Autor Wątek: Zamiana manetek  (Przeczytany 41763 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Zamiana manetek
« 5 Mar 2019, 13:05 »
Bezbłędność

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 5 Mar 2019, 14:21 »
Przy 8s nie ma żadnej różnicy w praktyce, jednak już przy 10s była przepaść, więc i Shimano porzuciło system 1:2.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 5 Mar 2019, 14:29 »
porzuciło na rzecz DynaSys, który jest niemal zgodny z 1:1. Niemal, bo i tak minimalna różnica w ilości ciągnionej linki występuje. Przeważają jednak relacje, że działa ze Sram.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 5 Mar 2019, 14:39 »
Drobne różnice można dograć podpiłowując mocowanie linki lub zamieniając śrubę na taką z dziurą na linkę w środku, jak było w komunistycznych rometach. O ile ktoś lubi rzeźbę lub ma jakieś szpargały do utylizacji w zimówce :-)
Jest też magiczna i niezniszczalna przerzutka RD-7400, dzięki której wszystkie manetki 9S działają idealnie z kasetami 8S i 7S.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 6 Mar 2019, 18:42 »
Jakiś czas temu w tym wątku dopytywałem się was o porady w temacie zmiany manetek w mojej Sequoii.
Otrzymałem bardzo duża pomoc z waszej strony (szczególne podziękowania dla Wilka za cierpliwość) dlatego chciałbym się odwdzięczyć choć w formie tego co zrobiłem i jak to działa może się to komuś jeszcze przydać.

Małe przypomnienie:
Chciałem wymienić moje hamulce tarczowe mechaniczne na hydrauliczne tarczowe.
Powód tej zmiany było to że przy mojej nie małej masie po całodniowej jeździe nie byłem w stanie zawsze skutecznie zacisnąć manetki hamulca aby zatrzymać w pełni kontrolowanie rower.

Miałem: klamko-manetki mechaniczne Sora napęd 2x9 (48/32x12-36 front Sora, tył Alivio) hamulce Tektro Spyre.

Okazało się że aby mieć hydrauliczne hamulce muszę zmienić nie tylko hamulce i klamko-manetki ale i cały napęd.

Po wielu godzinach szperania w sieci i pytania lepiej ogarniętych zdecydowałem się na zestaw:

FSA suport Road MegaEVO 386 BSA 68mm
Korba FSA Gossamer, BB386 evo, 48/32z
Shimano przerzutka 105 FD-R7000 czarna na obejmę 31.8/28.6mm
Shimano przerzutka Ultegra RD-RX800 GS 11rz
Wolf Tooth Components adapter RoadLink 10/11rz
SunRace Kaseta MS8 11-speed 11-40T czarna
Shimano Łańcuch CN-HG701 Ultegra / XT 11-speed + spinka Quick-Link
Shimano Hamulce 105 ST-R7020 + BR-R7070 FM L02A Disc Brake Set 2x11
2 x Shimano Tarcza hamulcowa Deore XT Saint SM-RT86 6-śrub 160mm

Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest adapter Wolf Tooth zwiększający pojemność przerzutki. Jest kilka wersji i trzeba dobrze dobrać do swojego modelu przerzutki. Na szczęście producent szybko odpowiada na pytania i jest chętny do pomocy ;)

Kompletowanie części zajęło mi 7 miesięcy ;) ale już jest i działa. Wymaga jeszcze lekkiego dostrojenia ale zrobiłem dopiero 53km z czasem się doreguluje.
Najważniejsze to że hamulce teraz są żyleta i nie wymagają dużo siły.

Uwaga na tarcze są delikatne i łatwo je zgiąć.

Przerzutka niby szosowa ale z sprzęgłem jak w MTB może nie będzie dzwonić łańcuch. Nie ma problemu ze zmianą przełożeń.

Suport z aluminiową tuleją, a nie plastikową jak to ma miejsce u konkurencji, powinien (przynajmniej teoretycznie) być wytrzymalszy.

Tu kilka fotek jak to wygląda:

Jak by były pytania to z chęcią odpowiem.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Pitt35

• Miasto: Puck
  • Na forum od: 21.04.2017
« 11 Mar 2019, 12:17 »
Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest adapter Wolf Tooth zwiększający pojemność przerzutki. Jest kilka wersji i trzeba dobrze dobrać do swojego modelu przerzutki. Na szczęście producent szybko odpowiada na pytania i jest chętny do pomocy ;)

Przerzutka niby szosowa ale z sprzęgłem jak w MTB może nie będzie dzwonić łańcuch. Nie ma problemu ze zmianą przełożeń.

Ciekawy ten adapter. Dzięki za info bo mnie to zaciekawiło. Ciekawe czy będzie toto współpracowało z moją 105 5800. Miałem chęć założenia takiej kasety 11-40 i okazuje się że dzięki takiej blaszce może się to udać.
No i jestem ciekawe tej przerzutki ultegry RX z tym sprzęgłem. Czy to faktycznie działa tak jak piszą? Jak pojeździsz trochę napisz o niej opinie czy warto to kupić czy dać se spokój.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 12 Mar 2019, 16:23 »
Odpisze tu na pytana które dostałem w wiadomości bezpośredniej to może jeszcze komuś się przyda.

Czy masz ten adapter w swoim rowerze:
https://www.cyklomania.pl/wolf-tooth-components-adapter-roadlink-10-11rz,id8824.html

Tak dokładnie od nich kupowałem.

Jeżeli tak to czy faktyczne na małej tarczy z przodu i na dużej z tyłu dobrze to działa?

Na małej z przodu i małej z tyłu słychać że łańcuch lekko się ociera o dużą z przodu. Ale w takim prekosie to raczej nie jeżdżę. Kilka razy mi się zdarzyło odwrotnie duża z przodu i duża z tyłu i nie ma problemu ;) Oczywiście poza prekosem sporym.

Generalnie to wygląda że układ działa lecz ja na nim mam nalatana około 200km to jeszcze trochę muszę poczekać z pełnoprawną opinią.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 24 Sie 2019, 19:18 »
Czy tego typu dokręcane mocowanie jest identyczne we wszystkich bliźniaczych manetkach? (żeby być bardziej precyzyjnym, mam na myśli wymiary rowków)

« Ostatnia zmiana: 24 Sie 2019, 19:30 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum