Autor Wątek: Jak najlepiej zaplanować trasę mtb przez Beskidy?  (Przeczytany 3066 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Szykuję się na wypad w Beskidy na góralu na lekko i chciałbym zaliczyć jak najwięcej fajnych szlaków, jednocześnie unikając w miarę możliwości pchania.

Ocenianie stromizny z mapy topograficznej jest żmudne, a i tak można się łatwo naciąć. Przydałaby mi się mapa z zaznaczonymi na kolorowo trudnościami szlaków, albo coś podobnego, ale niczego w internecie nie znalazłem.

Interesują mnie tereny od Beskidu Śląskiego do Niskiego, mniej więcej trzymając się okolic GSB, ale wariantami bardziej przejezdnymi.

Ewentualnie relacja i ślad z podobnego przejazdu też by mi bardzo pomógł. (Czytałem relacje z GSB, ale jest tam na mój gust zbyt dużo odcinków nieprzejezdnych).

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
W Beskidzie Małym spokojnie dojedziesz z Żaru aż na Leskowiec po czerwonym szlaku  :)

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Można by poszukać śladów z maratonów MTB w tych okolicach. Ludzie często udostępniają na Stravie czy innych tego typu portalach. Takie trasy z reguły są przejezdne bo to lokalesi układają. Tylko trzeba pilnować właściwego kierunku poruszania się.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
Kiedy jedziesz? Też bym coś takiego zrobił, ale relacje z pchania na GSB mnie trochę zniechęcają ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
We wrześniu, będę miał ok 3 tygodni. Zapraszam :)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
Dopiszę do listy życzeń, ale na aż 3 tygodnie to raczej nie mogę sobie pozwolić ;) Ale na fragment chętnie bym się przyłączył.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Pozwalam sobie tu wrzucić małą dygresję a propos planowania trasy...
Zatem:
My planując wycieczkę posiłkowaliśmy się bikemap.net i wujkiem guglem i "dzięki" temu trafiliśmy jednego dnia na zerwany mostek nad Gwdą (który pokonaliśmy nie bez przyjemności "wpław"), a drugiego na coś co wyglądem przypominało przejście na drugą stronę i tylko dzięki pewnego poziomu determinacji (nie wiem jak by skończyła by się ta przygoda, gdybym jednak z tych śliskich, przegnitych konarów się zsunął i zaliczył wodowanie).
Ciekawe, że garmin (na standardowej mapie) "widział" bezproblemową możliwość przeprawy na drugi brzeg, Locus Kasi również, a w realu było zupełnie inaczej.
Skrobnę pewnie parę słów na bs'ie za "chwilę", wrzucę fotki i ślad wg Endo (a może i garmina), by pokazać gdzie, takich dodatkowych atrakcji (nie żebym się żalił-bo było bardzo sympatycznie, ale dzięki takim niespodziankom, zakładane przebiegi dzienne są trudne do osiągnięcia) można doświadczyć.         

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016

My planując wycieczkę posiłkowaliśmy się bikemap.net i wujkiem guglem i "dzięki" temu trafiliśmy jednego dnia na zerwany mostek nad Gwdą (który pokonaliśmy nie bez przyjemności "wpław"), a drugiego na coś co wyglądem przypominało przejście na drugą stronę i tylko dzięki pewnego poziomu determinacji (nie wiem jak by skończyła by się ta przygoda, gdybym jednak z tych śliskich, przegnitych konarów się zsunął i zaliczył wodowanie).

Takie wpadki wynikają ze stosowania jako podkładu mapy OSM.
Jest to mapa społecznościowa, więc wiele serwisów z niej korzysta, bo jest darmowa. Ale specyfika takiej mapy tworzonej przez hobbystów jest taka, że nikt procesem jej tworzenia nie zarządza i każdy rysuje to, co chce.
Obecnie jest to i tak już dość niezła mapa. Wszystkie ważniejsze drogi są odwzorowane na mapie dość dobrze, ale do wszelkich gruntówek wciąż trzeba podchodzić ostrożnie. Części takich dróg istniejących w terenie na mapie wciąż nie ma, albo są narysowane z błędami. Czasami zdarza się też, że na mapie są narysowane obiekty, które w rzeczywistości nie istnieją. Bo zostały albo przerysowane z innej mapy bez weryfikacji w terenie, albo dane w terenie się zdezaktualizowały - np. droga była nieużywana i zarosła, mostek uległ zniszczeniu i nikt go nie odbudował itp.

To sprawia, że dużo trudniej jest dobrze zaplanować trasę mtb od trasy poprowadzonej drogami asfaltowymi. I trzeba poświęcić na to więcej czasu.
« Ostatnia zmiana: 4 Cze 2018, 09:43 maper »

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Mógłbyś trochę się wspomóc używając heatmap ze stravy, (działa to także  w czasie układania trasy na stravie)  https://www.strava.com/heatmap#11.75/19.48112/49.62334/hot/ride
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Przy czym wszystkie wady, które wymieniłeś, posiadają również mapy komercyjne. OSM ma tą zaletę, że da się ją naprawiać, do czego zachęcam.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Przy czym wszystkie wady, które wymieniłeś, posiadają również mapy komercyjne. OSM ma tą zaletę, że da się ją naprawiać, do czego zachęcam.

Nie wiem jakimi kryteriami kieruje się bikemap.net w toku planowania trasy, ale chętnie wrzucę tu, bądź w innym (na temat) wątku, by tę "wątpliwość" (a właściwe de facto: wskazać)  Społeczności uświadomić.
Nie wiem, skąd się biorą informacje o przewidywanym czasie przejazdu (czasem chyba uwzględnia jazdę terenową) przy tej samej liczbie kilometrów. My najpierw rysowaliśmy trasę w bikemap.net, uwzględniając szczątkowe cele, po czym próbowaliśmy to samo robić w mapach gugla szacując w ten sposób dystans dnia.   

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
Jak bardzo górsko chcesz jechać? Jeśli "pjur emtebe", to możesz bazować na trasach kultowej Transcarpatii i golonkowej Carpathia Venture. Napisz, w jakim kierunku planujesz przejazd, to mogę wrzucić ci propozycję trasy na bazie naszych przejazdów.

Offline miki150

• Użytkownik forum
Najchętniej szlakami po grzbietach, ale tak jak pisałem, chciałbym uniknąć długich wypychów. Kierunek od Beskidu Śląskiego na wschód.

Szukałem śladów z Transcarpatii i Carpathia Venture, ale nie mogę znaleźć, masz może namiar na nie?

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
A Transcarpatia miała w ogóle oficjalną trasę?  Z tego co pamiętam były tylko punkty obowiązkowe, a trasę dojazdy do nich można było układać po swojemu.

Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum