Autor Wątek: Unibike Viper vs. Crossfire Disc  (Przeczytany 2374 razy)

Offline Mężczyzna mitch

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 13.07.2017
Unibike Viper vs. Crossfire Disc
« 6 Cze 2018, 09:43 »
Witam.

O Crossfire pytałem już rok temu, ale dobrze jeździło mi się na pożyczonym Authorze Horizon, więc wracam do tematu dziś  :).

Mam możliwość (o ile jeszcze są na stanie) kupić w podobnej cenie ok. 2150 pln Unibike Viper 2017 na V-brake lub Unibike Crossfire 2018 na hydraulikach Shimano M315.

Rower na dojazdy do pracy, puszcza Kampinoska i może jakaś wyprawa.

Pytania:

1. Czy koszt utrzymania Vipera będzie dużo większy? (napęd 3x10, octalink a w Crossfire 3x9 i kwadrat)?

2. W Crossfire są hamulce hydrauliczne Shimano M315 (podobno jakiś podstawowy model na oleju mineralnym i wyczytałem, że przez jakąś zawleczkę trzymającą klocki są luzy i stukają)

3. obręcze: w crossfire są jakieś "zakuwki" - nie wiem co to znaczy i czy to nie lipa?

Możecie coś doradzić? Pozdr.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Odp: Unibike Viper vs. Crossfire Disc
« 6 Cze 2018, 13:10 »
Koszta utrzymania w dłuższej perspektywie czasowej pozostaną zbliżone - na 10-rzędowy napęd będziesz wydawał o 1/4 więcej np. na łańcuch czy kasetę, ale gdy wymienisz hamulce na cywilizowane to przy spokojnej jeździe wymiana co jakiś czas tarcz i klocków wyjdzie taniej aniżeli wymiana obręczy zarżniętych przez v-brake'y ;)
Więc bierz co Ci się bardziej podoba - ja chyba bym się skusił na tarczówki, skoro wyprawę masz w planach...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum