Autor Wątek: Norwegia, sierpień 2018  (Przeczytany 904 razy)

Offline Kobieta Edith81

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 25.06.2018
Norwegia, sierpień 2018
« 25 Cze 2018, 21:38 »
Witajcie, poszukujemy wraz z moją przyjaciółką Asią 1-2 osoby na wyjazd rowerowy do Norwegii (Lofoty)

• jesteśmy w wieku Ja (36), Asia (37), moje doświadczenie rowerowe, to: kilkudniowy rajd z sakwami, namiotem po Podlasiu, samotne zjechanie Polskiego Wybrzeża z sakwami, namiotem,
 obie byłyśmy na wyjeździe trasa: Zielona Góra- Karpacz z sakwami i namiotem oraz zjeżdżałyśmy pobliskie tereny Karpacza, poza tym obie mamy za sobą kilkanaście wyjazdów kilkudniowych po Kaszubach z sakwami i namiotem, bo tak głównie lubimy obie podróżować. Asia z kolei w przeszłości brała udział w kilku rajdach, m.in. Jura Krakowsko-Częstochowska, Roztocze oraz Szwecja-Dania.
• planujemy przejechać archipelag Lofoty, eksplorując go możliwie jak najbardziej, opcjonalnie do wyboru jest wybrany fragment Norwegii, trasa wzdłuż fiordów, np. okolice Bergen.
• zależy nam na realizacji wyjazdu w terminie 19-30.08.2018
• planowany średni dystans dzienny to 30km
• całkowity planowany dystans wyprawy: w zależności od wybranej opcji wyjazdowej, ale sądzę, że w okolicach 200 km (pamiętajmy, że tam są spore przewyższenia, jedziemy z całym bagażem, więc podałam taki bezpieczny dystans, najwyżej zrobimy więcej :)
• rodzaje noclegów: na dziko/ kemping
• sposób wyżywienia: gotowanie we własnym zakresie
• przybliżony budżet wyprawy na jedną osobę: jeszcze nie mamy dokładnych danych, ale ok. 2500-3000zł
• priorytety/ sposób spędzania czasu: pochłanianie przestrzeni i widoków/poznawanie ludzi...jeśli takowych spotkamy ;)
• podejście do deszczu: jak musimy to jedziemy
• preferowane drogi: lokalne, nawierzchnia dowolna
* poszukujemy osoby lub osób, które znają się na podstawowych naprawach oraz mają doświadczenie lub wiedzą jak złożyć i rozłożyć rower w przypadku transportu samolotowego
 ;) ;) ;) ;)
Czekamy na Ciebie!

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Odp: Norwegia, sierpień 2018
« 25 Cze 2018, 22:18 »
planowany średni dystans dzienny to 30km
:o
Jeśli nie macie problemów zdrowotnych i nie zabieracie 8 sakw na osobę to spokojnie 70 km dziennie możecie planować. A jeśli planujecie 8 sakw na osobę (jedzenie z PL np) to zmieńcie plany i wtedy znów 70 km dziennie będzie osiągalne bez większego wysiłku.

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 25 Cze 2018, 23:57 »
Może to chodziło o sumę podjazdów?  ;)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 26 Cze 2018, 08:16 »
/.../
Czekamy na Ciebie!

A to jest fajne.
Chyba ja tu jednak wszystko rzucę.

O ile lecicie liniami skandynawskimi, prócz pedałów, rowerów demontować nie musicie*. Kierownicę na bok - i już.

Będzie git - 36, 37 lat życia w dużym mieście, to - przy normalnym, zdrowym rozwoju człowieka - sytuacja już po przejściach. Wy tam na urlop, więc źle lub gorzej być nie będzie. Odwagi! :)

*upewnijcie się
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Kobieta Edith81

« 26 Cze 2018, 10:16 »
Rozumiem, że wszystkie osoby komentujące są zainteresowane wyjazdem czy tylko ocenianiem merytorycznym posta? :icon_neutral:

Offline Kobieta Edith81

« 26 Cze 2018, 10:22 »
planowany średni dystans dzienny to 30km
To jest nasza asekuracja.Lofoty akurat dlugie nie są a sama Norwegia potrafi dać w kość. Rejony ktore nas interesuja sa gorzyste.Nie chcemy się zarzynac. Znamy swoje mozliwosci. Min.30 dziennie myślę, nie mam nic przeciwko 70. Obawa wynika tez z kontuzji kolana jaka mialam pol roku temu.To jest do dogadania.

« Ostatnia zmiana: 26 Cze 2018, 10:44 Edith81 »

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 26 Cze 2018, 10:51 »
Nie, nie jestem zainteresowana wyjazdem. Byłam w Norwegii, 30 km to się robi w 2-3 godziny maks. Może źle pamiętam, ale wydaje mi się że moja trasa była bardziej górzysta niż Lofoty.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 26 Cze 2018, 11:06 »
Może źle pamiętam, ale wydaje mi się że moja trasa była bardziej górzysta niż Lofoty
Lofoty jak na Norwegię są płaskie ale wyjątkowo piękne. Warto pojechać. Będziemy tam w drugiej połowie lipca - więc się miniemy.

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 26 Cze 2018, 13:33 »
Rozumiem, że wszystkie osoby komentujące są zainteresowane wyjazdem czy tylko ocenianiem merytorycznym posta? :icon_neutral:
Nie, większość to zgryźliwi tetrycy, ale cóż poradzić, takie są prawa forum

Offline Mężczyzna zoro27

• Na forum od: 12.05.2014
« 27 Cze 2018, 17:41 »
Właśnie wróciłem z Pólnocnej Norewgii Co do deszczu to przygotujcie sie na 3/4 wyjazdu w opadach
Ba nawet na śnieg trafilem.
Do tego silny wiatr spychajacy z drogi.Co do km sie nie wypowiadam bo kazdy jedzie ile uważa.Co do przewyzszen jest tego sporo
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 28 Cze 2018, 21:49 »
Nie irytuj się tylko słuchaj. Wy dopiero jedziecie a wielu z nas już tam było. 30km to mało. Szkoda urlopu i pięknych krajobrazów Norwegii. Tak jak napisali ludzie wyżej. Góry, górami, ale nie bójcie się zaplanować po średnio 70km. Nadal będziecie miały luz. Zainwestujcie w ochronę przed deszczem. Niestety trafia się na 3 dobowe zlewy, a mam na myśli deszcz padający 72 godziny bez przerwy.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum