Jakiś czas temu w tym wątku dopytywałem się was o porady w temacie zmiany manetek w mojej Sequoii.
Otrzymałem bardzo duża pomoc z waszej strony (szczególne podziękowania dla Wilka za cierpliwość) dlatego chciałbym się odwdzięczyć choć w formie tego co zrobiłem i jak to działa może się to komuś jeszcze przydać.
Małe przypomnienie:
Chciałem wymienić moje hamulce tarczowe mechaniczne na hydrauliczne tarczowe.
Powód tej zmiany było to że przy mojej nie małej masie po całodniowej jeździe nie byłem w stanie zawsze skutecznie zacisnąć manetki hamulca aby zatrzymać w pełni kontrolowanie rower.
Miałem: klamko-manetki mechaniczne Sora napęd 2x9 (48/32x12-36 front Sora, tył Alivio) hamulce Tektro Spyre.
Okazało się że aby mieć hydrauliczne hamulce muszę zmienić nie tylko hamulce i klamko-manetki ale i cały napęd.
Po wielu godzinach szperania w sieci i pytania lepiej ogarniętych zdecydowałem się na zestaw:
FSA suport Road MegaEVO 386 BSA 68mm
Korba FSA Gossamer, BB386 evo, 48/32z
Shimano przerzutka 105 FD-R7000 czarna na obejmę 31.8/28.6mm
Shimano przerzutka Ultegra RD-RX800 GS 11rz
Wolf Tooth Components adapter RoadLink 10/11rz
SunRace Kaseta MS8 11-speed 11-40T czarna
Shimano Łańcuch CN-HG701 Ultegra / XT 11-speed + spinka Quick-Link
Shimano Hamulce 105 ST-R7020 + BR-R7070 FM L02A Disc Brake Set 2x11
2 x Shimano Tarcza hamulcowa Deore XT Saint SM-RT86 6-śrub 160mm
Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest adapter Wolf Tooth zwiększający pojemność przerzutki. Jest kilka wersji i trzeba dobrze dobrać do swojego modelu przerzutki. Na szczęście producent szybko odpowiada na pytania i jest chętny do pomocy
Kompletowanie części zajęło mi 7 miesięcy
ale już jest i działa. Wymaga jeszcze lekkiego dostrojenia ale zrobiłem dopiero 53km z czasem się doreguluje.
Najważniejsze to że hamulce teraz są żyleta i nie wymagają dużo siły.
Uwaga na tarcze są delikatne i łatwo je zgiąć.
Przerzutka niby szosowa ale z sprzęgłem jak w MTB może nie będzie dzwonić łańcuch. Nie ma problemu ze zmianą przełożeń.
Suport z aluminiową tuleją, a nie plastikową jak to ma miejsce u konkurencji, powinien (przynajmniej teoretycznie) być wytrzymalszy.
Tu kilka fotek jak to wygląda:
Jak by były pytania to z chęcią odpowiem.