Autor Wątek: Okulary z wkładką na szkłą korekcyjne  (Przeczytany 11245 razy)

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
Jesteś pewien że nie kupiłeś podróbki? Swojego czasu było sporo podróbek tego modelu.
Wiele moich znajomych używa Artica S-70 i oryginalne zaczepy są pancerne. W ciągu rogu zmieniam szkła setki razy i nie zauważyłem problemu.

Artica sprzedaje również same szkła, pałąki czy inne części. Wystarczy do nich napisać - co sam uczyniłem gdy po kilku latach używania moje zewnętrzne szkła na skutek wielokrotnych upadków stały się mocno porysowane ;-)

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
vooy.maciej, znalazłeś coś ciekawego ??
moja młodsza córka połamała mi właśnie ostatnie okulary, teraz nie mam żadnych :/
teraz będzie wyjątkowo ciężko jeździć po nocach

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
stanęło na zwykłych lekkich okularach w Hoszu. Sportkowe są o tyle ze są zaokrąglone, rpzez co są droższe szkła. Komplet wyszedł 500zł.

Jak mierzyłem różne okulary to postanowiłem kupić lekkie (i tanie) - wiele sportowych jest do kosza czy piłki- nie wyobrażam sobie nosić na nosie tkaie cieżary cały dzień

Offline slowianka72

• Miasto:
  • Na forum od: 11.09.2018
radze soczewki i do tego najzwyklejsze okulary przeciwsłoneczne

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Witam, jeśli umieściłem wątek w złym dziale i to bardzo przepraszam i proszę o przeniesienie :)
A teraz do rzeczy.
Jako mniej lub bardziej szczęśliwy posiadacz wady wzroku (krótkowidz jestem :)) nie potrafię już praktycznie poruszać się bez szkieł korekcyjnych. ale czasem przydałoby się osłonić trochę oczy przez wiatrem i/lub słońcem. Sportowe okulary z pojedynczymi szkłami korekcyjnymi cenowo są zdecydowanie poza moim zasięgiem, dlatego zdecydowałem się na zakup czegoś z wkładką, w której można zamocować szkła korekcyjne (i tu też pojawia się lekki problem z finansami: RudyProject czy Google też są jakby poza moim zasięgiem).
Znalazłem na początek trzy modele w przystępnej cenie:

Accent Onyx
Rogelli HS 404
Arctica S-70

I tu pytanie - czy ktoś z forumowiczów miał styczność z którymś z wymienionych modeli? A jeśli tak, to jakie są wrażenia z użytkowania/macania/psucia?
Osobiście podoba mi się bajer z odchylaną częścią w okularach Arctica, ale z drugiej strony może to być jeszcze jeden wrażliwy na uszkodzenia punkt.

Pozwolę sobie na "odgrzanie" tematu:
Używam ACCENT Fever. To już druga para. Pierwsza do znalezienia gdzieś w morskiej toni na Mierzei Wiślanej (Stegna albo Kąty Rybackie), zagubiona podczas jednego z morsowań.
Druga, sprawuje się nieźle.
Wizyta u optyka i plastikowe szkła (-3,0 i -0,75) za kilkadziesiąt "biedronek".
Oczywiście poranne mgły, duża wilgotność-to nie są dobre warunki do pracy tego zestawu.
Korzystałem też z normalnych korekcyjnych, ale te lepiej chronią przed wiatrem.
Ogólnie polecam.
Za ponad dwie setki (całość), można poczuć się "prawdziwym" rowerzystą.   

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum