Autor Wątek: Sandały do podróży rowerem  (Przeczytany 23676 razy)

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
Odp: Sandały do podróży rowerem
« 30 Cze 2019, 18:16 »
Rozważam zakup sandałów Teva. Jak jest u nich z rozmiarówką, noszę buty nr 36, czy Teva nr 37 będzie za duża?

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 30 Cze 2019, 18:34 »
Sandały Teva mam w tym samym rozmiarze, w jakim zazwyczaj kupuję inne buty.

Offline Mężczyzna Gawel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2019
    • Banknoty swiata
« 30 Cze 2019, 18:49 »
https://pl.sportsdirect.com/karrimor-k2-mens-walking-sandals-184078?colcode=18407804
Ja jeżdżę w czymś takim, dosyć przewiewne i do tego zapięcie na rzep :)

Offline Mężczyzna maper

« 30 Cze 2019, 18:54 »
Tak, pisałam że są dość ciężkie, ale osobiście kocham tą podeszwę..
Ciekawam porównania @ maper!

Nie ma co za dużo pisać. Nowy model, w przeciwieństwie do poprzedniego, nie śmierdzi nawet po dłuższym okresie używania. Są wygodne. W związku z wagą trochę czuć je na nodze, ale nie przeszkadza to w jakiś zauważalny sposób. A już na rowerze zupełnie. Podeszwa w nowym modelu jest trochę miększa, ale ponieważ jest dość gruba, nie wpływa to w żaden niekorzystny sposób na odczuwanie kamieni i innych nierówności pod stopami. Po blisko sezonie używania nie widać śladów zużycia. Ale trwałość i w poprzednim modelu Terra Fi była na wysokim poziomie.

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 30 Cze 2019, 21:40 »
Ktoś używa Source Classic?

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 1 Lip 2019, 09:49 »
uzywam, ale nie na rower. Tzn na rower używałam, ale jestem dość nieuważna i mam spory rozmach, więc co chwile się raniłam w stopy w miejsca nieosłonięte, a source w sumie działają tak, że odsłonięta jest duża częsć stopy. Jeżeli ktoś nie ma takich nieskoordynowanych ruchów i nie jeździ przez ostatnie chaszcze, to myśle że spoko (kilka wyjazdów i ja przejeździłam). Podeszwa jest twarda, wiec dobrze się naciska na pedały. Nogi chyba tak nie walą (nie moja opinia, bo ja nie mam węchu). Same sandały są nie do zdarcia, na wiele sezonów. Sa też lekkie. Na trekking - niekoniecznie, ale tak do chodzenia wkoło namiotu, po mieście, czy na rower jeżeli ktoś jest bardziej uważny niż ja to okej. Jeździł w takich Remigiusz, chyba był fanem, mozesz zapytać.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna lechulysy

• Miasto: Międzylesie
  • Na forum od: 21.01.2019
« 1 Lip 2019, 14:25 »
sandały Teva polecam - bardzo trwałe - po ok 10 latach w końcu pękła podeszwa i nawet się ucieszyłem, że nareszcie mogę kupić nowe ;); jedyna wada taka, że z czasem zaczęły się strzępić paski

natomiast na rower rozważyłbym także sandały SPD - jeżdżę w nich turystycznie drugi sezon i jestem mega zadowolony; w turystyce widzę same zalety w stosunku do krytych SPD: noga oddycha, po deszczu szybko wysychają, można w nich wejść do wody żeby schłodzić stopy

niestety podobnie jak teva z czasem śmierdzą ale z tym chyba niczego sensownego nie da się zrobić jeśli komuś pocą się stopy

ja mam takie: shimano sh sd66, ale ostatnio pojawił mniej "ortopedyczny" model SHIMANO SH-SD500 - podobno taka sama sztywność podeszwy - żona od soboty będzie testowała na naszym wyjeździe więc za 3 tygodnie będę mógł coś więcej powiedzieć

Leszek

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 1 Lip 2019, 18:23 »
Mam Shimano SPD sprzed paru lat, ale są ogromne i szerokie, w szosie zaczepiają i o korby i o tylny trójkąt ramy, więc da się używać tylko z korbą MTB.
Smród powierzchniowy, zmywa się łatwo nawet samą wodą.
Wrażenia mieszane, w upale jednak więcej komfortu z dobrą skarpetą kolarską w standardowym bucie. Gdy w tych sandałkach wyskoczyłem w zeszłym roku z Wro do Miedzianki na piwko, to wracając po ok. 150 km zaczęła się już męka, stopy miałem zryte od pasków do krwi.
Natomiast na takie lajtowe turystyczne spacerki - jak najbardziej ok.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 1 Lip 2019, 20:00 »
ale jestem dość nieuważna i mam spory rozmach, więc co chwile się raniłam w stopy w miejsca nieosłonięte, a source w sumie działają tak, że odsłonięta jest duża częsć stopy

O, to! to!  :lol:
Ja potrafię uwalić nogę do krwi nawet w wysokich trekkingach, w sandałach bym już chyba bez stóp był od dekady...

A na lato mogę polecić do jazdy (dwa lata używałem) Meindl'e vegas - chyba najdłużej żyjące i najlepiej oddychające lekkie niskie obuwie jakie miałem. Podczas jazdy nie czuć gorąca do 40 °C, rozsądne minimum to jakieś 5 °C, by nie marznąć. Dla porównania w Wolfskinowych Vojo hike, czy TNF'owych lightwaveach  robi się gorąco i mokro w środku powyżej 25 °C.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 1 Lip 2019, 22:11 »
Czy teva terra fi są dalej produkowane? Ciężko dostać ...

Offline Mężczyzna maper

« 1 Lip 2019, 23:09 »
Czy teva terra fi są dalej produkowane? Ciężko dostać ...

W kolejnej, nowej odsłonie. W zeszłym roku kupiłem Terra Fi 4, teraz jest już 5:
https://8a.pl/sandaly-teva-terra-fi-5-universal-manzanita-wild-dove.html

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 1 Lip 2019, 23:13 »
To chyba już wykupione, bo pojedyncze rozmiary zostały 

Offline Mężczyzna maper

« 1 Lip 2019, 23:19 »
Jeśli tak, to szybko się rozeszły. Rok temu też miałem problem z dostaniem odpowiedniego rozmiaru i koloru, ale to było na początku sierpnia, nie lipca.

Offline Mężczyzna M-kwadrat

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 31.07.2012
« 2 Lip 2019, 07:58 »
Dwa lata temu kupowałem Keen'y, właśnie na przełomie czerwca i lipca, to usłyszałem w stacjonarnym sklepie, że późno się za to zabrałem. Postulowałem, że dopiero śniegu stopniały ale nie zmieniło to sytuacji, że już były wyprzedaże i niekompletna oferta. Na szczęście mój rozmiar ściągnęli z innego miasta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum