Autor Wątek: Używanie talku i zasypek zawierających talk do zapobieganiu otarciom na rowerze  (Przeczytany 70013 razy)

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Używam maści Retimax 1500 głownie ze względu na cenę.
Nie zawiodłem się jeszcze podczas biegów długodystansowych lub rowerowania.

Aplikacja na skórę umytą (kąpiel, lub mokre chusteczki). W warunkach terenowych pomagam sobie rękawiczką lateksową.

np. https://www.doz.pl/apteka/p62627-Retimax_1500_masc_ochronna_z_witamina_A_30_g

Offline Mężczyzna Andrzej mtb

• Miasto: Włocławek
  • Na forum od: 25.12.2015
Do niedawna stosowałem SUDOCREM. Jest skuteczny, ale upierdliwy w aplikowaniu - tłusty, maże się. Przed latem trafiłem przypadkiem na żel PANTHENOL z aloesem i alantoiną. Bardzo dobrze się rozprowadza (jak to żel) i okazał się skuteczny. Przez cały sezon nie miałem problemów skórnych, a jeździłem po kilka godzin w temperaturach do 37 stopni, kiedy pot wychodził całą powierzchnią skóry, a siodełko parzyło w  d... Osobiście używam tego produktu: https://drvita.iai-shop.com/product-pol-22-Panthenol-zel-z-alantoina-aloesem-i-zywokostem-100-ml.html , ale o podobnych składach są innych producentów. Ten "swój" znalazłem w pobliskim markecie, apteki mają podobne na swoim stanie.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Przez cały sezon nie miałem problemów skórnych, a jeździłem po kilka godzin

Kilka godzin jazdy... wydaje się, że to trochę krótko, żeby stwierdzić czy preparat jest skuteczny.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Andrzej mtb

• Miasto: Włocławek
  • Na forum od: 25.12.2015
Kilka godzin (7 - 10h) w upale w górach jest już jakimś sprawdzianem.  :) Oprócz tego było 24h w Sierpcu i tez bez negatywnych zjawisk.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
  :wink: I tak uściśliliśmy pojęcie "kilka" bo dla mnie to zawsze było 3-5, ale sprawdzając w słowniku doczytałem, że to więcej niż 2 a mniej niż 10
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Sudocrem stosuję jako lekarstwo, a nie jako środek zapobiegawczy. Z reguły jeżdżę w spodenkach kolarskich i jakichś majtkach pod spodem. Zasadniczo otarć nie mam, skóra uodparnia się po wielu, wielu przejechanych kilometrach. Czasem mam to, ale wynika to z trudności z zachowaniem higieny, albo złej bielizny. Wtedy sudokrem.

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
Ja stosuję Linomag - tańszy niż Sudocrem - sprawdza się zarówno jako środek zapobiegawczy jak i post factum.

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Sudocrem jest bardzo popularny ale ma swoje wady. To krem dla małych dzieci, który zawiera puder. Dlatego tak bardzo brudzi. Lepiej stosować kremy tłuste. Puder przy wilgoci i ruchu to zło.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Ja się pudruję i jakoś klajster nie powstaje. Być może,  że pudrowane miejsca bardziej owiewane są.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
ja używam tylko na długich trasach , i to nie zawsze. Zdecydowanie u mnie sprawdza się każda
norweska formuła (NEUTROGENA) - którą i tak mam przy sobie na wyjazdach - do rąk lub twarzy ..

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
A ja mam pytanie, co stosowac po fakcie obtarcia?

Mi skora ciemnieje i nie mam pojecia co z tym zrobic...

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
A ja mam pytanie, co stosowac po fakcie obtarcia?

Czyli w domu?
Moczyć w szarym mydle  potasowym (72%). To z za wschodniej granicy chyba najlepsze.
Na opuchlizna,  słuczenia.
« Ostatnia zmiana: 15 Cze 2019, 17:20 hansglopke »
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Słyszałem, że eter poliwinylobutylowy też działa, także na wiele innych problemów zdrowotnych. Nazwa popularna - Balsam Szostakowskiego. Nie testowałem jeszcze.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010

Może to po prostu naturalna adaptacja skóry do obcierania? Mi zawsze lekko ciemnieje skóra na wewnętrznych stronach ud (tam, gdzie się najmocniej ocierają) przy dłuższych marszach. Od siodełka może też się coś pojawia, ale nie jestem w stanie tam zajrzeć ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum