Autor Wątek: La sonrisa de Sudamérica - Ameryka Południowa tam i z powrotem  (Przeczytany 37297 razy)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010

Łania to słowo rodzime, takie w dopełniaczu są zakończone pojedynczym -i (np. Gdyni, ziemi, babci). Wyrazy pochodzenia obcego (np. Japonia, wikunia, alchemia, Holandia) są zakończone -ii. Liczba nie ma tu nic do rzeczy :)

To strasznie trudne... Bo skąd mam wiedzieć, które słowo byłoby rodzime, a które nie?

Gosia skonsultowała sprawę ze znajomą polonistką i na razie zostało po staremu. Trudno mi powiedzieć, w którą stronę to powinno iść. I tak dobrze, że to pierwszy kontrowersyjny tytuł :)
Tutaj jest wszystko opisane:
https://sjp.pwn.pl/zasady/21-7-5-Pisownia-ji-i-lub-ii-w-dopelniaczu-celowniku-i-miejscowniku-rzeczownikow-zenskich-zakonczonych-na-ja-lub-ia;629325.html

Czyli - wyrazy rodzime (jak łania czy ziemia) kończymy w dopełniaczu pojedynczym -i, a te pochodzenia obcego podwójnym -ii. Co ciekawe, wyjątkiem od tej reguły okazują się właśnie rzeczowniki, w których końcówka -ia występuje po spółgłosce "n" (w tym łania i wikunia) - w ich przypadku znaczenie ma nie tyle pochodzenie słowa, co wymowa w mianowniku ("ńa" jak w łania albo "ńja" jak w Dania czy wikunia). Tak czy inaczej konkluzja ta sama, zresztą nie przychodzi mi do głowy żadne rodzime słowo wymawiane z "ńja" na końcu (i odwrotnie). Widocznie jednak jakieś są.

Jest tam też opisana zasada dotycząca liczby mnogiej - w wyrazach pochodzenia obcego zakończonych na -ia dopełniacz ma taką samą formę niezależnie od liczby.

Co do wyrazów rodzimych i pochodzenia obcego - najczęściej wystarczy zastanowić się, czy takie same słowa występują w językach romańskich czy germańskich. Z wikunią akurat jest dość prosto :)

A tak w ogóle to super ta Parinacota, gratuluję i zazdroszczę tak pięknych widoków! Fajnie, że wrzucacie tyle zdjęć, bardzo miło się ogląda.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Planujecie jakieś wypady w góry w okolicy La Paz?

Jesteśmy trochę do tyłu z blogiem, bo w La Paz się zasiedzieliśmy... Ale było przyjemnie. Zrobiliśmy dwa krótkie treki. Za krótkie ;)

Tutaj jest wszystko opisane:
https://sjp.pwn.pl/zasady/21-7-5-Pisownia-ji-i-lub-ii-w-dopelniaczu-celowniku-i-miejscowniku-rzeczownikow-zenskich-zakonczonych-na-ja-lub-ia;629325.html

Czyli - wyrazy rodzime (jak łania czy ziemia) kończymy w dopełniaczu pojedynczym -i, a te pochodzenia obcego podwójnym -ii. Co ciekawe, wyjątkiem od tej reguły okazują się właśnie rzeczowniki, w których końcówka -ia występuje po spółgłosce "n" (w tym łania i wikunia) - w ich przypadku znaczenie ma nie tyle pochodzenie słowa, co wymowa w mianowniku ("ńa" jak w łania albo "ńja" jak w Dania czy wikunia). Tak czy inaczej konkluzja ta sama, zresztą nie przychodzi mi do głowy żadne rodzime słowo wymawiane z "ńja" na końcu (i odwrotnie). Widocznie jednak jakieś są.

Jest tam też opisana zasada dotycząca liczby mnogiej - w wyrazach pochodzenia obcego zakończonych na -ia dopełniacz ma taką samą formę niezależnie od liczby.

Co do wyrazów rodzimych i pochodzenia obcego - najczęściej wystarczy zastanowić się, czy takie same słowa występują w językach romańskich czy germańskich. Z wikunią akurat jest dość prosto :)

A tak w ogóle to super ta Parinacota, gratuluję i zazdroszczę tak pięknych widoków! Fajnie, że wrzucacie tyle zdjęć, bardzo miło się ogląda.

Janus, to zaszczyt mieć tak zaangażowanych czytelników! Dziękujemy. Wszystko czytamy i uczymy się, a miał być tylko blog z podróży. Postaramy się chyba następnym razem dać mniej kontrowersyjny tytuł ;)

W piątek chyba się uda;)

P.S. Nie wiem jak podobały się Wam wywiady, ale mamy kolejne 6... Tak, więcej niż opublikowaliśmy dotychczas. Czy ktoś widział w praktyce narzędzie do konwersji pliku audio na tekst? Darmowe, na płatne jeszcze nas nie stać ;)

Dobrze to słyszeć, bo tak się zastanawiamy czy nie wrzucamy tych zdjęć za dużo. Może jakość na tym cierpi?

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
https://kwestiaszlaku.pl/codziennosc-la-paz/

W La Paz i okolicy spędziliśmy jakieś 4 tygodnie. Tutaj jest trochę o codzienności w tym mieście.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Zapraszamy do pierwszej relacji z pobytu w górach Cordillera Real.

https://kwestiaszlaku.pl/huayna-potosi-i-cordillera-real-wspinaczka-i-trekking/

Teraz artykuły będą pojawiać się co kilka dni. Ponieważ na chwilę utknęliśmy w mało ciekawym mieście ze względu na zatrucie pokarmowe, to mimo wszystko coś pchnęliśmy do przodu.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
głowa mi pęka, a oczy zrobiły się okrąglejsze...

fajnie macie.
Dobrze się czyta i ogląda, podziwiam za cierpliwość i chęci prowadzenia takiego bloga.

pozdrawiam

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
głowa mi pęka, a oczy zrobiły się okrąglejsze...

Już myślałem, że robimy Ci krzywdę, ale potem się uspokoiłem ;) No chce się nam choć czasem zastanawiamy się czemu. Na szczęście mamy dobre wyjaśnienie ;)

Kolejny artykuł na blogu

https://kwestiaszlaku.pl/lodowe-ausangate-i-kolorowe-gory-idealny-trekking-w-peru/

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Słynne Peru Great Divide padło naszym łupem. Bardzo obawialiśmy się czy damy radę na tym szlaku. Czołgami się tam nie jeździ. No, ale wjechaliśmy i jesteśmy już po drugiej stronie.

https://kwestiaszlaku.pl/peru-great-divide-jednym-kolem-w-pacyfiku-drugim-w-atlantyku/

https://kwestiaszlaku.pl/peru-great-divide-wielkie-gory-wielcy-ludzie-druga-czesc-kultowego-szlaku/

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
czyli jednak jazda w stylu "spacer po górach" wam się spodobała :D
Zazdraszczam, bo wiem, że do Peru chce wrócić, jest tego warte.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
czyli jednak jazda w stylu "spacer po górach" wam się spodobała :D
Zazdraszczam, bo wiem, że do Peru chce wrócić, jest tego warte.

Powinieneś negocjować urlop na Peru i Ekwador, na pewno jest jeszcze więcej dróg do zrobienia niż opisali ;)

No czasem spacerowaliśmy ;) Ale mamy też kilometry jezdne ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Najfajniejsze trasy to takie, po których człowiek się cieszy, że trafiły się kilometry jezdne :)

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum