Autor Wątek: rower crossowy - czy rama 21" będzie ok?  (Przeczytany 3658 razy)

Offline azbest

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 24.03.2007
Witajcie!

Mam pytanko następujące. Jadę za parę dni kupić nowy rower crossowy. Już sobie wszystko pięknie upatrzyłem. Pozostaje tylko kwestia wyboru rozmiaru ramy. Oczywiscie przed kupnem przymierze się do roweru. Niestety w sklepie dostepny jest tylko na ramie o rozmiarze 53 i jakiejś mniejszej. Czy myślicie, że ten 53 (20,8 cali) wystarczy, jesli mam 187 cm wzrostu i dolne konczyny dlugosci 93 cm? Wiekszy rozmiar to 57 cm (22,4 cali), ale niestety nie bede mial mozliwosci przymierzenia. Wiem, ze trudno stwierdzic nie przymierzywszy się do rowera, ale co o tym sadzicie w oparciu o wasze doswiadczenie, wiedze i przeczucia? 20,8 cali cali powinien byc OK, czy warto przemyslec sprawe i wziac 22,4? Podkreslam, iż jest to rower crossowy a nie MTB. Bedzie mnie to kosztowalo 2,5 tysiaca, a to dla mnie dosc sporo, wiec chcialbym dobrze wybrac sprzet. Z gory dzieki za rade. Pozdrawiam wszystkich!

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Jaka jest długość górnej rury?

Według niemieckiego katalogu wielkość ramy dla roweru crossowego to długośc nogi razy 0,61.

Dla trekinga to długość nogi x 0,66.

W moim wypadku ten sposób mierzenia się sprawdza (rower trekingowy). Mam długość nogi 86 i ramę 56cm, górna rura 57cm.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline azbest

Długość górnej rury to 59 cm i 60,5 cm odpowiednio dla ramy 53 cm (21") i 57 cm (22,5"). W sumie żadna różnica. Ze wzoru przedstawionego przez Ciebie wychodzi 56,7 więc chyba nie zaszkodzi wziąć tę większą?

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Najlepiej to się przejechać na rowerze przed zakupem. Oprócz długości nóg znaczenia ma ma np. gibkość, lub styl jazdy. Popytaj jeszcze na pl.rec.rowery, tam znajdziesz więcej osób, które używają rower crossowe.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline azbest

Dzięki za pomoc! Jak już kupię bądź zamówię rower poinformuję o swojej decyzji.

Pozdrowienia! :)

[ Dodano: Sro Lut 11, 2009 5:35 pm ]
Ostatecznie kupiłem rower na ramie 22,5" i był to trafiony wybór. Jeździ się znakomicie! :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum