Witam, jeśli umieściłem wątek w złym dziale i to bardzo przepraszam i proszę o przeniesienie
A teraz do rzeczy.
Jako mniej lub bardziej szczęśliwy posiadacz wady wzroku (krótkowidz jestem ) nie potrafię już praktycznie poruszać się bez szkieł korekcyjnych. ale czasem przydałoby się osłonić trochę oczy przez wiatrem i/lub słońcem. Sportowe okulary z pojedynczymi szkłami korekcyjnymi cenowo są zdecydowanie poza moim zasięgiem, dlatego zdecydowałem się na zakup czegoś z wkładką, w której można zamocować szkła korekcyjne (i tu też pojawia się lekki problem z finansami: RudyProject czy Google też są jakby poza moim zasięgiem).
Znalazłem na początek trzy modele w przystępnej cenie:
Accent Onyx
Rogelli HS 404
Arctica S-70
I tu pytanie - czy ktoś z forumowiczów miał styczność z którymś z wymienionych modeli? A jeśli tak, to jakie są wrażenia z użytkowania/macania/psucia?
Osobiście podoba mi się bajer z odchylaną częścią w okularach Arctica, ale z drugiej strony może to być jeszcze jeden wrażliwy na uszkodzenia punkt.
Pozwolę sobie na "odgrzanie" tematu:
Używam ACCENT Fever. To już druga para. Pierwsza do znalezienia gdzieś w morskiej toni na Mierzei Wiślanej (Stegna albo Kąty Rybackie), zagubiona podczas jednego z morsowań.
Druga, sprawuje się nieźle.
Wizyta u optyka i plastikowe szkła (-3,0 i -0,75) za kilkadziesiąt "biedronek".
Oczywiście poranne mgły, duża wilgotność-to nie są dobre warunki do pracy tego zestawu.
Korzystałem też z normalnych korekcyjnych, ale te lepiej chronią przed wiatrem.
Ogólnie polecam.
Za ponad dwie setki (całość), można poczuć się "prawdziwym" rowerzystą.