Autor Wątek: Buty SPD  (Przeczytany 1265 razy)

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Buty SPD
« 9 Cze 2018, 20:10 »
Witam , mam pytanie , ile wytrzymuja Wasze buty SPD ? Jest roznica wytrzymalosciowa miedzy butami za 200 a 500-600 PLN ?
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Odp: Buty SPD
« 10 Cze 2018, 07:52 »
Spec Taho miałem że cztery lata, NorthWave i Shimano wytrzymują ok. dwóch lat.

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 16 Lip 2018, 10:12 »
Pierwsze SPDy z Lidla 4 dni na etapówce. Piątego do mety dojechałem z nogą przyzipowaną do pedała, bo podeszwa odpadła.

Drugie Shimano M123 dopiero zaczynają się rozłazić, mając za sobą 7 lat, kilka tysięcy  metrów przewyższenia z buta, niezliczone błota, kąpiele, trasy w deszczu i wycieczki w śniegu. Gdybym je jakoś impregnował i używał ochraniaczy, pewnie nadal wyglądałyby przyzwoicie.

Na górze musi być klamra.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 16 Lip 2018, 11:05 »

Może to oczywiste ale przypomnę, że zaletą klamry a także rzepów jest możliwość poluzowania czy dopięcia buta bez zsiadania z roweru. Jeśli natomiast nie widzi ktoś potrzeby dopasowywania buta w trakcie jazdy to wystarczą sznurowadła.

Witam , mam pytanie , ile wytrzymuja Wasze buty SPD ? Jest roznica wytrzymalosciowa miedzy butami za 200 a 500-600 PLN ?

Wychodzi na to, że kupuję co dwa lata. Ale można by w nich jeszcze jeździć, tylko do chodzenia już się słabo nadają (w górach mocno niszczę podeszwę)

A w ogóle to czemu jesteśmy z tym tematem w Hyde Parku?

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna marszy

« 16 Lip 2018, 12:35 »
Może to oczywiste ale przypomnę, że zaletą klamry a także rzepów jest możliwość poluzowania czy dopięcia buta bez zsiadania z roweru. Jeśli natomiast nie widzi ktoś potrzeby dopasowywania buta w trakcie jazdy to wystarczą sznurowadła.

Chodziło mi bardziej o fakt, że rzepy się w trakcie mocniejszej jazdy lekko luzują, do tego z czasem sam materiał się wyciąga. Zawsze mam ustawione wypięcie na minimum, a i tak kilka razy blisko byłem kontuzji, bo but ledwo się wypiął przy otb. Własnie ze względu na luzy w kostce. Przy klamrach tego problemu nie ma.

« 16 Lip 2018, 13:00 »
kilka razy blisko byłem kontuzji, bo but ledwo się wypiął przy otb

Kaskader z Ciebie :wink: Ale właściwie to skąd wiesz, że ledwo się wypiął, skoro się jednak wypiął? Masz jakiś pomiar siły wypięcia?

PS. Klamra w bucie fajna jest ale jakiś magicznych właściwości bym jej nie przypisał :wink:
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 16 Lip 2018, 13:32 »
PS. Klamra w bucie fajna jest ale jakiś magicznych właściwości bym jej nie przypisał :wink:
Rozpinaniem klamry nie obudzisz dzieci, a rozpinaniem rzepów tak  :)

Offline Mężczyzna marszy

« 16 Lip 2018, 13:35 »
Przy luźnym bucie trzeba o wiele mocniej stopę wykręcić, żeby zatrzask puścił. Paradoksalnie najniebezpieczniejsze jest to wtedy, gdy wywalasz się niemal w bezruchu na bok (np. na podjeździe, jak tylne koło na błocie zabuksuje), bo nie ma jak  nogi szarpnąć.
Dociąganie rzepów do oporu trochę pomagało kosztem krążenia w nodze i ucisku na wierzch stopy, ale po 2 dniach w deszczu cholewka pod mocowaniem pasków zaczęła pękać i się rozjeżdżać.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 16 Lip 2018, 13:36 »

Rozpinaniem klamry nie obudzisz dzieci, a rozpinaniem rzepów tak  :)
Dlatego póki dzieci były małe nocą jeździłem po mieszkaniu tylko na platformach.

« 16 Lip 2018, 14:08 »
Przy luźnym bucie trzeba o wiele mocniej stopę wykręcić, żeby zatrzask puścił.

Prawda, ale po co kupować za luźne buty?

Paradoksalnie najniebezpieczniejsze jest to wtedy, gdy wywalasz się niemal w bezruchu na bok (np. na podjeździe, jak tylne koło na błocie zabuksuje), bo nie ma jak  nogi szarpnąć.

Oj tak, kaskader! Często się wywracasz - i otb, i na podjazdach   :icon_mrgreen:

po 2 dniach w deszczu cholewka pod mocowaniem pasków zaczęła pękać i się rozjeżdżać.

Co to za buty były? Z tektury? (drzewiej takie robili do trumny)   :icon_mrgreen:

Offline Mężczyzna alamar

• Miasto: Slask
  • Na forum od: 13.03.2016
« 4 Sie 2018, 12:56 »
A czym czyścicie ta szmacianą część buta SPD? Bo trochę mi się ostatnio przybrudziły od smaru łańcuchowego. Butów do pralki raczej nie wrzucę, jak zwykłych adidasów  ;)

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 4 Sie 2018, 14:53 »
Gąbką (miękką) i wodą lub mydłem jeśli woda nie daje rady.

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
« 4 Sie 2018, 19:42 »
Zacząłem temat, jeżdżę od niedawna, w przeciągu 10 miesięcy zajezdzilem 2 pary. Ostatnie Giro wytrzymały 3 miesiące i około 4 tys km..Co robię źle..
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 8 Sie 2018, 13:13 »
Zacząłem temat, jeżdżę od niedawna, w przeciągu 10 miesięcy zajezdzilem 2 pary. Ostatnie Giro wytrzymały 3 miesiące i około 4 tys km..

A co to znaczy, że "wytrzymały" ? Co im się stało po 4 tysiącach ? Rozkleiły się ? Szef puścił ? Złamała się podeszwa ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum