Ahoj!
W tym wątku, chciałbym napisać kilka zdań o mojej tegorocznej wyprawie pod nazwą "SYBERIA 2018"
Pomysł na ten wypad miałem już gdzieś od roku. Koncepcja zmieniała się kilkukrotnie, aż w końcu osiągnęła obecną formę
Na początku lipca zamknąłem semestr na uczelni i postawiłem na rok urlopu
16 lipca 2018r. ruszam na rowerze z Gdowa do Irkucka. Do pokonania jakieś 9000km. Plan jest w miarę prosty. Najpierw jadę przez Polskę, potem Ukraina (Lwów, Kijów, może Czarnobyl (czytałem, że trzeba wykupić jakąś wycieczkę, nie wiem czy będzie mi się chciało. Był ktoś tam może i umie coś doradzić?). Następnie Rosja (Kursk, Wononeż, Saratów, Ufa, Czelabińsk) i Kazachstan. Tu głównym celem jest Astana. Potem chciałbym odwiedzić góry Ałtaj i spędzić tam ze 2 tygodnie. Na koniec dzida do Irkucka przez Nowosybirsk i Krasnojarsk
Nad Bajkałem powinienem być na początku października.
W Irkucku zostawiam rower (sam nie wiem jeszcze gdzie
) i chciałbym na stopa odwiedzić Jakucję. I tam zobaczę jak będzie z pogodą. Jak mrozy będą znośne, to odbijam w lewo (kopalnia w Mirnym) lub prawo (Magadan). A jak będzie już bardzo zimno (-25 czy -30) to wracam się do Władywostoku stopem. Tam chciałbym gdzieś zakotwiczyć (szukam hostów na
www.workaway.info). Potem pociągiem do Irkucka. Jakiś czas nad może już zamarzniętym Bajkałem i powrót do domu pociągiem
Link do poglądowej trasy:
https://ridewithgps.com/routes/28035400Taki luźny plan. Wizę mam na rok (180dni mogę być w Rosji), czasowo ograniczeń brak. Może wrócę na Święta, może później, może wcześniej
Granicę chcę przekroczyć w:
PL-Ukraina (Korczowa)
Ukraina - Rosja (Troebortnoe)
Rosja - Kazachstan (Bugristoe)
Kazachstan - Rosja ( na północ od miasta Semej)
Gdyby ktoś się orientował, że gdzieś mogą być problemy aby przejechać na rowerze, to będę wdzięczny za info
Relacja z wyprawy będzie na moim fanpage na FB: Paweł "CFCFan" Pieczka oraz na blogu:
http://rajzywnieznane.pl/Jadę standardowo z sakwami, solo, noclegi pod namiotem. Średnio gdzieś 130-150km dziennie powinno dać radę. Chyba, że będzie dużo zwiedzania. Ale pierwszy raz nie mam ograniczeń czasowych więc nie wiem jak to wyjdzie
Jeśli ktoś jedzie w podobnym kierunku, albo będzie się kręcił w okolicy, piszcie
Jeśli znacie jakieś fajnie miejsca, atrakcje które warto zobaczyć a są w okolicy, możecie dać znać
Będę wdzięczny
To chyba tyle
Idę spać i jutro pakowanie mojego czołgu