Autor Wątek: Obciążenie sakw - prośba o ocenę  (Przeczytany 4566 razy)

Offline Kobieta Linka

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 09.03.2018
Obciążenie sakw - prośba o ocenę
« 4 Cze 2018, 19:42 »
Witam wszystkich, niedługo jadę na pierwszą wyprawę z sakwami i dzisiaj zrobiłam pakowanie próbne. Bagaż mieści mi się w dwóch sakwach Crosso Dry Big 60L tył plus namiot przypięty do bagażnika. Wychodzi obciążenie na tył ok. 22kg. Z przodu tylko torba na kierownicę. Posiadam kilkuletni rower trekkingowy Unibike VOYAGER (sprawy, po serwisie), jestem raczej drobnej budowy i wagi. Pytanie brzmi: czy nie przesadziłam pakując wszystko na tył. Czy przy tylko kg bardziej rozłożyć bagaż na zestaw: przód + tył. 
Dziękuję z góry za odpowiedź. 

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Wielu tak jeździ i żyje, ale 22 kg to bardzo dużo latem.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Mnie też się te 22 kg wydaje dużo, ale nie wiem nic o założeniach tej wyprawy, więc nie drążę.
Dobrym pomysłem może się okazać włożenie ciężkich rzeczy w trójkąt ramy, co pozwala nieco odciążyć koło. Fajnym wynalazkiem są odpowiednie torby, ale i bez nich można coś wykombinować.

Offline Kobieta Linka

Wyprawa to po prostu R10 wzdłuż naszego wybrzeża. Wyjazd z namiotem więc tych kg trochę się nazbierało. Pytanie czy jest sens jeździć z takim obciążeniem tylko na tył. Czy rower wytrzyma a ja nie będę się czuła jakbym worka z cementem ciągnęła.

Offline Mężczyzna RS

Worek cementu waży 25 kg, więc będziesz się tak czuła.
Moim zdaniem, nie warto za bardzo kombinować.
Najlepiej jeszcze raz przemyśleć skład bagażu, najcięższe rzeczy włożyć w ramę, trochę dociążyć kierownicę i tyle.
Polskie wybrzeże to cywilizowany rejon i nie ma potrzeby wożenia np. jedzenia i dwunastu zmian ciuchów - można dokupić i wyprać po drodze.

ed.
Co to za namiot?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wyprawa to po prostu R10 wzdłuż naszego wybrzeża. Wyjazd z namiotem więc tych kg trochę się nazbierało. Pytanie czy jest sens jeździć z takim obciążeniem tylko na tył. Czy rower wytrzyma a ja nie będę się czuła jakbym worka z cementem ciągnęła.

Nic specjalnego się nie powinno stać, taki rower trochę gorzej się prowadzi niż ten z równomiernie rozłożonym ciężarem, też jest bardziej upierdliwy na postojach, przy opieraniu o coś itd. Ale dołożenie przednich sakw - to prawie 2kg ciężaru więcej. Lepiej nieco zmniejszyć bagaż, po 22kg na taką trasą to rzeczywiście dużo.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Jeśli te 22kg zawierają zapas jedzenia i wodę, to waga jest ok ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
niedługo jadę na pierwszą wyprawę z sakwami
I tu jest odpowiedź na wszelkie pytania. Ja przy pierwszej wyprawie myślałem o przyczepie :D . A tak na poważnie, załóż te sakwy na rower i przejedź się kilka km wokół domu. Rower wytrzyma na pewno, zobaczysz jak się prowadzi taki zestaw. Potem rozłóż wszystko na podłodze i zastanów się co ci jest niezbędne. Jeżeli jedziecie w kilka osób, to być może można z czegoś zrezygnować.

Offline Kobieta Linka

ed.
Co to za namiot?
[/quote]
Namiot ma wagę do 2kg, więc nie on robi wagę. Faktycznie może za dużo biorę (mój pierwszy wyjazd). Spróbuje jeszcze raz przejrzeć bagaż i powyrzucać zbędne rzeczy. Dzięki  :)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Jazdę próbną (kontekst prowadzenia pojazdu) przecież możesz odbyć (jeśli odbyłaś, stąd Twe wątpliwości, bagaż możliwie odciąż).

Ogólnie - będzie git. Nie biezpakojsia.
Ruszaj! Daj się ponieść/wieźć.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna RS

Jeśli nie widziałaś, warto przeczytać:
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=341.0

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010

Spróbuje jeszcze raz przejrzeć bagaż i powyrzucać zbędne rzeczy. Dzięki  :)
Nie rób tego!
Przejrzyj bagaż jeszcze raz i zostaw tylko te rzeczy, bez których nie dasz sobie rady.
Jak wrócisz to zrozumiesz że i tak zabrałaś dwa razy za dużo.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
niedługo jadę na pierwszą wyprawę z sakwami
Spokojnie, na pierwszą wyprawę zawsze zabiera się za dużo rzeczy. Z każdą kolejną, będziesz redukować bagaż do minimum.
Tak naprawdę, najbardziej ciężar bagażu odczuwa się przy przenoszeniu roweru (np przy podróży pociągiem) i na podjazdach. Na płaskim, jak już się rozpędzisz, to 10 kg w tę, czy w drugą stronę nie robi różnicy  :wink:

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
linka ja też wybieram się na R10 jad w cywartek lub piatek  na Hel jest mnustwo kwater...

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Wyrzuć połowę,napij się zielonej herbaty,potem z tego co zostało wyrzuć połowę ..wyrusz na szlak... Baw się znakomicie
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum