Autor Wątek: Miejski rower publiczny  (Przeczytany 16886 razy)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Miejski rower publiczny
« 30 Maj 2018, 06:54 »
W Trójmieście system roweru publicznego będzie wdrażany w tym roku. Operatorem będzie firma Nextbike, która m.in. organizuje warszawskie Veturilo. Ciekaw jestem, jak się na takich wehikułach jeździ i jak te systemy sprawdzają się w innych miastach. Ciekawostką jest to, że powstający w Trójmieście system ma być oparty wyłącznie o rowery elektryczne. Ma ktoś jakieś doświadczenia z innych miast?
« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2018, 06:59 maper »

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Odp: Miejski rower publiczny
« 30 Maj 2018, 07:28 »
Korzystałam z roweru miejskiego we Wrocławiu, w Toruniu i w Białymstoku. Generalnie świetna sprawa. Nie muszę mieć swojego roweru, w przypadku powyższych miast krótkie przejazdy (chyba do 20 minut) są bezpłatne, nie muszę czekać na komunikację ani szukać co gdzie jedzie. Rowery niestety pozostawiają wiele do życzenia, są zwyczajnie zaniedbane - często coś nie działa albo jest przekrzywione. Na krótkich trasach po mieście nie ma to jednak zbyt wielkiego znaczenia, jedzie się po prostu wolniej niż swoim rowerem.
Nieco więcej informacji o systemie Trójmiejskim - https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/40-mln-zl-za-65-roku-dzialania-Mevo-n124293.html
Dodam jeszcze, że w planie nie ma darmowego czasu przejazdu, za to ma być abonament miesięczny rzędu chyba 10 zł. Rowery mają mieć możliwość zostawiania gdziekolwiek, nie tylko na wyznaczonych stacjach.
Ja się nie mogę doczekać, szczególnie w kontekście przeprowadzki która mnie czeka pod koniec roku. Wtedy dojazd łączony PKM plus rower miejski będzie dla mnie idealny.

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 30 Maj 2018, 07:45 »
Pewnym problemem jest to, że w tym czasie i w tym miejscu w którym potrzebujemy rower akurat żadnego może nie być.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 30 Maj 2018, 08:09 »
To akurat można sprawdzić wcześniej w aplikacji. Natomiast nawet jeśli rower jest, może być niesprawny.

Offline Mężczyzna maper

« 30 Maj 2018, 08:18 »
Problem ze stanem technicznym rowerów jest tak duży? Operator musi być przecież jakoś zobowiązany do utrzymywania ich w dobrym stanie.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 30 Maj 2018, 08:20 »
Od prawie dwóch miesięcy system firmy Nextbike działa w Częstochowie.
Nie wiem co to za rowery, nie wiem w jakim są stanie (jeszcze wyglądają nieźle) i w ogóle o sprawie wiem bardzo niewiele (ale się dowiem :)), ale przy 20 stacjach i 185 rowerach tylko kilka razy widziałem puste stacje, chociaż ciągle widać te rowery w ruchu.
Darmowe jest pierwsze pół godziny. Średni czas użycia podobno wynosi u nas ok. 16 minut.

https://rower.czestochowa.pl/

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 30 Maj 2018, 09:18 »
Wszystkie rowery będą elektryczne. Nextbike będzie miał 12 godzin na naładowanie roweru od momentu gdy stan baterii spadnie poniżej 30%. Takie zużycie baterii można osiągnąć dość szybko. Istnieje więc zagrożenie, że rowery owszem będą (choć 4000 sztuk na całą aglomerację i ościenne gminy może być zbyt małą liczbą), ale nie naładowane. Biorąc pod uwagę Trójmiejskie przewyższenia (ja np mieszkam ponad 100 metrów wyżej w porównaniu do mojego miejsca pracy), ora to, że taki rower elektryczny waży ze 25 kg, a do tego gdzieś wyczytałem, że chyba nie musi być wyposażony w przerzutki, to uważam że idziemy na duże ryzyko w imię elektryczności.

Nie wiem czy nie lepiej byłoby wziąć więcej zwykłych rowerów.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 30 Maj 2018, 09:22 »
Elektryki jako "rowery" miejskie? Głupota albo jakiś podejrzany interes.

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 30 Maj 2018, 09:26 »
W Szczecinie są na szczęście zwykłe, z 3 biegami. Pierwsze 20 minut za darmo i można się w tym limicie bez najmniejszych problemów zmieścić. Uszkodzonych egzemplarzy jest sporo, ale co bardziej "kumaci" użytkownicy przekręcają siodełka tyłem do przodu w stacjach i od razu widać, którego nie brać, a i obsługa ma łatwiej, bo wie który rower należy naprawić.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 31 Maj 2018, 17:38 »
Rower miejski ma też powstać w 10 miastach woj łódzkiego.  Tylko w tylu, bo tyle ma połączenie kolejowe z m. Łódź. Ponoć w październiku już mają być rowery i stacje. Ponoć na początek po jednej stacji na miasto ;D by się ludzie obeznali.  Jak zakłady pracy dobudują (Zduńska Wola) po kilka stojaków, to wtedy jakoś to będzie działać. Na razie rozmieszczenie planowanych stacji jest  od czapy.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Kobieta laczupakabra

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.11.2016
« 31 Maj 2018, 17:54 »
W Lublinie korzystałam z rowerów miejskich jak były nowe i była zachwycona że istnieją. Niestety teraz ciężko trafić na rower w dobrym stanie, ludzie w ogóle ich nie szanują. Poza tym to co wyprawiają ich użytkownicy na DDRach i chodnikach jest nie do opisania. Może w innych miastach wygląda to inaczej, ale Lublin-miasto inspiracji... :P

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 31 Maj 2018, 18:19 »
W Trójmieście zapewne dlatego elektryczne bo najbardziej górzysty ze wszystkich miast gdzie Nextbike ma rowery. Jednak zwykłe też powinny być.

Offline Mężczyzna maper

« 31 Maj 2018, 19:13 »
W Trójmieście zapewne dlatego elektryczne bo najbardziej górzysty ze wszystkich miast gdzie Nextbike ma rowery. Jednak zwykłe też powinny być.

Założenia przetargu były, by elektryków było przynajmniej 10%.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 31 Maj 2018, 21:26 »
Elektryki jako "rowery" miejskie? Głupota albo jakiś podejrzany interes.
Możesz rozwinąć tą mądrość?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 31 Maj 2018, 22:00 »
Ponoć na początek po jednej stacji na miasto ;D by się ludzie obeznali.
Jakieś ploty powtarzasz. To jest program Urzędu Marszałkowskiego w ramach Łódzkiej kolei Aglomeracyjnej. W Pabianicach powstanie 14 stacji rowerowych i 122 rowery w sieci w ramach tego projektu. Minusem jest brak kompatybilności z siecią łódzkiego Nextbike .

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum