Autor Wątek: Urlop w prawnym dolnym rogu kraju - prośba o uwagi  (Przeczytany 2980 razy)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Hej Hej

za miesiąc jadę na 10 dni w prawy dolny róg kraju. Trochę już sobie trasę poplanowałem i poklikałem. Planuję jechać po Bożemu: sakwy, pierdyliard rzeczy w środku, dużo terenu, aczkolwiek w miarę przejezdnego, zero pośpiechu, zabytki oglądam raczej (ale nie zawsze) z zewnątrz, skupiam się głównie na podziwaniu przyrody najlepiej wcinając przy tym jakąś dobrą drożdżówkę z kruszonką.

Drożdżówkę i piekarnie jakieś ogarnę we własnym zakresie. Proszę jednak o uwagi co do trasy, bo może pcham się w coś nudnego, głupiego, nielegalnego, a omijam coś fajnego. Aha, na mapie trasa prowadzi z Rzeszowa do Krakowa, ale będę jechał w odwrotnym kierunku :)

https://ridewithgps.com/routes/27494763
« Ostatnia zmiana: 20 Lip 2018, 09:39 olo »
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
- W okolicach 231 km Twojej trasy miałem najgorsze błoto jakie widziałem w życiu, takie glinne, które oblepia cały rower. Jeśli będzie po jakichś deszczach to bym ominął ten odcinek.
- Kawałek dalej: rozważ przejazd grzebietem Otrytu. Jeśli to nie będzie weekend, to w schronisku jest bardzo kameralnie, polecam na nocleg.
- 281 km. Kawałek na północ jest polana Dydiowa, jest tam bardzo fajna chatka, w której można spać. (w ogóle jest tam bardzo ładnie)
- Szutrówka między 285 a 293 km jest bardzo fajna.
- 314 km: podejdź sobie z buta na Dwernik Kamień, jest tam bardzo ładny widok
- 380 km: jeśli będziesz pod wieczór, to w Balnicy jest bardzo fajne schronisko
- okolica 420 km: jeśli chcesz fajny teren, przejedź się grzbietem Bukowicy (Puławy Górne i potem GSB)
- okolica 550 km: przejedź przez Wołowiec i Nieznajową.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
- 314 km: podejdź sobie z buta na Dwernik Kamień, jest tam bardzo ładny widok
Z Nasicznego również https://pl.wikipedia.org/wiki/Cary%C5%84skie
Na 351 cerkiew w Łopience (Must see, można dojechać rowerem)
okolica 550 to w ogóle jest temat na osobną opowieść :)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Między Balnicą a Solinką jest błocko straszne.
A jak pada to z Rzepedzi(410) do Smolnika wzdłuż Osławy nie przejedziesz.

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
377-380 km - droga idzie przez stacyjkę w Balnicy (polecam nocleg). W stronę Solinki swego czasu droga była zmasakrowana przez drwali. Nie wiem czy nie lepiej przepchać się torami.
285 km - dojechałbym z Mucznego do Tarnawy Niżnej i wrócił doliną Sanu z odbiciem na Dydiową
136 km - Kopysno - po deszczu masakryczne błoto, ale widoki z Kopystańki ładne
78 km - w Uluczu skręciłbym w prawo i przez most na Sanie pojechałbym do Łodziny - cerkiew na końcu wsi
« Ostatnia zmiana: 20 Lip 2018, 11:10 tromba »
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
Dzięki wszystkim za uwagi i proszę o więcej :D Zdjęcia też mile widziane :)

okolica 550 to w ogóle jest temat na osobną opowieść

To są moje ulubione rejony. Już tam byłem dwa razy, ostatni raz rok temu, spałem na terenie niestety nieczynnego już schroniska w Radocynie (obecnie w dużej przebudowie, poniżej foto). Przez Nienajową i Wołowiec już chyba jechałem, jeszcze upewnie się po śladach .gpx, dlatego chciałem pojechać tym razem inną drogą :)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Jak zajeżdżasz w Worek Bieszczadzki (km 280) to dojedź już do końca trasy, do Beniowej.

Poza tym, personalnie zamiast przez i wzdłuż Soliny wolałbym pojechać do Krościenka i potem szutrem wzdłuż granicy.

Przy 330 km podjedź sobie na Ryli, to jest piękny punkt widokowy na Krywe.

Koło km 505 zamiast odbijać na Duklę przeprawiłbym się do Tylawy żółtym szlakiem. Tak ogólnie to cały odcinek koło 450 km pojechałbym inaczej, bo w sumie większość Beskidu Niskiego omijasz.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Też o tym samym pomyślałem.
Ciął bym jakoś tak: Puławy, Wisłoczek, Szklary, Zawadka Rymanowska, Tylawa, Smereczne, Wilsznia, Olchowiec

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Tak ogólnie to cały odcinek koło 450 km pojechałbym inaczej, bo w sumie większość Beskidu Niskiego omijasz.

Ta część trasy wygląda na zbieranie gmin :)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
Iwo, a co byś tam koło 450 km jeszcze polecił zakładając, że pojadę żółtym do Tylawy? Generalnie chciałbym odbić do Iwonicza i Rymanowa. Solinę chciałbym zobaczyć na własne oczy :)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Iwo, a co byś tam koło 450 km jeszcze polecił zakładając, że pojadę żółtym do Tylawy? Generalnie chciałbym odbić do Iwonicza i Rymanowa. Solinę chciałbym zobaczyć na własne oczy :icon_smile:

Ja bym na Tylawę pojechał, potem na Jaśliska, tam na południe na Słowację, przez Czertiżne do Medżilaborców - zwiedziłbym muzeum z pracami Andy'ego Warhola, napił się kofoli i wrócił do kraju do Radoszyc. Ale tak w nieskończoność można kombinować a i tak wszędzie jest ładnie. :)

Mnie się tylko Twój wyjazd z Krakowa nie podoba. Osobiście nie lubię tych przemysłowych terenów na wschodzie. Wolę wyjeżdżać na południe w kierunku Świątnik Górnych, potem na Dobczyce i dalej na wschód.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Olo, taki piękny plan miałeś.
Taki dopracowany.
A oni Ci wszystko chcą pozmieniać.  ;D

Marek

RDK

• Gość
- W Bochni rynek i bazylika tuż obok siebie. Przy ul. 3 maja koło cmentarza taki domek
- Nowy Wiśnicz, możesz podjechać pod sam zamek, wjechać na dziedziniec.
- Lipnica Murowana, drewniane UNESCO na cmentarzu koło rzeki. Do środka wejść jeśli będzie jakaś grupa, albo telefonować (nie wiem jak latem).
- Odbić na Czchów. Z placu zabaw gruntowa droga przez las do Baszty, pod górkę, z górki, nieoznaczona na mapie, tych oznaczonych nie znam. Wejście za grosze, panorama na okolice.
- Ciężkowice - skałki, część przy samej drodze.
- Dukla. Przy końcu parkowej, w stronę zbiegu rzek, ruina browaru, spory pałac w pobliżu.
- Rymanów, jadąc dworską, na krańcu za zabudowaniami mały cmentarz jeniecki
- Sieniawa, można wjechać na zaporę tuż, tuż trasy

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
Mnie się tylko Twój wyjazd z Krakowa nie podoba.

A masz może jakąś ładną propozycję między Mostem Wandy a Niepołomicami? :) Przyjadę do Krakowa pod wieczór i chcę się sprawnie, ale spokojnie z miasta wydostać by następny dzień zacząć już w ciszy :)

Olo, taki piękny plan miałeś.
Taki dopracowany.
A oni Ci wszystko chcą pozmieniać.

Na złość im zrobię i pojadę tam, gdzie najbardziej będą odradzać.  ;D

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
Mnie się tylko Twój wyjazd z Krakowa nie podoba.
A masz może jakąś ładną propozycję między Mostem Wandy a Niepołomicami? :) Przyjadę do Krakowa pod wieczór i chcę się sprawnie, ale spokojnie z miasta wydostać by następny dzień zacząć już w ciszy :)
Najszybciej i najmniejszy ruch tak jak maraton...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum