Autor Wątek: Zamiana manetek  (Przeczytany 41762 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Zamiana manetek
« 23 Lip 2018, 17:12 »
Przecież ten "Rowerów ogon hak" wygląda całkiem inaczej i mniej odstawia przerzutkę a twierdzą, ze starczy do 46. To jest aż tak duża tolerancja w ustawieniu mocowania przerzutki?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
« 23 Lip 2018, 19:21 »
Panowi jak już pisałem podstawą do zmiany są hamulce, a nie napęd.

Swego czasu miałem podobne problemy (wybór odpowiedniego napędu - tzn. kaseta 11-40 pod hydrauliczne klamkomanteki szosowe)  i też zwracałem się o radę na forum (w moim przypadku niestety bezskutecznie - tzn. dostałem odpowiedź, że się nie da  ;) co nie jest do końca prawdą).

Jak piszesz głównym problemem są słabe hamulce - (zakładam, że masz działający i w miarę nowy napęd) najprostszym (i najtańszym) rozwiązaniem będzie zmiana zacisków na TRP HY/RD (klamkomanetki zostają bez zmian tak jak i cały napęd). TRP HY/RD to świetne hamulce, siłą hamowania nie odstają od hydrauliki poziomu 105, może odrobinę modulacja gorsza ale to raczej subiektywne odczucie.

Już wiem że manetki 11 szosowe shimano będą działać tylko z tylną przerzutką szosową.

Nie jest to prawda. Zobacz na setup nowego Diverge Sworks - grupa co prawda elektroniczna ale szosowa klamkomanetka Ultegra obsługuje tylną przerzutkę XTR Di2 Shadow i do tego kaseta 11-40 (oczywiście bez żadnych adapterów itp.). Tym samym swego rodzaju ograniczeniem jest tylko cena tego zestawu.

Co do blatów z przodu chcę zostać na 48/32 bo mi to pasuje.

Obecnie mam 48/32+12/36.

Czasem ale bardzo bardzo rzadko brakuje mi czegoś mocniejszego niż 48+12 dlatego wydaje mi się że 48+11 będzie ok.

Co do drugiej strony 32+36 jak dotąd nie wystarczyło mi tylko dwa razy ale też za wiele okazji nie miałem. Więc skoro kombinuję ze zmianą może warto zaryzykować choć do 40.

Wiem, że to subiektywne odczucia ale moim zadaniem napęd ten co masz vs. deklaracje sposobu użytkowania roweru jest bardzo dobry. Przy maksymalnym przełożeniu i kadencji 100 możesz jechać ponad 50 km/h a najniższe przełożenie 32x36 powinno dać Ci możliwość podjechania pod większość wzniesień/gór/pagórków w Polsce (na Mazowszu to nawet z blatu nie musisz zrzucać  ;)) a co do reszty to pozostaje "sól kolarstwa".
A na poważnie to gdybyś jednak planował alpejskie przełęcze i oceniłbyś, że męka byłaby z tym napędem zbyt wielka - najsensowniejszym rozwiązaniem byłaby zmiana korby na np. 44-30 (nie muszę wspominać, ze zmiana korby to nieduża praca/ingerencja w setup)..

Więc wstępny pomysł na zmianę to:
Klamkomanetki i zaciski hamulcowe: ST-RS505 + BR-RS785 lub ST-R7020 + BR-R7070
.....

Mimo wcześniejszych (oszczerczych  ;) - bo w dwóch rowerach mam te "piękne" klamki rs505) sugestii Średniego co do dyskusyjności ich urody nie sugerowałbym się tym bo w jeździe są zadziwiająco wygodne ale jeżeli zdecydowałbyś się na zakup zestawu klamek + zacisków (tak te nowe 105 są zdecydowanie bardziej urodziwe) to sugerowałbym abyś postarał się złapać zaciski (nawet z poprzedniej grupy) Ultegry - mają 4 tłoczki i chyba dlatego odczuwalnie lepiej hamują, modulacja też jest lepsza - jeździłem kilka dobrych tys. km na tych hamulcach i muszę powiedzieć, że różnica jest (ja przynajmniej ją czuję)...

Na zakończenie, jeżeli chciałbyś sprawdzić jak działa (u mnie co prawda uzbrojona w błotniki, bagażniki i inne ustrojstwa) sequoia (mam rozmiar 58) z napędem 2x11 i hydrauliką - daj znać na priv, mogę podjechać gdzieś do w-wy, przejedziesz się i ocenisz czy warto zmieniać ten napęd co masz - ja co prawda mam typowy kompakt 50/34 i kasetę 11/32.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 23 Lip 2018, 22:44 »
Dzięki za linki do adapterów ciekawe skąd taka rozbieżność w wadze bo w cenie to wiadomo ;)

Gerwazy to żeś mi namieszał teraz w głowie.  ::)

Na początek muszę zgłębić temat TRP HY/RD może to jest najtańsze i najszybsze.

Co do korby 44/30 to chyba jednak nie bardzo bo przy mojej ulubionej kadencji 87 (tak wiem za niska ale jakoś samo mi tak się ustawia ;)  ) nie raz jadę u siebie 48-12 i to jest to.

Natomiast co do ewentualnego teściku szczególnie hamulców i samych klamkomanetek to jak najbardziej. Co prawda w najbliższą sobotę planuje mały wyjazd na Bornholm+ PN/E wybrzeże Niemiec to po powrocie w drugiej połowie sierpnia byśmy się gdzieś zmówili. Dam znać po powrocie na pw.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za podpowiedzi i pomoc. Już mniej więcej wiem co pod choinką znajdę w grudniu ;)
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 23 Lip 2018, 23:09 »
Już mniej więcej wiem co pod choinką znajdę w grudniu ;)

No nie wiem bo w Norwegii widziałem salami z renifera więc prezenty mogą nie dojechać ;D.Pzdr.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 14 Wrz 2018, 20:06 »
To ja mam pytanie do TRP HY/RD posiadam takie hamulce w swoim rowerze, od kwietnia przejechałem koło pięć tysięcy kilometrów i siła hamowania jakby spadła to znaczy jak zacisnę klamkę do końca jest ok (zapewne klocki działają lepiej jak się rozgrzeją). Nie mniej jednak chcę zakupić do nich nowe klocki na zapas i tu mam zagwozdkę. Alek kiedyś napisał mi, że będzie pasowało wszystko o kształcie jak w linkach:

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0217/7868/products/Tektro-Brake-Pads_580x@2x.jpg?v=1490078771
https://www.rowertour.com/p/50893/clarks-vx811-klocki-hamulcowe-organiczne-shimano-tektro

Jednak znalazłem też coś takiego, co jednak ma nieco inny kształt:

https://www.rowertour.com/p/45245/jagwire-klocki-hamulcowe-sport-shimano-xtr-m985-xt-m785-deore-m615-pol-metaliczne

Przy żadnych z tych klocków nie piszą, że pasują do TRP tylko do Shimano, czy ktoś bardziej doświadczony może mi napisać czego odpowiednikiem w Shimano będą klocki jakie posiadam w swoich TRP HY/RD?
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 14 Wrz 2018, 20:41 »
Alek polecał czerwone z tego linka:
https://www.aliexpress.com/item/4-Pairs-Resin-Sintered-Bicycle-Brake-Pads-for-Shimano-Deore-BR-M465-475-515-525-Auriga/32755873638.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.4d3a4c4dRUfGgn
Jeszcze na nich nie jeździłem, bo kończę zielone EBC.
Jeśli hamulce działają słabiej, możesz dokręcić imbusem 3 mm po obu stronach zacisków.
Tu masz zamienniki:
https://www.evanscycles.com/fwe-shimano-deore-m515-tektro-auriga-trp-spyre-hylex-resin-disc-brake-pads-EV266100
W ostateczności wymiary tych czerwonych chińskich 30,5mmx20mmx6,5mmx35mm

Offline Mężczyzna Felek

« 15 Wrz 2018, 09:27 »
Ok, czyli odpowiedniki do shimano deore, co do srubki dokrecilem tą z koncowką z zawleczką, sprawdzę czy będzie lepiej, i dam znać, dziękuję za pomoc

Offline Mężczyzna m.arek

« 15 Wrz 2018, 09:41 »
Ok, czyli odpowiedniki do shimano deore, co do srubki dokrecilem tą z koncowką z zawleczką, sprawdzę czy będzie lepiej, i dam znać, dziękuję za pomoc
Tu masz w 3m10sek co dokręcać

przy tym trzeba z obu stron :)

Offline Mężczyzna Felek

« 15 Wrz 2018, 20:16 »
Hmm, ale to jest TRP Spyre, wyglądają mi trochę inaczej:/

Offline Mężczyzna m.arek

« 15 Wrz 2018, 21:10 »
Rozpędziłem się za bardzo. Tych jeszcze nie miałem w rękach.

Offline Mężczyzna Felek

« 15 Wrz 2018, 21:13 »
Spoko, trochę obróciłem pokrętłem od napięcia linki przy zacisku i jest już lepiej:)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 4 Mar 2019, 10:42 »
Przerzutka 8rz sram x4, manetka też była sram, ale pękła. Nada się jakaś 'zwykła' Shimano, czy musi być też Sram?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 4 Mar 2019, 10:45 »
Tylko Sram 1:1.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 5 Mar 2019, 11:45 »
Są jakieś realne plusy innego uciągu linki, czy to tylko marketing?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 5 Mar 2019, 11:49 »
Są.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy