Autor Wątek: Gdańsk Lublin  (Przeczytany 711 razy)

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
Gdańsk Lublin
« 9 Lip 2018, 10:20 »
Hej

Planuję przejechać się z Gdańska do Lublina, poniżej wrzucam link do tego co udało mi się wyrysować. Jeśli masz uwagi do trasy to proszę podziel się nimi.

https://www.gpsies.com/map.do?fileId=vvtueuobqocihbke

podziękował

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
Odp: Gdańsk Lublin
« 13 Lip 2018, 12:33 »
Wyjazd z centrum zamieniłbym na PKP-Rajska-Piwna-Most Zielony - Stągiewna (alternatywnie przejażdżka naokoło cypla Wyspy Spichrzów) - Długie Ogrody - Zawodników i potem po zewnętrznej wałami opływu Motławy aż do drugiej kładki na Bastion Wyskok i dalej do Tczewa Szlakiem Motławskim.

22 do Malborka omijałbym wszelkimi możliwymi sposobami, GMBy rozwijają tam swoimi pasatami drugie prędkości kosmiczne, tak samo TIRy jadące na Kalinigrad. Niewiele lepiej jest na dojeździe przez Bałdowo z Tczewa. Śmieszka rowerowa jest tam na krótkim odcinku, reszta wąska, bez pobocza, zadrzewiona i z regularnymi dzbanami ścinającymi zakręty swoimi rdzolotami.

Most w Tczewie jest w przebudowie, ale mozesz upolować Regio na jeden przystanek i wysiąść za Wisłą w Lisewie, kierując się dalej na Kończewice-Gnojewo-Starą Kościelnicę.

22ka przez Malbork to jeszcze mniejsza przyjemność niż poza nim, więc zamieniłbym obecną trasę na wariant wjazdem od Grobelna wzdłuż Nogatu do kładki przez rzekę, następnie kładką pod zamek, jak zostanie czasu to bulwarami do cypla. W okolicach kładki masz dwa kempingi, więc akurat mozna bedzie dzień noclegiem u Krzyżaków zakończyć.

Wyjazd juz prawie po śladzie, z zamianą 22ki na Kościuszki i dalej powinno być duzo spokojniej. Na drodze do Iławy trzeba uważac na motory, sporo osób z blizszej i dalszej kolicy wybiera się tam "na gorki i zakręty".

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 13 Lip 2018, 13:01 »
Nie wiem jakim rowerkiem się wybierasz, ale...
Pewnie jak Kolega wyżej, zaproponuję jazdę od Gdańska wzdłuż Motławy (jest tam krótki odcinek płytowy i sporo mało uczęszczanego asfaltu).
Z Tczewa zjechałbym do Gniewu (część to płyty po wale) i fajna hopka za Gniewem (przed Gniewem zresztą też).
Ewentualnie (drugą stroną Wisły) za mostem knybawskim skręciłbym na Białą Górę (jest trochę płyt i mało uczęszczany asfalt).   
Na pewno ominąłbym 22-kę z Tczewa (chyba, że zaciśniesz mocniej zwieracze i te parę kaemów do Malborka dasz radę pocisnąć).
W wariancie z Białą Górą, wybrałbym Sztum, Prabuty, Susz... tyle z moich stron.
Powodzenia i baw się dobrze  :)

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
« 14 Lip 2018, 12:51 »
dzięki za sugestie, poniżej nowy wyrys trasy, dzięki za sugestie:
https://www.gpsies.com/map.do?fileId=lqdqjkcuyrzupkgf

do wyrysowania użyłem również informacji z:
https://www.gddkia.gov.pl/userfiles/articles/g/generalny-pomiar-ruchu-w-2015_15598//SYNTEZA/MAPA_SDRR2015_DK.pdf

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 14 Lip 2018, 17:41 »
Nie wiem jakim rowerkiem się wybierasz, ale...

No właśnie, pochwal się login, czym będziesz jechał. Jeśli cienka kiszka, to trasa zaproponowana przez Ciebie jest mało ciekawa. A jeśli mtb, to gorszego wariantu trasy wybrać nie mogłeś. Ale bez wiedzy o Twoim kole, trudno coś konkretnego sugerować.

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
« 14 Lip 2018, 22:14 »
Będę jechać szosówką, trasę chcę przejechać za jednym zamachem, pociąg z Lublina w Gdańsku pojawia się około 1100.

Główne założenie to bezpieczne drogi z dobrym asfaltem i małym natężeniem ruchu - jeśli jest coś ciekawego turystycznie (krajobrazowo) to działa jak magnes, ważne dla mnie żeby nie generować dodatkowych km, jeśli masz jakąś propozycje od siebie proszę wrzuć track (link), dzięki.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 15 Lip 2018, 17:09 »
Będę jechać szosówką

To jednak mocno ogranicza. Np. ze względu na płyty betonowe odpada polecana tu już trasa wyjazdu z Gdańska wzdłuż Motławy.
Moja propozycja od Gdańska do wylotu z Tczewa wygląda tak https://ridewithgps.com/routes/28073662
Przy czym w ogóle nie zwracaj uwagi na to, co jest między 3 a 10 km mojej trasy. Ten odcinek poprowadziłem dowolnie, byle tylko połączyć ul. Elbląską z DW226 w Przejazdowie. Nie wiem, czy jest on lepszy, czy gorszy od Twojej propozycji.

Gdańsk. Widzę, że kierujesz się na zwodzoną kładkę na Ołowiankę. Kładka pracuje w cyklu 0,5 godz. / 0,5 godz. Tutaj masz harmonogram podnoszenia i opuszczania. Odcinek na Wyspie Ołowianka raczej będziesz szedł, niż jechał, bo ludzi tam gęsto, ale myślę, że warto pójść moją trasą, bo widoki na drugą stronę Motławy mocno oddają charakter Gdańska. Zobaczysz np. zabytkowy Żuraw.

Dlaczego od Przejazdowa do Tczewa przez Suchy Dąb? Bo we Wróblewie jest uroczy zabytkowy kościółek nad samym brzegiem Motławy. Drugi, również ładny, jest w Krzywym Kole. Tam też zabytkowy, charakterystyczny dla Żuław dom podcieniowy. Jakość asfaltu na trasie jest do zaakceptowania, ruch tylko lokalny, a po drodze po prawej stronie będziesz widział w oddali krawędź wysoczyzny. To granica między płaskimi Żuławami i wzniesionym wyżej Pojezierzem Kaszubskim.

Tczew. Jeśli miałbym coś tam zaproponować do obejrzenia, to bulwary nad Wisłą z widokiem na zabytkowy most.

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 16 Lip 2018, 09:20 »
Jeśli to ma być szybki przelot na kolarce na jeden raz, to trzeba kompletnie zmienić założenia.

Gdańsk:
- maper wspomniał juz o godzinach otwarcia kładki. Ja dodam, że niedługo zaczyna się Jarmark Dominikański i sporą liczbą ulic jechać się juz nie da, szczególnie przy Motławie
- wszystkie ulice za kładką to kocie łby, niektóre w opłakanym stanie. Można w wersji mapera pojechać samym nabrzeżem, ale to faktycznie będzie spacer
- Elbląska nie nadaje się do jakiejkolwiek jazdy rowerem, Eurovelo istnieje tam ciągle tylko w założeniach, więc jesli rozważasz wylot na wschód, to trzeba skorzystać z chodnika i od razu zjechać na Miałki Szlak.

W Twojej sytuacji wybrałbym przelot przez Żuławy, gdzie jest płasko, asfaltowo i nie ma dużego ruchu. Trzeba tylko dostać się do mostu w Kiezmarku i tutaj albo wersja prostsza:
- ściezka po wale Raduni do Pruszcza, potem na Cedry Wielkie, Laskowy
- Twoja wersja z krótkim odcinkiem chodnikiem wzdłuż Elblaskiej, potem miałki szlak i dalej wg. sladu, z odbiciem na Koszwały za Południową Obwodnicą Gdańska. Siódemka jest teraz w remoncie, jedzie się jednym pasem w korku, więc spokojnie możesz tak do Kiezmarka dojechać. Dalej pi razy drzwi Nowy Staw, Malbork, Dzierzgoń, Iława, Rybno i do Warszawy Zieloną Siódemką.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum