Autor Wątek: eTrex 30x i nawigacja turn-by-turn  (Przeczytany 7198 razy)

Offline Mężczyzna lombard

• Miasto:
  • Na forum od: 08.07.2018
eTrex 30x i nawigacja turn-by-turn
« 11 Lip 2018, 11:11 »
Witam wszystkich :)

Pytanie do zaawansowanych użytkowników eTrex'a 30x (lub 30).

Jaki jest najlepszy sprawdzony sposób do nawigacji turn-by-turn (ze wskazówkami dotyczącymi zakrętów) na podstawie przygotowanego przez siebie śladu?

Efekt jaki chce uzyskać jest taki, że sam wyznaczam trasę, którą chce przejechać, ale Garmin w trakcie nawigacji powiadamia mnie o każdym zakręcie.

Na początek spróbowałem tym sposobem
https://ridewithgps.com/help/garmin-etrex i ślad się wyświetla na mapie, wyświetlają się waypoint'y, ale Garmin milczy jak grób i w żaden sposób nie nawiguje po tym śladzie.

Próbowałem jeszcze bawić się Base Camp'em i tam udało mi się wyznaczyć krótką trasę oraz uzyskać wskazówki o zakrętach podczas nawigacji. Jednak musiałem tą trasę wyklikać samodzielnie w Base Camp.

Jaki jest Wasz workflow w takich sytuacjach, czyli jak krok po kroku przygotowujecie trasy ze wskazówkami o zarkętach? :)

Z reguły sam wyznaczam trasę, ale chciałbym też czasem skorzystać ze sprawdzonych gotowców od innych podróżników i nie musieć wszystkiego rysować od zera.

Z góry dzięki za rady.

ps. Tak - wiem, że można po prostu wyświetlić ślad na mapie i tyle. Wiem jak to zrobić. Chciałbym jednak używać turn-by-turn dla własnych tras, bo ma to moim zdaniem sporo zalet :)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: eTrex 30x i nawigacja turn-by-turn
« 11 Lip 2018, 12:54 »
Wybieram punkt docelowy i jadę jak każą. Jeśli chcę przejechać konkretną trasę, to jadę po prostu po śladzie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Miasto:
« 11 Lip 2018, 13:18 »
Rozumiem. Ja jednak chciałbym przejechać konkretną trasę, którą sam zaplanuje i podczas jazdy dostawać powiadomienia o zbliżających się zakrętach (za pomocą dźwięków i przy okazji podświetlenia ekranu). Dla takich zaawansowanych urządzeń nawigacyjnych nie jest to chyba problem. Pytanie tylko jak to poprawnie przygotować i wgrać do urządzenia.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 11 Lip 2018, 13:24 »
Niby można, ale mało komu chce się bawić i po prostu jeździ się po śladzie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
« 11 Lip 2018, 13:37 »
Trasa zaprojektowana od postaw w RWG (nie zaimportowana) posiada znaczniki turn-by-turn.
W Wahoo w każdym razie są podawane, więc raczej jest to problem konfiguracji Etrex'a.

L.

• Miasto:
« 11 Lip 2018, 14:06 »
Możliwe i stąd ten wątek, bo konfigurowałem już go chyba na wszystkie możliwe sposoby i nic :) Może w ten sposób się jednak nie da tego zrobić i trzeba inaczej kombinować.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 11 Lip 2018, 14:25 »
Jak Cię to pocieszy, to mi w Oregonie też się nie udało tego osiągnąć i mam albo trasę wyznaczoną przez gps, albo ślad bez wskazówek.

• Miasto:
« 11 Lip 2018, 14:40 »
Marne pocieszenie :)

Czyli chyba jedynym sposobem będzie utworzenie trasy od zera w Base Campie. Importy z innych serwisów nie działają poza zwykłym wyświetlaniem śladu na mapie.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 11 Lip 2018, 15:21 »
A tak na prawdę, to w czym przeszkadza jechanie po śladzie bez wskazówek? eTrex ma na tyle dobry czas działania, że możesz jechać cały dzień na włączonym ekranie i zerknąć czasem na ślad.

• Miasto:
« 11 Lip 2018, 15:52 »
Nie tyle co przeszkadza, bo tak przeważnie jeździłem już nie raz, a po prostu jest to fajna funkcja, która istnieje i chciałbym jej móc używać. Lubię mieć takie dodatkowe powiadomienie, ułatwia to jazdę, trudniej przegapić zakręt, można skupić się na ważniejszych rzeczach (ruch uliczny np), lub ciekawszych widokach poza miastem, zamiast pilnować śladu. Może zbyt wiele wymagam, ale wiele urządzeń i aplikacji na telefon nie ma z tym problemu, więc oczekiwałem, że eTrex sobie też poradzi. Oczywiście bez tego też się nie zgubię, aczkolwiek trochę szkoda ;)

• Miasto:
« 13 Lip 2018, 20:14 »
A udało się komuś zmienić grubość/szerokość śladu wyświetlanego na mapie? Chodzi o ten, który wgrywam do garmina i wybieram, żeby był cały czas widoczny. Można mu zmienić kolor, ale nie widzę opcji szerokości?

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 15 Lip 2018, 18:45 »
Próbowałem jeszcze bawić się Base Camp'em i tam udało mi się wyznaczyć krótką trasę oraz uzyskać wskazówki o zakrętach podczas nawigacji. Jednak musiałem tą trasę wyklikać samodzielnie w Base Camp.

Ja bym zaimportował ślad, zamienił na trasę, zoptymalizował i wysłał do urządzenia. Tyle, że nie jestem zaawansowanym użytkownikiem etrexa. ;) 
Pozdrawiam, Zbyszek

• Miasto:
« 15 Lip 2018, 19:35 »
Tak, do tego już doszedłem. Ogólnie rozgryzłem trochę funkcjonalność BaseCamp'a i nie jest tak źle. W kombinacji z velomap wyznacza trasę podobnie do serwisów typu ridewithgps, gpsies, komoot. Sama zamiana śladu na trasę działa niestety trochę nieprzewidywalnie i trzeba ją później zakręt po zakręcie sprawdzić. Widzę też, że fajną opcją na wyznaczanie tras od zera w BC jest utworzenie waypoin'tów, które chce się zaliczyć (im ich więcej tym lepiej przy czym chyba jest limit do 50) i następnie tworzenie z nich trasy. Wtedy podczas nawigacji jeżeli zjedziemy z trasy i nie będziemy chcieli/potrafili wrócić w to samo miejsce to Garmin przeliczy trasę, ale nie całą od nowa tylko do kolejnego waypoint'u. Ogólnie sposobów nawigowania się tym urządzeniem jest kilka i potrzebuję jeszcze sporo przejechanych km, aby znaleźć ten, który najbardziej mi odpowiada.

;)

Offline Mężczyzna KubaSz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 17.02.2018
« 22 Wrz 2023, 13:03 »
Cześć, czy miał ktoś w Garminie Etrex 30x sytuację, że nie można zapisać śladu w urządzeniu? Przy próbie zapisania pojawia się komunikat: Błąd archiwizacji śladu". Resetowanie wszystkich ustawień nie rozwiązało tematu. Problem pojawił się sam, bez grzebania w urządzeniu, które ma już 5 lat.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 22 Wrz 2023, 13:24 »
Cześć, czy miał ktoś w Garminie Etrex 30x sytuację, że nie można zapisać śladu w urządzeniu? Przy próbie zapisania pojawia się komunikat: Błąd archiwizacji śladu". Resetowanie wszystkich ustawień nie rozwiązało tematu. Problem pojawił się sam, bez grzebania w urządzeniu, które ma już 5 lat.

Usuń zawartość folderu Activity garmina, powinno zadziałać

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum