą przez las i widzi się więcej, niż jakbym samochodem jechał, efekt bliższy światłom długim, niż mijania). Nie nadaje się na miasto ani na drogi (oślepia porządnie, trzeba montować dość długi daszek, żeby nie ślepiła pieszych i kierowców). Trzyma dla mnie wystarczająco długo, ale nie jestem w stanie podać żadnych czasów pracy, nie testowałem jej pod tym kątem ani nie mierzyłem. Diody pokazujące stan baterii wydają się pokazywać rzeczywisty stan.
No i ciężko dobrać pasujące kolimatory i w efekcie zrezygnowałem z tej opcji i wróciłem do samych szkieł.

Tej z pierwszego linka używam na 50% mocy, no chyba ze zapuszczałem się głębiej w knieję, to trzeba było użyć na maxa również mactronic'a.
Dzięki dudi

Offline Mężczyzna sierra

« 24 Maj 2018, 07:28 »
Zamówienie poszło.
Oczywiście dokonałem, jedynie słusznego wyboru (kierując się sugestiami Oli)
czyli tę z drugiego linka  ;)

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 24 Maj 2018, 09:15 »
Będzie Pan (ze świecenia) zadowolony :)

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat