Autor Wątek: Przygotowanie do pierwszej kilkudniowe wycieczki - porady  (Przeczytany 3873 razy)

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
Cześć, 

Zamierzam wybrać się niedługo na pierwszą 3-4 dniową wycieczkę.

Rower szosowy,  spanie pod dachem, planowana trasa (na razie) Kraków - do okoła Tatr.

Czy jest gdzieś wątek z poradami, np co koniecznie trzeba zabrać itp? Szukałem,  nie znalazłem...

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Hej

kliknij "szukaj" i wpisz frazę "dookoła Tatr" ... masa wyników.

Ostatecznie masz tu gotowca:
- http://szlakiidrogi.pl/dookola-tatr-dzien-pierwszy/
- http://szlakiidrogi.pl/dookola-tatr-dzien-drugi/

Krzysiek

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Lista rzeczy, ale pomyśl sam za siebie  :P
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=341.0
Ś-mu poradził R_och ;D Garnek i patelnia - nic nie pisał przecież o przyczepce :P

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Jak ostatnio objeżdżałem Tatry to zabrałem przeciwdeszczówkę, nogawki i rękawki, (ochronny krem z filtrem UV - nie zabrałem, żałowałem), oświetlenie i szelki odblaskowe na nocną jazdę, ale noclegu nie planowałem :icon_smile:   

Oprócz powyższego: standardowy zestaw ubraniowy do jazdy, kask, czapeczkę, rękawiczki, okulary... 

Standardowy zestaw serwisowy (dętka, multitool, pompka)
Dokumenty, pieniądze, telefon, mały aparat, gps   

Jeśli jednak planujesz spać to wziąłbym dodatkowo jakiś minimalny zestaw noclegowo-higieniczny.

Okazji do jedzenia  na trasie jest mnóstwo więc brałbym tylko jakąś żelazną rację żywnościową.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009

Właśnie się wczytuję, jak kto kiedyś było i jak zmieniło się podejście ludzi do pakowania ;D

Tylko 10-11 lat minęło, a człowiek już zdążył zapomnieć, jak brało się pół sakwy części zapasowych.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Kiedyś się w ogóle sakwy brało a teraz z 'normalnym' bagażem to czasem mam wrażenie że mało kto jeździ ;)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Kiedyś się w ogóle sakwy brało a teraz z 'normalnym' bagażem to czasem mam wrażenie że mało kto jeździ ;)
No, trochę nie wypada. Teraz trzeba być ultra. Nawet niekoniecznie lajt, ale coś ultra trzeba mieć ze sobą albo być.
Uwaga, będę wieszczyć!  ;D
Za chwilę (może rok, może dziesięć) sytuacja się unormuje, ludzie pójdą po rozum i tak jak się stało z modą odzieżową (odrobinę większa tolerancja), tak się stanie w modzie rowerowego pakowania.
Wystarczy dożyć do tej chwili ;)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Teraz trzeba być ultra. Nawet niekoniecznie lajt, ale coś ultra trzeba mieć ze sobą albo być.

Ale chyba masz na myśli modę na tym forum. W realnym świecie nadal jest "normalnie".

PABLO

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Teraz trzeba być ultra. Nawet niekoniecznie lajt, ale coś ultra trzeba mieć ze sobą albo być.

Ale chyba masz na myśli modę na tym forum. W realnym świecie nadal jest "normalnie".

PABLO
Miałem na myśli, generalizując, internet. W realnym świecie spotykam coraz mniej długodystansowców i coraz więcej jednodniowców z plecakami "na garbie" (jeżdżę głównie tzw. terenem), więc trudno mi coś napisać ogólnie o tendencjach, bo nie mam odpowiedniej wiedzy.
Twój post dodaje nadziei, bo w różnorodności siła.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Nie rozumiem użycia słowa "moda". Czy na kilka dni, na rower szosowy, z noclegiem pod dachem, naprawdę trzeba brać sakwy?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Kobieta Magia

• Użytkownik forum
  • Miasto: Strzelce Opolskie
  • Na forum od: 17.03.2014
    • Magia
Nie, ale można.
Ja nawet do pracy zabieram.. Sakwę :D wtedy jestem niezależna jak paniusia z fiatem 126p
« Ostatnia zmiana: 27 Cze 2018, 14:33 Magia »

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Nie rozumiem użycia słowa "moda". Czy na kilka dni, na rower szosowy, z noclegiem pod dachem, naprawdę trzeba brać sakwy?

Jest coś na rzeczy! Silne parcie offtopickowe  z obu stron  :icon_mrgreen:

Pytałem wczoraj @Worka... o lekkie sakwy :icon_smile: na jego podsiodłówkowym wątku a przy okazji dostałem kilka porad, że powinienem jednak troczyć klamoty do kierownicy i ogólnie fajniej jest  w stylu bikapackingowym :wink:

Tutaj znowu Pytający o sakwach  nie wspominał, a jednak wypłynęły  :icon_mrgreen:
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Cudna ta lista.
Taka z gatunku "co jeszcze mógłbym wziąć takiego żeby dało się wymyślić jakieś zastosowanie"  ;)

3 rodzaje smarów: WD40+olej do łańcucha+wazelina,
Imbusy, klucze płaskie, klucze oczkowe, kucz francuski i do tego jeszcze toolbox
zapasowe pedały
i na koniec najlepsze: Zinn i sztuka serwisowania roweru górskiego  :o
Zdecydowanie brak mi stojaka serwisowego  ;D

Ubranie i konserwy pominę  ;)

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
Najbardziej mnie zastanawia kwestia butów. Będę jechał w pedałach szosowych (przynajmniej teraz jest taki plan). Więc przydały by się jakieś normalne buty, oraz jakieś klapki :( No i nie wiem czy brać to wszystko, czy zmienić spdy na zwykłe platformy?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum