Autor Wątek: Relacje między korbą, suportem a mufą  (Przeczytany 3034 razy)

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Witam. Założyłem temat, bo może przyda się nie tylko mi.
Otóż: co do czego trzeba dobierać? Planuję w przyszłości zakup korby, ale są przecież różne szerokości suportów i muf w rowerach...
Czuj podpowiada mi, że suport dobiera się do szerokości mufy a korbę do szerokości suportu. Mam rację?
Proszę o wyjaśnienie zagadnienia :)
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Korba powinna mieć "katalogowo" podaną wymaganą długość supportu. Co do szerokości muf, to nie wiem, w korbach z zintegrowaną osią suportu w komplecie dostaje się odpowiednie podkładki, tak więc taka korba jest uniwersalna.
Wracam do jeżdżenia.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
to zależy jeszcze od systemu mocowania korb Przy dość popularnym jeszcze "na kwadrat" wygląda to tak:
najpierw kupujesz ramę  :D  ona uzależnia po części wybór osi (szerokość mufy, gwint)
natomiast jako drugą rzecz powinieneś kupić korbę
i dopiero do tego zestawu dobierasz oś

a jak? to co już było, czyli szerokość i gwint mufy łączysz z tzw "linią łańcucha" ("środek" korby, czyli środkowa zębatka w korbach 3 rzędowych, lub połowa odległości między zębatkami w 2 rzędowych ma wypadać tam gdzie "środek" kasety - 4ka przy 7s, pomiędzy 4 a 5 przy 8s, 5tka przy 9s itd) Chodzi o to zeby łańcuch pracował w pełnym zakresie na jak najmniejszych przegięciach, czyli na środku musi być prościutki

BTW przy systemie "na kwadrat" do każdej korby suport jej odpowiadający (z tej samej grupy) był zawsze dostępny w co najmniej 2 długościach osi

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Jeśli do tej pory miałem kwadrat, to będzie problem z przesiadka na wielowpust, albo korbę z zintegrowaną osią suportu?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Nie powinno być problemu, o ile gwinty się będą zgadzały.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Maćku, tak jak Skolioza napisał (zresztą, On zawsze mądrze pisze :wink:): najpierw rama, później korba... a doborem osi bym sobie głowy nie zawracał. Podjedziesz z takim zestawem do jakiegokolwiek serwisu i Ci dobiorą od ręki :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Czy jeden z tych zestawów
http://www.centrumrowerowe.pl/003908/Shimano-FC_M590_22_32_44_175mm_Deore_2010/Produkt.aspx

http://www.centrumrowerowe.pl/003278/Shimano-FC_M542/Produkt.aspx
będzie pasował do roweru z mufą szer. 68mm, śr. ~35mm? Możecie mi wytłumaczyć o co chodzi że suport ma gwint angielski BSA? Na dotychczasowym suporcie (z korbami na kwadrat) miałem wybite oznaczenie BC 1.37
Poza tym czym się różnią między sobą te dwa mechanizmy? Który bardziej polecacie?

Żeby nie klepać niepotrzebnego posta... czy ten zestaw
http://www.centrumrowerowe.pl/004885/Shimano-zestaw_kaseta_Deore_i_lancuch_rowerowy_Deore_CS_HG50_11_34__CN_HG53_114_og_/Produkt.aspx
będzie dobrze dopasowany pod względem twardości do jednego z powyższych zestawów?

Offline skolioza

Cytat: "vagabond"
Możecie mi wytłumaczyć o co chodzi że suport ma gwint angielski BSA?

suport wrkrecasz w mufę - czyli jest tam gwint  :wink:  angielski to taki (najpopularniejszy z resztą) w którym obie miski wkręcasz w kierunku jakbyś kręcił korbami do tyłu (czyli miska od strony korby solo ma gwint prawy, a miska od strony koronek przeciwny - lewy)
Wymiar muf MTB (średnica) jest standardowy (bywają odstępstwa przy mufach ram przystosowanych do korb BMX), skok gwintu takoż

Offline MaciekPaciek91

Generalnie, to ramę mam. Prawdopodobnie gwint angielski. Mam nexusa ósemkę z tyłu i (zarówno z powodów finansowych, jak i praktycznych) nie chcę go na razie zmieniać. Myślę, żeby założyć w przyszłości korbę *3 i napinacz łańcucha. Grałby taki duet? :mrgreen:
A żeby wybrać korbę, to muszę zmierzyć szerokość mufy, czy jak?
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline skolioza

żeby wybrać korbę nie musisz znać nic, ale żeby ową korbę założyć do tamy to musisz znać szerokość mufy, gwint i linię łańcucha (czyli innymi słowy musisz zdefiniować jaki pakiet Ci potrzebny)

Offline MaciekPaciek91

Relacje między korbą, suportem a mufą
« 22 Mar 2010, 15:07 »
No, już mam konkretne dane. Mam obecnie suport 114mm, korbę jednorzędową 38t, i nexus'a. Chcę wymienić korbę na 3 rzędową, ale suport też chodzi już niezbyt płynnie, więc też wymienię.  
Znalazłem taką korbę http://xtrabike.pl/?co=33&nr=167&strona=1 i rozumiem, że ona będzie pasować do suportu 114?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
« 22 Mar 2010, 15:23 »
Napisane jest, że pasują do niej suporty 113 mm, czy 1mm coś zmienia - nie wiem.
Zastanów się, czy największa zębatka 42 to nie za mało na trekking.
Wracam do jeżdżenia.

Offline MaciekPaciek91

« 22 Mar 2010, 17:16 »
Cytat: "Daniel"
Napisane jest, że pasują do niej suporty 113 mm

nie jest napisane. Jeśli przeczytasz dokładnie to jest napisane, że mają w ofercie do niego suport 113, a
Cytat: "skolioza"
żeby wybrać korbę nie musisz znać nic
więc się upewniam
Cytat: "Daniel"
Zastanów się, czy największa zębatka 42 to nie za mało na trekking

nie no, bez jaj- teraz mam 38 i jest wystarczająca, tylko najlżejsze biegi są dla mnie za ciężkie. Tu ma przyjść z pomocą środkowy blat 32t. Poza tym na szybkości mi nie zależy

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
« 22 Mar 2010, 18:00 »
Zasugerowałem się, że skoro piszą, że mają w ofercie suporty do tej korby, to one do niej pasują. W każdym razie linia łańcucha tej korby to 50mm (za stroną shimano). Piszą tam również, że korba FC-M410 montowana jest na octalink, a nie kwadrat, musisz to sprawdzić.
W moim pytaniu chodziło raczej o kwestię najcięższych biegów, bo to tam liczy się największy blat. :) Ale skoro to nie problem, to koniec tematu.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 22 Mar 2010, 19:58 »
Macku, polecam Tobie TEN adres. Znajdziesz tam odpowiedzi na wiele swoich pytań - niestety tylko po angielsku.
Sam jestem na etapie planowania i często tam goszczę w chwilach zwątpienia :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum