Autor Wątek: Jak spakować rower do samolotu  (Przeczytany 10083 razy)

Offline Mężczyzna dominik58

• Miasto: mazury
  • Na forum od: 03.05.2016
Jak spakować rower do samolotu
« 26 Cze 2018, 23:41 »
We wrześniu lecimy do Francji Wizzar-em, będziemy wracali Ryan-em. Nigdy nie woziłem roweru samolotem i nie mam doświadczenia. Czy zainwestować w pokrowiec do transportu roweru czy zorganizować sobie jakieś pudło? Czy do pakunku z rowerem mogę dołożyć jakieś inne rzeczy?
Liczę na podpowiedzi od forumowiczów którzy mają doświadczenie w lataniu z rowerem.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Odp: Jak spakować rower do samolotu
« 27 Cze 2018, 05:01 »
Cześć.  Istnieje obszerny wątek na ten temat. Jest nawet przypięty: https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=826.0

Offline Mężczyzna dominik58

• Miasto: mazury
  • Na forum od: 03.05.2016
« 27 Cze 2018, 22:50 »
Wątek jest, ale z taką brodą, że pewnie niejedno się zmieniło od 2008r.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 27 Cze 2018, 23:03 »
Z wątku dowiesz się między innymi tego, że każda linia lotnicza ma inne zasady przewozu rowerów. No i te zasady się zmieniają. Jak dowiesz się czegoś nowego, to możesz tam dopisać...

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 28 Cze 2018, 21:28 »
Wizzair`em przewoziłem w tym roku dwa razy. Jak spakować to masz w wątku. Żadnych ekstrawagancji w tej linii nie ma. Jedyna rada to pamiętaj, ze 32 kg to limit związków zawodowych wagi dla pojedynczej paczki. Zatem nie przekraczaj tego bo mogą ci nie przyjąć paczki.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Kobieta Edith81

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 25.06.2018
« 30 Cze 2018, 17:20 »
Wizzair`em przewoziłem w tym roku dwa razy. Jak spakować to masz w wątku. Żadnych ekstrawagancji w tej linii nie ma. Jedyna rada to pamiętaj, ze 32 kg to limit związków zawodowych wagi dla pojedynczej paczki. Zatem nie przekraczaj tego bo mogą ci nie przyjąć paczki.

Cześć,

właśnie poszukuje informacji praktycznej a nie teoretycznej, bo tą już wyczytałam, że rower ma być zapakowany w pokrowiec podróżny  :( Czy rzeczywiście tak przewoziłeś czy może karton przejdzie czy to zależy od obsługi?

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Na forum od: 19.04.2009
« 30 Cze 2018, 17:56 »
W tym roku leciałem Wizzarem do Maroka. Rowery były zapakowane w karton i to była całkiem dobra opcja. Należy jednak obwiązać ramę folią bombelkową bo się rysuje od kasety. Do kartonu włozyłem także jedną sakwę. Sam karton waży 3 kg więc od razu trzeba mieć to na względzie. i jeszcze jedna rada. Obklejając karton taśmą pakową pozaklejaj otwory transportowe bo bagażowi mają tendencję chwytania za nie a wówczas karton bardzo łatwo się rozpada.
Kolejna rada... do bagażu podręcznego nie możesz zabrać ani ulocka ani łańcucha.

Tu masz moją wyprawę do Maroka z wątkiem lotniskowym.

http://podlaskisprint.blogspot.com/2018/03/dzien-1.html

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 30 Cze 2018, 18:04 »
Obklejając karton taśmą pakową pozaklejaj otwory transportowe bo bagażowi mają tendencję chwytania za nie a wówczas karton bardzo łatwo się rozpada.
Samemu też niewygodnie jest targać rower, więc ja przed zaklejeniem kartonu przywiązuję do ramy kawałek grubej liny ;)

Btw, linia linią, ale co do dopuszczenia bagażu najwięcej do gadania mają pracownicy lotniska, którzy nie są pracownikami linii lotniczej.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 30 Cze 2018, 22:27 »
zy rzeczywiście tak przewoziłeś czy może karton przejdzie czy to zależy od obsługi?
Ja przewoziłem w kartonie. Ale tym samym lotem z Tromso leciały też dwa rowery w pokrowcach i problemu nie było żadnego w obu przypadkach. Możesz zatem zrobić jak dla Ciebie wygodniej.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna kinioo

• Miasto: Stevenage
  • Na forum od: 28.08.2018
« 28 Sie 2018, 23:23 »
Hej,

Latalismy/latałem z rowerem wielokrotnie - zawsze spakowany w karton (ze sklepu rowerowego).
Do kartonu reszta gratow plus jedna sakwa.
Druga sakwa jako podreczny bagaz.
nigdy nie mielismy problemów.

Ostantio na lotnisku jak składałem rower poznałem Niemca miał rower zawinięty w folię oraz plandekę - podobno tez problemów nikt mu nie robił.

Pamiętaj, ze nie możesz mieć nic pod cisnieniem w kartonie np. co2 itp.

powodzenia
Sorki za brak polskich znakow...

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 29 Sie 2018, 11:31 »
W British Airways wymyślili sobie, że karton nie może być wyższy niż 75 cm (standardowe w tutejszych sklepach mają 80 cm, takie wygodniejsze 100-105 cm). Szczerze wątpię, by ktokolwiek z obsługi bramki miał pojęcie o tej zasadzie, ale pewności nie mam, więc już zostanę przy tych 80 cm. Niech tylko spróbują przyczepić mi się do tych 5 cm ;)

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 29 Sie 2018, 11:58 »
W British Airways wymyślili sobie, że karton nie może być wyższy niż 75 cm (standardowe w tutejszych sklepach mają 80 cm, takie wygodniejsze 100-105 cm). Szczerze wątpię, by ktokolwiek z obsługi bramki miał pojęcie o tej zasadzie, ale pewności nie mam, więc już zostanę przy tych 80 cm. Niech tylko spróbują przyczepić mi się do tych 5 cm ;)

leciałem , nikt nie sprawdzał wymiarow
dodatkowo można przewieźć rower jako bagaż rej. w limicie 23 kg

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 29 Sie 2018, 12:10 »
No wiem, po prostu boję się ryzykować. A co do opłaty to niestety pierwszy odcinek Finnairem, więc obowiązują ich zasady.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 29 Sie 2018, 14:34 »
Prawdopodobnie wysokość skanera wynosi właśnie 80 cm, więc dali wymóg maksymalnego wymiaru 75 cm, aby był techniczny zapas.
Bez przesady, będę lecieć przez same duże lotniska, zresztą to odgórny wymóg BA niezależnie od odcinka. Leciałam już z Goteborga z większym kartonem, więc bardzo wątpię, żeby kręcili nosem na te 5 cm.
Taśmę pakową zawsze zabieram, jeszcze mi się nie zdarzyło zapomnieć.

Offline Mężczyzna Janekgt540

• Miasto: Kalisz
  • Na forum od: 09.09.2018
« 19 Paź 2018, 23:03 »
A leciał ktoś Ryanairem z Wrocławia do Malagi? Jakie są Maksymalne wymiary kartonu na rower?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum