Autor Wątek: Syberia 2018  (Przeczytany 13612 razy)

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
Syberia 2018
« 14 Lip 2018, 00:25 »
Ahoj!  ;D

W tym wątku, chciałbym napisać kilka zdań o mojej tegorocznej wyprawie pod nazwą "SYBERIA 2018":)

Pomysł na ten wypad miałem już gdzieś od roku. Koncepcja zmieniała się kilkukrotnie, aż w końcu osiągnęła obecną formę :) Na początku lipca zamknąłem semestr na uczelni i postawiłem na rok urlopu :D

16 lipca 2018r. ruszam na rowerze z Gdowa do Irkucka. Do pokonania jakieś 9000km. Plan jest w miarę prosty. Najpierw jadę przez Polskę, potem Ukraina (Lwów, Kijów, może Czarnobyl (czytałem, że trzeba wykupić jakąś wycieczkę, nie wiem czy będzie mi się chciało. Był ktoś tam może i umie coś doradzić?). Następnie Rosja (Kursk, Wononeż, Saratów, Ufa, Czelabińsk) i Kazachstan. Tu głównym celem jest Astana. Potem chciałbym odwiedzić góry Ałtaj i spędzić tam ze 2 tygodnie. Na koniec dzida do Irkucka przez Nowosybirsk i Krasnojarsk :) Nad Bajkałem powinienem być na początku października.

W Irkucku zostawiam rower (sam nie wiem jeszcze gdzie :D) i chciałbym na stopa odwiedzić Jakucję. I tam zobaczę jak będzie z pogodą. Jak mrozy będą znośne, to odbijam w lewo (kopalnia w Mirnym) lub prawo (Magadan). A jak będzie już bardzo zimno (-25 czy -30) to wracam się do Władywostoku stopem. Tam chciałbym gdzieś zakotwiczyć (szukam hostów na www.workaway.info). Potem pociągiem do Irkucka. Jakiś czas nad może już zamarzniętym Bajkałem i powrót do domu pociągiem :)

Link do poglądowej trasy:
https://ridewithgps.com/routes/28035400

Taki luźny plan. Wizę mam na rok (180dni mogę być w Rosji), czasowo ograniczeń brak. Może wrócę na Święta, może później, może wcześniej :)

Granicę chcę przekroczyć w:
PL-Ukraina (Korczowa)
Ukraina - Rosja (Troebortnoe)
Rosja - Kazachstan (Bugristoe)
Kazachstan - Rosja ( na północ od miasta Semej)

Gdyby ktoś się orientował, że gdzieś mogą być problemy aby przejechać na rowerze, to będę wdzięczny za info :)

Relacja z wyprawy będzie na moim fanpage na FB: Paweł "CFCFan" Pieczka oraz na blogu:
http://rajzywnieznane.pl/

Jadę standardowo z sakwami, solo, noclegi pod namiotem. Średnio gdzieś 130-150km dziennie powinno dać radę. Chyba, że będzie dużo zwiedzania. Ale pierwszy raz nie mam ograniczeń czasowych więc nie wiem jak to wyjdzie :)

Jeśli ktoś jedzie w podobnym kierunku, albo będzie się kręcił w okolicy, piszcie :) Jeśli znacie jakieś fajnie miejsca, atrakcje które warto zobaczyć a są w okolicy, możecie dać znać :) Będę wdzięczny :)

To chyba tyle :) Idę spać i jutro pakowanie mojego czołgu :D

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Odp: Syberia 2018
« 14 Lip 2018, 02:31 »
Hmm... No zacna wyprawa, nie da się ukryć  :icon_smile2:

Nie wiem na czym Ci zależy, czy bardziej na samej jeździe, czy na zwiedzeniu jak największej ilości potencjalnych atracji turystycznych - większość rowerzystów zalicza Kirgistan będąc już w "okolicach", ale to nieco pagórków do pokonania ;P

Zalałeś już rurki w swoim czołgu tytanem?  8)

A co do Twego blogu - ja mam nudne życie, a jakoś nie ma tam zbyt wiele na ten temat napisanego...

Offline Mężczyzna CFCFan

« 14 Lip 2018, 09:40 »
Nie wiem na czym Ci zależy, czy bardziej na samej jeździe, czy na zwiedzeniu jak największej ilości potencjalnych atracji turystycznych - większość rowerzystów zalicza Kirgistan będąc już w "okolicach", ale to nieco pagórków do pokonania ;P

Zwiedzanie a i owszem. Ale do Kirgistanu nie dam rady wjechać. Tam to potrzeba kolejne z 3 miesiące aby te tereny dobrze zwiedzić. Teraz mam inny cel ;)

Zalałeś już rurki w swoim czołgu tytanem?  8)

Oczywiście :D

A co do Twego blogu - ja mam nudne życie, a jakoś nie ma tam zbyt wiele na ten temat napisanego...

Blog to całkiem nowy projekt. Powstał w tym tygodniu jako alternatywa dla ludzi bez FB oraz sponsorów. Będzie rozwijał się wraz z wyjazdem. Taki jest plan. A po powrocie może zmobilizuję się i opiszę 5 lat dotychczasowych podróży :D
« Ostatnia zmiana: 14 Lip 2018, 10:44 CFCFan »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 14 Lip 2018, 12:44 »
Trzymam kciuki, to będzie prawdziwy kawał trasy!

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 14 Lip 2018, 14:21 »
Wot mołodziec ;)
Powodzenia!

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 14 Lip 2018, 14:35 »
Rzekłbym gieroj !

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 14 Lip 2018, 15:13 »
Udaczi wam!
« Ostatnia zmiana: 14 Lip 2018, 21:31 wojtek »

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 14 Lip 2018, 20:17 »
Samych super przygód i dobrych ludzi na trasie! :) Będę śledził na bieżąco. Zazdroszczę, bo tyle wolnego czasu na podróże, to już nigdy mieć nie będę. Trochę żałuję, że nie zacząłem swojej przygody z rowerem w czasach gdy mialo się 2-3 miesiące wakacji, już nie mówiąc o pół roku. Ale tylko trochę, bo lepiej później niż wcale ;)

Pozdrawiam i trzymam kciuki! :)

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 14 Lip 2018, 23:21 »
Zapowiada się niezwykle ciekawa i długa trasa, będę śledził:)
Powodzenia :)

Offline Mężczyzna D_DIESEL

• Miasto: Wrocław/Rybnik
  • Na forum od: 17.03.2013
« 14 Lip 2018, 23:34 »
W Irkucku zostawiam rower (sam nie wiem jeszcze gdzie :D) i chciałbym na stopa odwiedzić Jakucję.

Taki luźny plan.
[/url][/center]
Uwielbiam takich elastycznych podróżników! Życzę powodzenia chłopie. Będziesz dobrze wspomina Rosję.Jak zdążysz to przejrzyj kanał Michała Patera "Autostopem na Kołymę", a z mojej strony Rusjaka Daroga :D

Offline Mężczyzna CFCFan

« 15 Lip 2018, 21:44 »
Dziękuję wszystkim bardzo! Co do wyjazdu, mała korekta :D Ruszam jednak 18 lipca ;) Pakowanie zajęło więcej czasu, niż zakładałem  ;D ;D

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 16 Lip 2018, 12:00 »
Szerokiej drogi! :)

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 16 Lip 2018, 12:10 »
Baw się dobrze i mam nadzieję, że kiedy już przejedziesz przez Czarnobyl, to i wtedy lampka do podróżowania wieczorową porą, nadal będzie potrzebna.
ZazdroszczAm pomysłu i możliwości jego realizacji.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 16 Lip 2018, 18:30 »

18sty wypada we środę. Środa, wiadomo, pałuczajetsia najbardziej - hipermarkety real,- 'wielkie otwarcia' wyznaczały właśnie na środy. Już choćby sam ten fakt db. wróży.

Od siebie, dla wzmocnienia, Udaczi Wam! Szcziaśliwa! Nu da'waj, Pa'liak!

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna CFCFan

« 31 Lip 2018, 12:14 »
Ostatnio fajna pogoda w kraju :) Do tego dwa wyścigi NC4000 oraz TCR. A wię jest co śledzić :D Gdyby jednak komuś się budziło, to zapraszam na mój nowy kanał na YT :D

https://www.youtube.com/channel/UCd57LQLcgZsrw2HWievzviA

Wrzucam tam relacje z kolejnych odcinków trasy ;) Do tego reguralna relacja na fejsie na moim Fanpage Paweł "CFCFan" Pieczka. Natomiast na stronie www.rajzywnieznane.pl na razie będzie tylko blog z opisem poszczególnych dni. Fotki wrzucę tam po powrocie. Na razie za dużo roboty z tym wszystkim xd

A jeśli o mnie chodzi to na razie jakieś 1300km przejechane. Jestem ok. 200km od granicy z Rosją. W czwartek powinienem być już w Kursku ;) To tyle. ;) Bez odbioru :)
« Ostatnia zmiana: 18 Lut 2021, 10:38 CFCFan »

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum