Autor Wątek: [napęd] do wymiany całosć czy może część?  (Przeczytany 4237 razy)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Tak przy okazji, to po co nituje się kasety? To tylko utrudnia czyszczenie.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Cytat: "Daniel"
Tak przy okazji, to po co nituje się kasety? To tylko utrudnia czyszczenie.

Myślałem nad tym. To chyba, jak mawiają Niemcy, patent "idiotensicher". Znaczy, żeby wszystko założyć we właściwą stronę i we właściwej kolejności (1). No i żeby się nie pogubiło w transporcie (2). Ale to wszystko marne argumenty i łatwo je zbić, a mianowicie:
1. Kasety raczej nie bywają zmieniane przez osoby, które się na tym nie znają ("weekendowi rowerzyści" nie mają powodów zmieniać kaset lub też udają się do serwisu)
2. Wystarczy odpowiednio opakować (co i tak się robi, bo dwie koronki i podkładka dystansowa latają luzem).

Więc tak naprawde, to nie wiem po co się nituje kasety ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Może chodzi o jakąś urojoną sztywność, coś mi się gdzieś tak obiło o uszy, pewnie błędnie. Zresztą nieważne.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Cytat: "aard"
No i oczywiście nitować tego potem nie trzeba - bez nitów kaseta będzie działać tak samo dobrze :)

Ano przerabialiśmy, przerabialiśmy... z powodzeniem :D

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Garyfisherko - jeżeli to nie jest dla Ciebie zdecydowanie nadmierny wydatek, to zmień ten napęd w całości - nie ma sie co rozczulać, ba za dwa miesiące zaczniesz się zastanawiać, czy przypadkiem jeszcze jakiejś zębatki nie zmienić - szkoda zachodu.
A panu w sklepie powiedz niech sam się nauczy jeździć. Przed swiatłami zrzucam ze dwie zębatki z tyłu, ale żeby na pierwszy blat - to zdecydowana przesada :D

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Kasety nituje się głównie po to (moim skromnym zdaniem) żeby w przypadku wymiany pękniętej szprychy w terenie nie bawić się z nakładaniem wszystkiego oddzielnie. Nawet nie chodzi tu już o szprychy, po prostu- łatwiejszy montaż. BTW sam jeżdżę na roznitowanej kasecie- złożona jest z zębatek tak Shimano jak i Sram- wszystko ładnie chodzi. A jaka lekka! :lol:

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Cytat: "rafalb"
A jaka lekka!

No ba. Oszczędność na wadze nitów  :D

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
O ile w sramowski nit jest tylko jeden i to cienki to w shimano trzy grubasy! :shock:  :lol:

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Cytat: "Daniel"
po co nituje się kasety?

A może to ma jakiś sens konstrukcyjny... Może te nity są po to, żeby przenieść siły z jednej koronki (którą napędzamy łańcuchem) tak, aby siła rozkładała się na całej szerokości bębenka bardziej równomiernie? O ile w przypadku tych trzech nitów shimano jest to możliwe, o tyle w przypadku jednego w sramie (jak napisał rafalb) raczej nie. Ale nie wiem- takie tylko moje spekulacje- musiałby ktoś, kto używa roznitowanej kasety powiedzieć, czy taki układ nie niszczy mu zbytnio wielowypustu bębenka
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
Ja mam stalowy bębenek i nic złego się nie dzieje. Może ma to znaczenie przy alu?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum