Autor Wątek: Przygotowanie do pierwszej kilkudniowe wycieczki - porady  (Przeczytany 3875 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Jeśli nie masz w planie jakiegoś mocnego zwiedzania, tylko co najwyżej spacer do sklepu, to wziąłbym tylko klapki (zajmą najmniej miejsca) albo sandały.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
Rzeczywiście, fajny pomysł z tymi sandałami, takie dwa w jednym.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
3 rodzaje smarów: WD40+olej do łańcucha+wazelina,
Imbusy, klucze płaskie, klucze oczkowe, kucz francuski i do tego jeszcze toolbox
zapasowe pedały
i na koniec najlepsze: Zinn i sztuka serwisowania roweru górskiego  :o
Zdecydowanie brak mi stojaka serwisowego  ;D
Śmiej się śmiej, w Azji miałem brunoxa deo (takie lepsze wd40), smar silikon-teflon, no i oczywiście olej do łańcucha. Każde się przydało, a olej wykończyłem cały. Oczywiście zabieranie takiego kompletu na majówkę to lekka przesada.

Czy na kilka dni, na rower szosowy, z noclegiem pod dachem, naprawdę trzeba brać sakwy?
Czasy się zmieniają, w Polsce zapanował dobrobyt. Kiedyś z takich były podśmiechujki na forum, że to "credit card touring" ;)

Za chwilę (może rok, może dziesięć) sytuacja się unormuje, ludzie pójdą po rozum i tak jak się stało z modą odzieżową (odrobinę większa tolerancja), tak się stanie w modzie rowerowego pakowania.
W sakwiarstwie nie ma nic odkrywczego, idziesz do domowej szafki ze sprzętem, wrzucasz zawartość do środka i jedziesz. W ultralight zawsze trzeba zawsze pokombinować, żeby się mądrze spakować, więc to siłą rzeczy generuje więcej dyskusji.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Ale przecież to nie jest lista na wyjazd taki jak Twój - kilka miesięcy na stepach i pustyniach Azji.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Nie rozumiem użycia słowa "moda". Czy na kilka dni, na rower szosowy, z noclegiem pod dachem, naprawdę trzeba brać sakwy?

To zależy ile będzie tych dachów. Jeśli jeden jako punkt wypadowy to nie ma sensu, ale przemieszczajac z jednego punktu do drugiego lepiej mieć sakwę niż reklamówkę z Lidla.

Najbardziej mnie zastanawia kwestia butów. Będę jechał w pedałach szosowych (przynajmniej teraz jest taki plan). Więc przydały by się jakieś normalne buty, oraz jakieś klapki :( No i nie wiem czy brać to wszystko, czy zmienić spdy na zwykłe platformy?

Ty tak serio? Po prostu zdecyduj co bierzesz. Rzuć monetą albo wynajmij psa, który umie przepowiedzieć wynik Mundialu... Strasznie to komplikujesz. Przed tobą przepiękna trasa, życzę ci wielu wrażeń na trasie. Enjoy :)
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
Po prostu zabieranie 2 par butów i klapek wydawało mi się przesadą...
Hej

kliknij "szukaj" i wpisz frazę "dookoła Tatr" ... masa wyników.

Ostatecznie masz tu gotowca:
- http://szlakiidrogi.pl/dookola-tatr-dzien-pierwszy/
- http://szlakiidrogi.pl/dookola-tatr-dzien-drugi/

Krzysiek
Jak czytam tą relacje, to dochodzę do wniosku, że nie jestem przygotowany kondycyjnie do tego ;)

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
Tak ci się tylko wydaje kilometry umykają ..... a kwater jest od groma ... pomyśl to nie jest step tylko cywilizacja :)) nie pękaj

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Jak czytam tą relacje, to dochodzę do wniosku, że nie jestem przygotowany kondycyjnie do tego

E tam..., trasa jest atrakcyjna, widoki niezłe. Nawet się nie spostrzeżesz kiedy się skończy i zostanie żal, że to już, tak szybko...  Jeśli chodzi o podjazdy to ja więcej się "urypałem" najbliższą okolicą czyli wyjeżdżając i wracając do Krakowa :)

Pojechałem wokół Tatr swoje pierwsze 400 km, nawet relację napisałem  :icon_smile:

http://piotrekzkrakowa.bikestats.pl/1488014,Wokol-Tatr-z-Krakowa.html
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Boszsz .. kto tę listę pisał ;)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Sebastian

• Na forum od: 22.03.2015
    • Dzieciaki w Plecaki

Offline Aldi

• Miasto:
  • Na forum od: 05.04.2018
Wiem, że to małe siągnięcie ale mnie i tak rozpiera duma: odbyłam pierwszą wyprawę z sakwami po Rugii. Było świetnie, więc poważyłam się przebyć R-10 i to była bardziej wymagająca wyprawa. Chciałabym wyprawić się podczas wakacji na trasy green velo (możliwe,że zaczniemy od Przemyśla) ale zastanawiam się czy w sierpniu nie ma kłopotu ze zdobyciem noclegu pod dachem?
Dla zainteresowanych relacja z Rugii https://historiezrowerem.blogspot.com/2018/06/rugia-na-rowerze.html

Offline Mężczyzna Sebastian

• Na forum od: 22.03.2015
    • Dzieciaki w Plecaki
Najważniejsze, że sprawiło Ci to radość :)

Wiem, że to małe siągnięcie ale mnie i tak rozpiera duma: odbyłam pierwszą wyprawę z sakwami po Rugii. Było świetnie, więc poważyłam się przebyć R-10 i to była bardziej wymagająca wyprawa. Chciałabym wyprawić się podczas wakacji na trasy green velo (możliwe,że zaczniemy od Przemyśla) ale zastanawiam się czy w sierpniu nie ma kłopotu ze zdobyciem noclegu pod dachem?
Dla zainteresowanych relacja z Rugii https://historiezrowerem.blogspot.com/2018/06/rugia-na-rowerze.html
Jeżeli możesz to zdecydowanie we wrześniu... pod dachem

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Najbardziej mnie zastanawia kwestia butów. Będę jechał w pedałach szosowych (przynajmniej teraz jest taki plan). Więc przydały by się jakieś normalne buty, oraz jakieś klapki :( No i nie wiem czy brać to wszystko, czy zmienić spdy na zwykłe platformy?

Pewnie dlatego się jeszcze nie zapiąłem (platformy i "normalne" obuwie daje więcej uniwersalności niż spd'y podczas zwiedzania).
Polecam jednak klapki. Pod prysznic możesz wejść, po miejscówce pochodzić, a czasem nawet je zabrać do roweru... wodnego.
Relatywnie niewiele ważą i dają się upakować nazewnątrz bagażu.
Sprawdzone wielokrotnie:
"Wybrzeżem..."..., a ostatnio na "Śladem..."-generalnie, tam gdzie spodziewam się noclegu w cywilizowanych warunkach i jest to wyjazd wielodniowy.
P.S.
Pamiętam Sławka, kiedy zwiedzaliśmy "Peenemünde" i jak bardzo się męczył spacerując w spd'ach po tamtejszych bezkresnych halach... 

A ile km jest z PL do Penemunde ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum