Autor Wątek: R10 Świnoujście - Krynica Morska  (Przeczytany 1617 razy)

Offline dedus

• Miasto: Żagań
  • Na forum od: 14.06.2011
R10 Świnoujście - Krynica Morska
« 28 Cze 2018, 17:39 »
Hej wszystkim.

8 lipca ruszamy z kumplem trasą r10 od Świnoujścia do Krynicy Morskiej, z Helu przeprawiając się promem do Gdańska.

W związku z tym mam prośbę o podpowiedzi, czy na trasie prowadzone są jakieś remonty i można znaleźć jakieś utrudnienia. Wszelkie inne rady mile widziane. Już kiedyś tą trasę przejechałem i ogólny zarys znam.

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
Odp: R10 Świnoujście - Krynica Morska
« 28 Cze 2018, 18:02 »
Przy Dziwnówku coś tam robili ze ścieżką ale myślę ,że do sezonu skończą ...

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 28 Cze 2018, 19:28 »
z Helu przeprawiając się promem do Gdańska.

Czyli stateczkiem Żeglugi Gdańskiej

W sumie to ominiecie fajne tereny.

Offline dedus

« 28 Cze 2018, 21:15 »
@maper

Niestety czasu trochę brakuje, z Krynicy musimy wrócić albo do Gdańska albo jechać dalej do Elbląga (co bardziej mi by pasowało) na transport pociągiem do domu. Zobaczymy skąd będzie lepiej.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 29 Cze 2018, 08:52 »
Niestety czasu trochę brakuje, z Krynicy musimy wrócić albo do Gdańska albo jechać dalej do Elbląga (co bardziej mi by pasowało) na transport pociągiem do domu. Zobaczymy skąd będzie lepiej.
Z Malborka zapewne :)

Offline Mężczyzna sierra

• Na forum od: 06.09.2017
« 29 Cze 2018, 09:16 »
Darłowo, 7 marca 2018 roku

Znakomita wiadomość dla miłośników turystyki rowerowej. Jeszcze w tym roku zostanie przebudowana i otwarta ścieżka rowerowa z Darłowa poprzez Wicie i Jarosławiec do Korlina.

Przetarg nieograniczony ogłoszony przez Zachodniopomorski Zarząd Dróg Wojewódzkich w Koszalinie wygrało Przedsiębiorstwo Budownictwa Drogowo-Inżynieryjnego Spółka Akcyjna z Torunia  i ono jest realizatorem tej pro turystycznej inwestycji.                                                                         

Malownicza trasa ścieżki rowerowej będzie się rozpoczynać w Darłówku wschodnim w odległości ok. 780 metrów od  mostu rozsuwanego nad ujściowym odcinkiem Wieprzy w miejscu gdzie kończy się droga inspekcyjna biegnąca po wale przeciwsztormowym na mierzei jeziora Kopań.  Ścieżka będzie przebiegać pomiędzy plażą, a jeziorem Kopań przez tereny leśne. Dalej przez kładkę nad kanałem łączącym jezioro Kopań z Bałtykiem do drogi dochodzącej do Wicia i następnie do Jarosławca. Nowe odcinki drogi rowerowej będą miały od 2 do nawet 5 metrów szerokości.                                             

Warto wiedzieć, że realizowana  inwestycja  biegnie   po południowym skraju Obszaru Chronionego Krajobrazu „Pas Pobrzeża na zachód od Ustki”, a także na terenie obszaru Natura 2000, tj. objętego ochroną jeziora Kopań. Cały czas ścieżce rowerowej towarzyszy „Czerwony szlak pieszy”.       

Trasa rowerowa z Darłówka do Jarosławca liczy 16 km i w sam raz nadaje się na rodzinną wycieczkę. Budowany  odcinek trasy rowerowej będzie częścią międzynarodowego szlaku Rowerowego R10 biegnącego wokół Morza Bałtyckiego  o długości 8 tys. km. Planowany termin zakończenia  budowy trasy  rowerowej to koniec sierpnia 2018 r. Koszt inwestycji to 5 280 838 złotych.

Właśnie "budowana", zobacz tu:
http://kbialy2002.bikestats.pl/1669874,Wybrzezem-Do-Domu-dzien-1.html
Krzyś jechał w maju 2018 r., to pewnie fotograficznie udokumentował, czy jest nadal przejezdna... bo pchanie rowerka po tym odcinku może mieć niewiele wspólnego z rowerowaniem...
My z Kasią tu:
http://sierra.bikestats.pl/1670278,Sladem-MRDP-2017-Mielno.html
jechaliśmy "asfaltami" i raczej droga nie należała do najprzyjemniejszych...
Spójrz na moje wpisy z lat poprzednich (kwiecień/maj), a znajdziesz ślad wg Endo, który jest przejezdny (nie wiem czy biegnie po R10; zasadą "Wybrzeżem do..." była jazda jak najbliżej krawędzi Bałtyku...
Ma rację @maper, że "skrót" (Hel-Gdańsk), to ominiecie urokliwego szlaku niebieskiego (w tym jazdy klifem puckim).
Powodzenia i bawcie się dobrze  :)
Mariusz   

Offline Mężczyzna Wnuk Stefana

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.05.2018
« 29 Cze 2018, 11:20 »
Właśnie przejechałem większą część wybrzeża, ogólnie szlak jest przejezdny.

Za Darłówkiem na wysokości jeziora Kopań trwają prace remontowe i będziecie musieli przepchać rower po piachu (bo zdejmują betonkę) i ominąć ciężki sprzęt, nic wielkiego, wszystkiego może 150 metrów.

I nie jeźdźcie przez Kluki bo utoniecie po kolana w błocie. Nie byłem tam w tym roku, ale nie sądzę żeby coś się zmieniło od zeszłego.

Offline dedus

« 30 Cze 2018, 19:04 »
Dzięki serdeczne za podpowiedzi.

@wnuk stefana
Kluki już w zamyśle chcieliśmy ominąć.

@waldic
Czyżby Twój Elbląg był tak ubogi w połączenia kolejowe? 😊

Offline Mężczyzna Waldic

• Na forum od: 23.01.2010
« 30 Cze 2018, 19:49 »
Czyżby Twój Elbląg był tak ubogi w połączenia kolejowe? 😊
Z Elbląga pojedziesz do Olsztyna albo do Malborka. Patrząc na to skąd jesteś, to Malbork wydaje się lepszą alternatywą, tym bardziej, że trasa ze Stegny wyjdzie mniej więcej ta sama. Tczew też jest ciekawy w tym kontekście.

Offline dedus

« 7 Lip 2018, 18:31 »
Dzięki za podpowiedzi. Jutro koło 15 wyruszamy ze Świnoujścia na wschód. Cel - latarnie morskie, a trasa - jak najbliżej linii brzegowej. Jak ktoś chce to mogę relację zdać, do zobaczenia na trasie.

Offline Mężczyzna Wnuk Stefana

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.05.2018
« 9 Lip 2018, 08:19 »
@podjazdy: Styczeń po błocie, podziwiam samozaparcie ;) Ale osobiście sam nie wiem co cięższe - jazda przez błoto czy ciągłe zastanawianie się dlaczego tych kładek nie można było położyć na całej długości torfowiska, dlatego w tym roku jechałem przez Smołdzino i Żelazo do drogi wojewódzkiej.

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 9 Lip 2018, 20:43 »
Jechałem w sierpniu 2016, świeciło słońce, ludzie z obsługi Muzeum Wsi Słowińskiej zapytani o stan szlaku powiedzieli:
Buty macie dobre (mieliśmy sandały), rowery macie dobre (mieliśmy mtb z oponami 2.2), co wam się może stać ? Jak nie pójdziecie/pojedziecie, to nie zobaczycie, a warto. :)
Tak też zrobiliśmy. :) Były ze dwie większe kałuże po kolana gdzie przenosiliśmy i trochę błota po kostki. Dużo dało się jechać a nawet gdyby nie, to i tak byłoby ciekawie. W domu tego nie mamy. :) 
Reasumując, jeśli nie ma się supercienkich oponek, czterech sakw, wora i plecaka, a tambylcy nie mówią, że jest nie do przejścia to myślę, że warto szlak zaliczyć. Fajnie jest. :)
Po wyjściu z bagien, w Izbicy jest baza turystyczna. Mają tam studnię z pompą i wody dostatek (tak mówili). Myślę, że nie odmówią wsparcia zabłoconym wędrowcom, nam w każdym razie nie odmówili i jeszcze na obiad się załapaliśmy. :)

Pozdrawiam, Zbyszek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum