Autor Wątek: Okulary z wkładką na szkłą korekcyjne  (Przeczytany 11246 razy)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
ale mi nie chodzi o rowerowe okulary, tylko zwykłe  ale wytrzymalsze i lepiej trzymające się na głowie  i tyle
jest coś takiego?

chyba jest - znalazłem coś takiego: http://www.e-okularnicy.pl/leader-sports/7645-c2-sport.html - trochę drogie ;)
« Ostatnia zmiana: 16 Lip 2015, 13:28 vooy.maciej »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Czytałem kiedyś opinię, że okulary rowerowe z ramkami korekcyjnymi lubią zaparować na dobre. Chodzi o przestrzeń między zewnętrzną stroną szkieł korekcyjnych, a wewnętrzną okularów rowerowych.
Nie ma żadnego "na dobre". Zaparują, ale jak ruszę to odparują. Oczywiście łatwiej parują niż pojedyńcze, ale takie życie okularnika.

Zdecydowanie większym problemem jest wieczorna jazda pod słońce z przyciemnianymi szybami. Kurz na dwóch warstwach szyb oświetlony nisko padającym słońcem powoduje że prawie nic nie widać. Podobny efekt jest w zwykłych okularach, ale tu mając dwie warstwy szybek mamy to 2 razy mocniej. Jazda pod zachodzące słońce to nie jest to co lubię najbardziej.

Offline Mężczyzna Karbon

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.02.2013
Nie ma żadnego "na dobre". Zaparują, ale jak ruszę to odparują.

Bardzo dobra wiadomość, dziękuję. 8)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Nie lepiej zapatrzeć się w soczewki choćby jednodniowe na sytuacje, kiedy trzeba założyć okulary rowerowe i coś widzieć?

Offline vooy.maciej

nie
nie będę się  "uczył" soczewek żeby od dzwona ich używać - to bez sensu.

Powtórzę  pytanie czy ktoś używał miał doświadczenie wie gdzie można dotknąć wyglądające jak zwykłe ale sportowe okulary ? (a nie sportowe z wkładką)
Przeszedłem po kilku optykach i odsyłają mnie do decathlonu i okularów sportowych z wkładką na korekcyjne ....

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
Ale sam Decathlon chyba w Warszawie ma właśnie zwykłe okulary korekcyjne wyprodukowane w stylu sportowych. Nawet ktoś wspominał w tym lub innym temacie.

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
Maciek, sprawdź Oakley Crosslink - tanie nie są ale to model "usportowiony" i  trzymają się nieźle na nosie.
W sieciówkach optycznych - lynx optique chyba...

Offline vooy.maciej

dzieki wam za info

Offline Mężczyzna Pawtlen

• Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 07.06.2015
Jako wieloletni okularnik przeczytałem cały wątek i nie rozumiem problemu. W każdym sklepie optycznym można kupić szkła korekcyjne do okularów w kilku stopniach przyciemnienia. Do tego można poprosić sportowe oprawki no i mamy okulary na rower. Ja mam dwie pary jedne przyciemniane, a drugie jasne oczywiście z filtrem przeciwrefleksom świetlnym. Po co kupować okulary w decatlonie?

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Problem leży w kształcie "sportowych" oprawek. Nie do każdych, ze względu na kształt gięcia da radę włożyć szkła optyczne. Oczywiście dla każdego, kształt okularów "sportowych" znaczy co inne.  :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline vooy.maciej

Jako wieloletni okularnik przeczytałem cały wątek i nie rozumiem problemu. W każdym sklepie optycznym można kupić szkła korekcyjne do okularów w kilku stopniach przyciemnienia. Do tego można poprosić sportowe oprawki no i mamy okulary na rower. Ja mam dwie pary jedne przyciemniane, a drugie jasne oczywiście z filtrem przeciwrefleksom świetlnym. Po co kupować okulary w decatlonie?
problem w tym ze u wielu optyków u których byłem oprawek sportowych nie ma- są w necie - ale wolałbym przymierzyć.
Z innych powodów temat trochę porzuciłem ale lada dzień do niego wracam.

Gdzie tak  łatwo dobierasz oprawki sportowe?

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
vooyu, jak obczaisz ofertę prowincjonalnych sklepów, to się pochwal efektami

Offline vooy.maciej

hosz.pl na Floriańskiej ma bardzo duży wybór okularów sportowych.
Nie zdecydowałem się jeszcze na nic, bo jednak te z wkładkami nie sa takie złe i muszę przemyśleć sprawę.

Okulary typowo sportowe są bardzo masywne (koszykówka, piłka itp) co średnio pasuje na rower gdzie wozisz je godzinami na nosie a ew upadki nie sa tak czeste jak w ww. sportach. wiele jest kosmicznie drogich (ponad 1000zł oprawki + szkła) wiec tez mi odpadły.

ciężko idzie:D

Offline Kobieta Eliza45

• Miasto: Bielsko-Biała, Poland
  • Na forum od: 14.04.2015

Offline Mężczyzna uszaty99

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 30.05.2011
Mam te okulary Arctica. Użytkuję od ładnych kilku lat. Ale zaczepy do mocowania odchylanych szkieł są fatalnej jakości (może teraz to ulepszyli ale raczej jest to wada konstrukcyjna). Pierwszy się ułamał po kilkudziesięciu dniach użytkowania. Oznacza to konieczność mocowania szkiełek na stałe do okularów (nie jest to trudne - wystarczy gumka recepturka ale jest dosyć upierdliwe).
Niestety nie udało mi się kupić dodatkowych szkieł lub samych newralgicznych części, a szkoda. Choć może teraz jest inaczej, nie szukałem. W kwestii samego widzenia jest ok. Choć same szkła korekcyjne są moim zdaniem za małe. Ale to już w ogóle urok tego typu konstrukcji z wkładką.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum