Autor Wątek: Kanał Augustowski - Grodno - Wilno - Kowno  (Przeczytany 809 razy)

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
Pomysł na wycieczkę zrodził się parę lat temu gdy stałem przy jazie na Wołkuszku i gapiłem się na znikający po stronie białoruskiej Kanał Augustowski. I myślałem że fajnie byłoby zobaczyć właśnie tę część Kanału. Wówczas pomysł bardzo trudny do zrealizowania. Ale czasy się zmieniły, Łukaszenko poluzował przepisy wjazdowe i za 50 złotych można teraz wjechać na parę dni na Białoruś. W okolice właśnie Kanału Augustowskiego.

No to się zebrałem i pojechałem.

Na początek zrobiłem sobie powtórkę z polskiej części Kanału. Po kolei śluzy: Augustów, Przewięź, Swoboda, Gorczyca, Paniewo, Mikaszówka, Sosnówek, Tartak, Kudrynki i Kurzyniec.
Śluza Perkuć się mi pominęła - dałem się ponieść asfaltowej ścieżce Green Velo i nie chciało mi się wracać :)

Po drodze jeszcze pyszne pierogi w Rudawce w Barze Pod Słowikiem (wiem, reklama - ale naprawdę są rewelacyjne) i wtaczam się na przejście graniczne na śluzie w Kurzyńcu.
A tam cisza, spokój, wszystko pozamykane. Okazało się że Straż Graniczna ma zepsute kamery i trzeba się głośno dobijać żeby wpuścili na przejście :)
Po stronie polskiej - SG sprawdziła poszport, z panią celniczka porozmawialiśmy o pogodzie i suszy w lesie - i po 5 minutach byłem już po stronie białoruskiej.
Tam też musiałem się dobijać żeby mnie odprawiono. I tu ciekawostka - ani przy wjeździe ani przy wyjeździe nikt nie żądał ode mnie dokumentów z biura podróży - czyli dokumentu wjazdowego, ubezpieczenia ani wypełnienia karty migracyjnej . Kwestia bałaganu czy sprawnego przepływu informacji między biurem podróży gdzie wykupiłem usługę a strażą graniczną? W każdym bądź razie pani celniczka sprawdziła czy faktycznie jadę rowerem (wyszła przed budynek i popatrzyła na rower), zapytała czy nie boję się dzików jak śpię w lesie i już było po wszystkim.
Przy okazji przypomniał mi się cały mój rosyjski wkuwany w szkołach a nie używany od lat :))
Stempelek w paszporcie i można jechać. No to w drogę.

Od przejścia jedzie się wzdłuż takiego płotu. Przy wyjeździe ze strefy nadgranicznej (pod mostem koło śluzy Wołkuszek) jest budka ze strażnikiem który otwiera metalową kratę i wypuszcza ze strefy. Pan żołnierz trochę miał pretensje że tak długo na mnie czekał bo juz dawno miał telefon z granicy - ale po drodze robiłem zdjęcia i generalnie nie śpieszyło mi się.

A potem to czego nigdy w życiu nie spodziewałem sie zobaczyć - czyli białoruska część Kanału Augustowskiego. Po kolei śluzy Wołkuszek, Dąbrówka i Niemnowo.
Spotkani ludzie bardzo sympatyczni. Językową mieszanką polsko-rosyjską dało sie dogadać w każdym temacie.
Najbardziej zaskakującym pytaniem było w jakim wieku w Polsce przechodzi się na emeryturę :) Widać że to nie tylko nasz problem.

Wzdłuż kanału są bunkry tworzące Linię Mołotowa - ja akurat nie jestem miłośnikiem zbrojonego betonu ale jak ktoś lubi to może pozwiedzać.

Nocleg na polu namiotowym w Niemnowie. Trochę pechowo trafiłem bo akurat imprezę mieli bankowcy i dopiero po 3 w nocy wyłączyli głośniki.

Rano drogami szutrowo-asfaltowymi

docieram do Grodna. Kręcę się trochę po mieście. A że akurat niedziela - to w kościołach i cerkwiach msze i nici ze zwiedzania. A warto zajrzeć do środka.

Wzdłuż Niemna wyjeżdżam z miasta i za Hożą ładuję się w totalny piach. Ponad trzy godziny ciągania roweru przez las. Za każdym nastepnym zakrętem miałem nadzieję że to już koniec - ale nie ...
Także jeżeli ktoś w przyszłości zaproponuje wam wycieczkę tą trasą - strzelajcie pierwsi. Na pewno ten ktoś czycha na wasze życie ;)

Nad Niemen też nie można zjechać bo:

Ale w końcu udaje mi się dojechać do przejścia Priwałka – Raigardas i na nocleg zalegam w Druskiennikach.
I tak jak pisałem wcześniej - na granicy oprócz paszportu nie pokazywałem żadnych innych dokumentów. Pani z litewskiej SG zapytała mnie tylko czy mam kamizelkę odblaskową bo to
teraz wymagany element wyposażenia rowerzysty na Litwie. Nie miałem i pomimo paru mijań się z policją na drodze - nikt tego nie egzekwował.

Następny dzień - to cały dzień jazdy, głównie lasami. Oczywiście z moim zamiłowaniem do unikania asfaltu znowu ładuję się w piachy i znowu pcham rower.
Ale docieram do Wilna i cały następny dzień snuję się po mieście.

Dzisiaj kierunek Kowno. Po drodze mijam Troki

I po krótkim epizodzie asfaltowym - znowu zbaczam na szutry.

Kowno rozkopane, z korkami ale z sympatyczną starówką.

Cały wczorajszy i dzisiejszy dzień - czyli do i z Kowna - jazda pod męczący wiatr. Uprzykrzał niemiłosiernie chłonięcie otaczającej mnie okoliczności przyrodniczej :)

Nocleg niedaleko granicy z Polską nad takim fajnym jeziorkiem. Trochę pechowo się rozbiłem - akurat na wylocie z jeziora i wichura która zaczęła sie w nocy (wiało z zachodu) dmuchała prosto na mnie. Ale namiot wytrzymał tylko na samych śledziach, bez odciągów. Chociaż mocno go przygniatało.

Rano jadąc borem-lasem docieram do granicy. Miał być mostek w Budwieciu - ale jego najlepsze czasy już raczej minęły. Trzeba było przeprawiać się wpław przenosząc sakwy i rower.
Przy okazji - jakby ktoś ogarnięty w OSM-ie mógł to poprawić (https://www.openstreetmap.org/way/318010693).

A potem szybki skok na trójstyk polsko-litewsko-białoruski

I przez Wigry

Docieram do Suwałk na pół godziny przed odjazdem pociągu.

Podsumowując - wyjazd udany, zobaczyłem to co chciałem zobaczyć, wytrzęsło mnie na szutrach tak jak chciałem. Przeszkadzał trochę wiatr - no ale nie można mieć wszystkiego :))

Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Fajna relacja. Dzięki.

Jest to rejon o którym myślę od jakiegoś czasu ale ciągle brak czasu. Może to mnie trochę zmotywuje.

Poprawiłem na OSM na bród bo jak zrozumiałem można bez pływania pokonać w tym miejscu rzekę.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
bardzo fajny pomysł na te rejony. Też o tym myślałem, jak zwiedzałem kanał.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum