Autor Wątek: wytrzymałość wagowa opon  (Przeczytany 1613 razy)

Offline szyroki

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 04.03.2010
wytrzymałość wagowa opon
« 4 Mar 2010, 10:48 »
Na początku się przywitam, jestem tu nowy, dopiero zaczynam myśleć o jakimś kilkudniowym wypadzie (pedałuję od zeszłego roku), ale moje opony chyba się niespecjalnie nadają na długą trasę z asfaltowymi odcinkami (są to, skądinąd doskonałe, Schwalbe Racing Ralph 26x2.1) i szukam czegoś w miarę niedrogiego i uniwersalnego, bo gdzie się uda, to wolałbym omijać asfalt. Moją uwagę przykuły Schwalbe Land Cruiser, albo może nawet bardziej Hurricane (tak, wiem -- forum to fani Marathonów, ale są jakieś 3x droższe, a po zakupie SPD z butami, bagażnika i sakw mój budżet się mocno skurczył) i tutaj pojawia się moje pytanie. Podana wytrzymałość wagowa tych opon to 120kg i próbuję się dowiedzieć jakie to ma znaczenie, bo sprzeczne informacje znalazłem dotychczas (włącznie z taką, że to wytrzymałość na jedną oponę). Sam ważę kilka kresek ponad setkę, więc z bagażem to na pewno przekroczymy 120kg. Czy brać ten wskaźnik pod uwagę? Czy mogę bezpiecznie kupić te opony i skoczyć na powiedzmy pierwszą wyprawę rzędu 500-700km?

Będę bardzo wdzięczny za opinie techniczne fachowców, jak również innych zawodników wagi ciężkiej (o ile tacy urzędują na forum).

Pozdrawiam,
Radek.

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
wytrzymałość wagowa opon
« 4 Mar 2010, 16:54 »
Witam :D
Cytat: "szyroki"
innych zawodników wagi ciężkiej (o ile tacy urzędują na forum)

A pewnie- tutaj od koloru do wyboru- jestem przedstawicielem heavy sakwiarzy :wink:
Myślę, że nie będzie większego problemu- schwalbe to solidna marka.
Ja jeżdżę teraz na Continental CityContact czy jakoś tak, szerokość ~2". Jeżeli to jest wytrzymałość per jedno koło (w co wątpię) to nie byłoby problemu (o ile masz w rowerze conajmniej dwa) :D
Ja bym się tym nie przejmował.
PS na xtrabike.pl masz marathony po 70 zł, nie wiem tylko na jakie koła potrzebujesz
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline szyroki

wytrzymałość wagowa opon
« 4 Mar 2010, 23:47 »
Dzięki za odpowiedź.
W sumie, to nigdy wcześniej nie patrzyłem na te zalecane obciążenia, ale też i nigdy nie jeździłem z bagażem.
Jeśli chodzi o te Marathony na xtrabike, to raz, że te zwykłe Marathony mnie nie przekonują swoim bieżnikiem, a dwa, że za 70zł to już prawie komplet Land Cruiserów na alledrogo (39zł/szt).

Czyli jeden głos, żeby się nie przejmować. Zawsze będzie do kogo mieć pretensje ;-)

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
wytrzymałość wagowa opon
« 5 Mar 2010, 08:46 »
Marathony mają bardzo dobry bieżnik, na początku też się obawiałem, czy będą trzymać, ale nawet w deszczu czuję się pewnie. Warto jednak dopłacić do marathonków, to inwestycja na długi okres czasu :)

Offline szyroki

wytrzymałość wagowa opon
« 5 Mar 2010, 08:57 »
Może i racja, ale ich nośność jest określona na 100kg. To już w ogóle nie wsiądę na rower? Coś mi tu nie pasuje, może jednak ktoś pomoże.

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
wytrzymałość wagowa opon
« 5 Mar 2010, 10:14 »
No, 100 kg na jedną oponę ;) A przecież cieżar się rozkłada w zależności jaką masz pozycję na rowerze. Oczywiście większośc idzie do tyłu, ale ja tak strasznie tą nośnością bym się nie przejmował, to są szerokie ramy bezpieczeństwa, można je nagiąć spokojnie :P Dopakujesz do marathona 7 atmosfer i nic sie nie powinno stać.

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
wytrzymałość wagowa opon
« 5 Mar 2010, 10:27 »
Cytat: "szyroki"
Zawsze będzie do kogo mieć pretensje ;-)

A pewnie, pewnie. Zawsze możesz mieć pretensje- dla mnie jeden w tą, czy w tą nie zrobi różnicy :lol:
Cytat: "van"
No, 100 kg na jedną oponę ;)

eee... to rozwiązuje problem
Dopakujesz do marathona 7 atmosfer

Nawet tak nie mów, bo mnie ciarki przechodzą :shock:
edyszyn: chociaż przy dużym obciążeniu jak za mało powietrza dasz, to boczne powierzchnie opon (te ząbkowane) mogą się szybko poprzecierać od obręczy i strzępić. Nie wiem czy w maratonach, ale miałem taki bajzel z tanią oponą na Łotwie. Kupiłem jakąś jeszcze tańszą i odpowiednio napompowałem i przejechała jeszcze sporo.
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline szyroki

wytrzymałość wagowa opon
« 5 Mar 2010, 11:22 »
Marathony mają bardzo dobry bieżnik, na początku też się obawiałem, czy będą trzymać, ale nawet w deszczu czuję się pewnie.

Na leśnych duktach i innych szutrach też? Nie mówię o jakimś ekstremum, tylko o zwyczajnych leśnych ścieżkach, w tym mokrych.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
wytrzymałość wagowa opon
« 5 Mar 2010, 11:49 »
To przyjrzyj się Matarhonom Plus Tour - mają głębszy bieżnik

Offline szyroki

wytrzymałość wagowa opon
« 5 Mar 2010, 11:56 »
Cytat: "dudi_"
To przyjrzyj się Matarhonom Plus Tour - mają głębszy bieżnik

Absolutnie. Tylko wracamy do pierwszej kwestii, czyli fundusze. Plus Tour to już 120zł, czyli trzy razy tyle, co Land Cruiser. Zawsze jak chcę coś kupić i ustalę sobie limit, to później jest eskalacja i się żyłuję, ale tym razem po prostu nie mam tych pieniędzy.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
wytrzymałość wagowa opon
« 6 Mar 2010, 11:13 »
Na przód Land Cruiser, na tył Racing Ralph (albo Hurricane) i szerokiej drogi :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum