Autor Wątek: Bikepacking / bezsakwing :) - jak to ugryźć!?  (Przeczytany 12963 razy)

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Jak zabezpieczyles worek przed podskakiwaniem na nierównościach? Nie widzę na zdjęciach żeby był przypięty do rury sterowej.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Wstyd mi ale nie pomyślałem o żadnym zabezpieczeniu przed podskakiwaniem. Okazuje się że słusznie bo worek wisi niemal pod kierownicą więc zabezpieczeniem jest kierownica i mocowanie od góry. U mnie trzyma się to bardzo pewnie i nic nie podskakuje.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Jak widzę te wszystkie tasiemki to aż mnie wstrząsa.

Jak widzę te wszystkie tasiemki to aż mnie wstrząsa.
To będzie to? ;)

http://common-phobias.com/linono/phobia.htm

Docelowo to ja myślę jednak o ładnie odszytej uprzęży i pewnie sobie prezent gwiazdkowy zrobię i zamówię triglava. Ta improwizacja to raczej chęć sprawdzenia czym to się je i czy to w ogóle jest jadalne.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
To żeby eksperyment był kompletny powinieneś wziąć bagażnik, sakwy i zrobić trasę jeszcze raz.

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
Ale widzę, że sprzęt klasa! Mam w podobnym kolorze klapkę na swoim vaude (z tych samych pewnei lat)
Waga niska jest, dystanse porządne, cena umiarkowana.
Ja bym tak zostawił lub prototypował dalej. Kupisz packmana i skończy się zabawa. A nie daj Boże jeszcze okaże się gorszy :D

To żeby eksperyment był kompletny powinieneś wziąć bagażnik, sakwy i zrobić trasę jeszcze raz.

Uprzejmie informuje, że nie dam się wciągnąć w żaden spór.  I niczego nie chcę udowadniać :)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
O ile zwykle sobie na tym forum robię podśmiechujki, to tym razem naprawdę fajnie to wyszło. Ręka żeglarza?

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Głupie pytanie, ale ze zdjęć nie mogę wywnioskować ;P
Co robią te pionowe troki łączące amortyzator z kierownicą? Niwelują wychylenia boczne torby?

(pozwolę sobie wtrącić)
Najprawdopodobniej są dystansami odsuwającymi torbę od sterówki.
Można by rzec "angielska szkoła",  vide: alpkit, wildcat ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Co robią te pionowe troki łączące amortyzator z kierownicą? Niwelują wychylenia boczne torby?
Zdjęcia (nie wszystkie) mają podpisy, które to wyjaśniają. Trzeba je tylko wyświetlić.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Lekko zmieniając temat.
Ostatnio w Be-Bike w Łodzi widziałem przednią tubę (sakwę pod kierownicę?) od Gianta za 220 pln. Sprzedawca powiedział, ze wypuścili oni całą serię do bikepackingu. Jednak porównując z taśmologią powyżej to dochodzę do wniosku, że kilka taśm i sprzączek to mogę kupić za 10% ceny gotowych zestawów. Gdzie tu leży sens tego ustroistwa.
« Ostatnia zmiana: 12 Sie 2018, 22:13 Sedymen »

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Ostatnio też widziałem w Go Sport KLS robi i torby i harnesa itd. nawet na necie czytałem artykuł że Pro czyli Shimano ma tez robić torby.Powariowali wszyscy,ale tylko nieliczni robią żeby to miało ręce i nogi.-czyt(robią-kopiują).
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

O ile zwykle sobie na tym forum robię podśmiechujki, to tym razem naprawdę fajnie to wyszło. Ręka żeglarza?

To chyba komplement ;) Trochę pływałem, ale myślę że kombinowanie jak uniknąć wydawania pieniędzy to więcej z miejscem urodzenia ma wspólnego  ;)

Odpowiedział słusznie @anarchy.

(pozwolę sobie wtrącić)
Najprawdopodobniej są dystansami odsuwającymi torbę od sterówki.

Robiąc dość szeroki research trafiłem na zdjęcia odrapanych sterówek a nawet uszkodzeń przewodów hamulcowych dokonanych przez tego typu torbę. U mnie też by się tak mogło skończyć albowiem torba czasami dobijała przewody hamulcowe do rury sterowej. No i jeszcze to podzwaniało irytująco ;)
Na pewno te troki mogą być bardziej dyskretne. Sądzę, że taśma 10 mm może nawet węższa wystarczy. 

... że kilka taśm i sprzączek to mogę kupić za 10% ceny gotowych zestawów

Może nawet 5% :) moje sprzączki/klamerki pochodziły z odzysku ze starego plecaka przeznaczonego do recyclingu

Powariowali wszyscy,ale tylko nieliczni robią żeby to miało ręce i nogi.-czyt(robią-kopiują).

To chyba to o czym wspomniałem wcześniej - problem uniwersalności. Zauważyłem, że "duży może więcej" tzn. jeśli rowerzysta jest wysoki to i rower ma sporo miejsca pod siodełkiem i pod kierownicą.  Pozwala to łatwiej zamontować uprząż a i podsiodłówkę można umieścić bardziej pionowo co niweluje bujanie na boki.

Pozwala to łatwiej zamontować uprząż a i podsiodłówkę można umieścić bardziej pionowo co niweluje bujanie na boki.

Odnośnie podsiodłowej - w pewnym stopniu tak ale nigdy nic za darmo ;) Pionowo ułożona podsiodłowa szczególnie w mtb na trudniejszym szlaku może bardzo ograniczać zjazdy. Nisko opuszczony przód torby powoduje, że "środek bardziej przesuwa sie "do przodu" - osoby o szerokich udach lub "wąsko" pedałujące mogą odczuwać to a co wrażliwsze nawet mieć obtarcia (widziałem na własne oczy, nie fajne latem, w słońcu)
« Ostatnia zmiana: 21 Maj 2021, 22:09 anarchy »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum