Autor Wątek: Połączenie starej Tiagry i korby trekkingowej  (Przeczytany 10277 razy)

Offline Mężczyzna Wnuk Stefana

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.05.2018
Cześć wszystkim!

Mam klamkomanetki Tiagry (4603) i chciałbym je połączyć z korbą Shimano Deore FC-T6010 48/36/26T - czy ktoś z Was tego próbował? Jeśli tak, to jak to z jaką przerzutką? Pytam, bo  mój lokalny serwis rowerowy wstawił do tego przerzutkę trekkingową (nie wiem jaki dokładnie model), ale nie mogą tego wyregulować.  Myślicie, że wstawienie przerzutki z grup szosowych - Tiagry/105 - coś zmieni? Widziałem, że brytyjski Thorn ma takie rozwiązania.

Na zachodnich forach piszą o dostosowaniu linii łańcucha (chainline) i wstawieniu podkładek(?) (spacers) - mi to wiele nie mówi.

Z góry dziękuję za każdą pomoc, nieodbieganie od sedna sprawy i jasne formułowanie myśli :*
« Ostatnia zmiana: 26 Maj 2018, 14:12 Wnuk Stefana »

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Nie bardzo rozumiem źródło problemu, manetki 3x10, korba 3x10.
Montujesz korbę wg instrukcji, suport i podkładki są  zestawie. Na mufę 68 mm dajesz 3 podkładki, a na 73 mm tylko 1.
Przerzutka Tiagry 3x10 obsługuje korby o ile pamiętam 50-30, więc do 48-26 trzeba ję minimalnie obniżyć i może zdarzać się obcieranie łańcucha o wózek na przekoszonym łańcuchu,ale tego i tak się nie robi w korbie trzyrzędowej. Linie łańcucha naturalnie szlag trafi, ale nie należy się tym przejmować. Łańcuchy 10s znoszą to dobrze, a przekosy nie bedą większe niż w popularnych napędach z pojedynczym blatem z przodu.

Wszystko.

Serwis pewnie wstawił przerzutkę o innym uciągu i stąd problemy.

Edit: może słowo jaśniej:
- Zębatki Deore są wysunięte 5 mm na zewnątrz, w porównaniu z Tiagrą. O tyle będziesz miał zepsutą linię łancucha, czyli pomijalnie
- Przerzutka Tiagry bez problemu wysunie się o to 5 mm bardziej na zewnątrz
- Natomiast przerzutki MTB i Trekking mogą nie byc w stanie dosunąć się do ramy, zwłaszcza z grubymi rurami. Wtedy nie będą w stanie zrzucić łańcucha na najmniejszą zębatkę korby szosowej lub trekkingowej (jeżeli będziesz usiłował naprawiać linię łańcucha podkładkami pod suport).

Ogólnie sprawa jest prosta i oczywista.
« Ostatnia zmiana: 26 Maj 2018, 10:36 MCsubi »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Szosowa manetka daje inny uciąg. Ja mam problem rozwiązany w ten sposób, że z przodu wywaliłem jedną zębatkę i przerzucam podwójnym kliknięciem. Mnie dwa blaty w zupełności wystarczają, więc rozwiązanie jest satysfakcjonujące.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Wsadź taką przerzutkę i po problemie inne nie ogarniają tematu,też to przerabiałem:

https://www.rowertour.com/p/19500/shimano-fd-5703-105-przerzutka-przednia-3rz.-czarna

Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Szosowa manetka daje inny uciąg. Ja mam problem rozwiązany w ten sposób, że z przodu wywaliłem jedną zębatkę i przerzucam podwójnym kliknięciem. Mnie dwa blaty w zupełności wystarczają, więc rozwiązanie jest satysfakcjonujące.

Ciekawy pomysł, jeździsz na dwóch mniejszych blatach i potrójnej klamkomanetce?

Nie bardzo rozumiem źródło problemu, manetki 3x10, korba 3x10..

Edytowałem post, ale ogólnie problem polega na dobraniu przerzutki, która będzie obsługiwana przez klamkomanetę szosową i będzie działała z korbą trekkingową.

Wsadź taką przerzutkę i po problemie inne nie ogarniają tematu,też to przerabiałem:

https://www.rowertour.com/p/19500/shimano-fd-5703-105-przerzutka-przednia-3rz.-czarna

Dzięki! Tak zrobię i napiszę czy wyszło.

Offline Mężczyzna MCsubi

W tej Tiagrze jest na pewno ciąg inny, niż w czymkolwiek innym. W tej chwili nie pamiętam,czy dotyczy to tylko tyłu,czy tez przodu. Tak czy inaczej kupiłbym przerzutkę potrójną dokładnie z tej grupy i na pewno zadziała.
A tak z ciekawości - dlaczego Deore,a nie potrójna Tiagra?

Różnica w ciągu dotyczy tyłu.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

A tak z ciekawości - dlaczego Deore,a nie potrójna Tiagra?

Kierowałem się zasadą, że jadąc z obciążeniem im bardziej miękko tym lepiej - do tej pory jeździłem na podwójnej Tiagrze i kolana mocno dostawały w kość na wszystkich podjazdach a chciałbym żeby mi jeszcze trochę posłużyły :) Tu jest link do porównujący Tiagrę i Deore.
http://www.ritzelrechner.de/?GR=DERS&KB=30,39,50&RZ=11,13,15,17,19,21,24,28,32,36&UF=2215&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&DV=gearInches&GR2=DERS&KB2=26,36,48&RZ2=11,13,15,17,19,21,24,28,32,36&UF2=2215

Ponadto, w sprzedawanych na zachodzie rowerach widziałem podobne konfiguracje. Wyżej wspomniany Thorn w swoich rowerach wstawia podobne rozwiązania, odradzają jednak parowanie klamkomanetek z mniejszymi korbami.

W końcu, serwis zapewnił mnie, że wszystko wyregulują i "będzie pan zadowolony" więc kupiłem korbę a przerzutkę i suport pozostawiłem do wyboru im. Wczoraj zgłosiłem się po odbiór i dostałem informację, że rower jest gotowy, do opłacenia a jakże, ale nie działa. :icon_twisted: (takie podejście to już osobna kwestia)

Przerzutki szosowe zdaje się są przystosowane do węższej linii łańcucha (piasta 130 mm zamiast 135) i po prostu nie sięgają. Ja akurat podchodzę luźno do linii łańcucha, a korby 3-rz przerabiam na 2..

Offline Mężczyzna MCsubi

No to błąd strategiczny, należało zalozyc mala koronkę do Tiagry i cieszyc sie miekkoscia za 2 dychy.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
cieszyc sie miekkoscia za 2 dychy.

A skąd to? Mam Sorę 3500 3x i potrzebuję zmienić małą 30 na 24, od bidy 26... Dzieciaki rosną a górki się nie spłaszczają ;)

Offline Mężczyzna MCsubi

Jeśli to 5 śrub na pcd 74,to pasuje stare mtb Sachs,Shimano,Sugino i Campagnolo. Wala się to po serwisach, bo były zwykle nie zużyte. Nowe produkuje czeski Gebhardt (od 24 co ząb), Stronglite, TA Specialite.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Nowe to wiem ze sa, ale kosztuja swoje... Pytalem wlasnie gdzie za 2 dychy :)

Offline Mężczyzna MCsubi

W serwisach maja stare korby, zuzyte są tylko środkowe, więc małą ci odkręcą. Ja kupowałem jakiś czas temu nowe za 2 dychy w Harfie,z Sachs Neos. Gebhardt ma te koronki za grosze, mam ich blaty i w ostrym i poziomym, wstębuję do tej manufaktury przy okazji wycieczek po Szwajcarii Czeskiej. Od biedy pierwszy strzał nówka http://allegro.pl/blat-tarcza-zebatka-shimano-sg-74-bdc-24t-2-i6733707064.html#imglayer

Offline Mężczyzna Baloni

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.10.2016
W serwisach maja stare korby, zuzyte są tylko środkowe, więc małą ci odkręcą. Ja kupowałem jakiś czas temu nowe za 2 dychy w Harfie,z Sachs Neos. Gebhardt ma te koronki za grosze, mam ich blaty i w ostrym i poziomym, wstębuję do tej manufaktury przy okazji wycieczek po Szwajcarii Czeskiej. Od biedy pierwszy strzał nówka http://allegro.pl/blat-tarcza-zebatka-shimano-sg-74-bdc-24t-2-i6733707064.html#imglayer

Złoty strzał ;) jak byś ustrzelił jeszcze do nowej sory 74 bcd 24T cztery sróby to był by prawdziwy hit ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum