Autor Wątek: Okulary z wkładką na szkłą korekcyjne  (Przeczytany 11247 razy)

Offline Barteusz

• Miasto: By-ca Kł./Wrocław
  • Na forum od: 27.01.2010
A najlepsze, że te czerwone przeznaczone są dla cyklistów :mrgreen: .
Ale w takich to byłby chyba problem znaleźć nocleg "na gospodarza" :roll: .

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Używam okularów korekcyjnych ze szkłem fotochromowym ( to stary patent). Robią się przyciemnione przy dużym nasłonecznieniu. Nie jest to ideał ale lepsze niż zwykłe szkło.

Ciekawi mnie jak w tych okularach o których dyskutujecie jest ustawiany rozstaw osi soczewek korekcyjnych (to bardzo ważne w okularach) - gdy rozstaw szkieł jest inny niż rozstaw źrenic , to bardzo szybko męczy się wzrok i boli głowa.

E-busola

• Gość
Z pewnoscią sa lepsze niz zwykłe szkło,ale możesz jeszcze napisac jak to prezentuje sie cenowo? Chodzi mi o takie okulary korekcyjne.

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
witam
Czytałem gdzieś o okularach z wkładką na szkła korekcyjne, że są drobne różnice w orientacji w odległości do około 2 metrów. (ma się  wrażenie że coś znajduje się kilka cm bliżej niż jest w rzeczywistości) i ponoć nie jest to wada powodująca zagrożenie w ruchu ulicznym.

Prosiłbym o potwierdzenie w/w właściwości a także podzielenie się innymi wrażeniami z użytkowania takich okularów.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Mam takie okulary i nie jest źle, w jeździe to nie przeszkadza, ale faktycznie nie są idealnie neutralne.
Cały problem bierze się stąd, że w typowych okularach rowerowych nie bardzo mozna ustawić soczewek prawidłowo, tzn prostopadle do linii wzroku. Po prostu te okulary są "okrągłe" (mam na myśli kształt w widoku z góry), a nie proste jak okulary korekcyjne.

Jeśli będziesz kupował tego typu oprawki to nie zrób tego błedu co ja i koniecznie weź takie z wymiennymi szybkami, a najlepiej takie które można odchylić.

Ja mam ciemne z niewymiennymi szybami i jak się solidnie zachmurzy to jakby noc nadeszła. No, a już jak wejdę np do zabytkowego kościoła to widzę tyle żeby rzeźbom nie podawać ręki  :wink:

Offline Mężczyzna ehwj

Moje pytanie wzięło się stąd, iż chciałbym również używać okularów podczas jazdy autem.  Wydaje mi się że na rower może nie mieć wpływu ta przypadłość (w końcu do tego zostały stworzone), ale przy np parkowaniu auta gdzie ważna jest dokładna orientacja odległości używanie może nie być bezpieczne. Zastanawiam się nad wspomnianymi tutaj okularami Accent Onyx, które mają wymienne szybki, można dokupić też noski itp. poza tym mają dobre opinie.

A i chyba można w razie czego używac tych okularów bez wkładki korekcyjnej?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Tych w rękach nie miałem ale na 99% można ich używać bez wkładki.

Offline Mężczyzna ehwj

Dzięki za pomoc,  jednak nie znalazłem tych accentów (Onyx) w sklepie żeby przymierzyć. Znalazłem Arctica S 70, które wogóle nie pasowały oraz takie
http://www.sportness.pl/produkt/2039/1/
jak dla mnie są ok tylko szkoda że nie mają polaryzacji.
W sklepie optycznym zalecali zrobienie gotowych okularów przeciwsłonecznych z korektą, ponieważ okulary z wkładką zaparowują. Faktycznie tak jest ?

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
W MR pisali, że ponieważ to są już dwie soczewki w niedalekiej odległości od siebie to ten problem (zaparowania) może być poważny. Sam nie używam takiego wynalazku więc nie wiem.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Cytat: "ehwj"
W sklepie optycznym zalecali zrobienie gotowych okularów przeciwsłonecznych z korektą, ponieważ okulary z wkładką zaparowują. Faktycznie tak jest ?

Zaparowują, ale ten problem występuje tylko kiedy się zatrzymujesz.
Ja w swoich jeżdżę od połowy grudnia, czyli bywalo i -17C i problem uważam za istniejący ale mało dokuczliwy. Bardzo szybko się nauczyłem, że jeśli jest zimno to zatrzymując się odchylam lekko okulary (pchnięcie palcem), a startując przywracam pozycję roboczą (drugie pchnięcie palcem).
Poza tym, nawet zaparowane okulary w czasie jazdy oczyszczają się z pary bardzo szybko.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
hej

mam pytanie- powinienem chodzić w okularach a szczególnie przy korzystaniu z mapy na rowerze czuje dyskomfort.

Zdecydowałem że kupie sobie bardziej sportowe okulary na rower
Rzadko używam przeciwsłonecznych okularów wiec mogę mieć zwykłe na stałe.

Czy są jakieś "sportowe" modele? jak to wygląda? szukam po sieci i nic nie mogę mądrego znaleźć

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
mam pytanie- powinienem chodzić w okularach a szczególnie przy korzystaniu z mapy na rowerze czuje dyskomfort.
Uporządkuj to, bo nie bardzo wiadomo co i jak.
Powinieneś chodzić ale nie chodzisz i kiedy założysz to czujesz dyskomfort?
Czujesz dyskomfort przy korzystaniu z mapy kiedy założysz okulary?

pozdrawiam
okularnik od hoho

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
no faktycznie :)
Powinienem i raczej chodzę, ale nie używam ich na rowerze bo mam zwykłe okulary.
Na rowerze słabiej widzę mapę wiec zdecydowałem że potrzebuje okulary

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Nie demonizujmy tych okularów - jeżdżę i w zwykłych i w rowerowych, choć sądzę że procentowo to ze 70% w zwykłych.

Rowerowe mam Shimano S40R. W komplecie są futerał, szyby przyciemniane i przezroczyste.
Do tego ramka do szkieł korekcyjnych RX-CLIP (trzeba dokupić oddzielnie)

Jestem z nich zadowolony.

Nie powtórz moje błędu kupując najtańsze!
Ja pierwsze rowerowe kupiłem tanie, za 60PLN, a potem poszedłem do optyka, gdzie zrozumiałem że kupując okulary za 120PLN miałbym wszystko o 20% drożej, a rezultat w ogóle nie do porównania.

Offline Mężczyzna Karbon

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.02.2013
Rowerowe mam Shimano S40R. W komplecie są futerał, szyby przyciemniane i przezroczyste.
Do tego ramka do szkieł korekcyjnych RX-CLIP (trzeba dokupić oddzielnie)

Jestem z nich zadowolony.

W chłodne części roku moje cywilne okulary korekcyjne pokrywają się parą, np. gdy się zatrzymuję i przestaje mnie owiewać. Gdy ruszam, para momentalnie znika i znów elegancko widzę.
Czytałem kiedyś opinię, że okulary rowerowe z ramkami korekcyjnymi lubią zaparować na dobre. Chodzi o przestrzeń między zewnętrzną stroną szkieł korekcyjnych, a wewnętrzną okularów rowerowych.
Jak to wygląda w Twoim modelu Shimano?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum