Autor Wątek: Piasty - smarowanie  (Przeczytany 3828 razy)

Offline Mężczyzna pepin

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 15.06.2015
    • geoploszka
Piasty - smarowanie
« 20 Lip 2018, 14:25 »
Mam pytanie do kolegów. Co ile km należy wykonać serwis piast(głównie chodzi mi o smarowanie). Rower trekingowy.  Pan w serwisie powiedział mi, że w piastach które mam (Deore), smaruje się co 20 tys. km, albo jak już je słychać. Co Wy na to? Dodam ,że jeżdżę ok 3 tys. rocznie.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Odp: Piasty - smarowanie
« 20 Lip 2018, 23:33 »
Jeżeli nie używasz myjki ciśnieniowej i nie topisz roweru w rzekach, to smarowanie po zimie po 3000 km będzie ok. Jeżeli piastę słychać, to już do wymiany są konusy i kulki. Większość nowych piast Shimano wymaga regulacji luzu od nowości,bo są za ciasne.

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 21 Lip 2018, 01:09 »
Wyjmij koło, złap za ośkę i delikatnie kręć, najlepiej lekko pod skosem. Brak smaru od razu słychać. To samo tyczy się sterów i suport, chociaż w przypadku tego ostatniego trzeba uważać na uszy przy kręceniu :wink:

Offline Mężczyzna grzes101974

• Miasto:
  • Na forum od: 25.11.2012
« 21 Lip 2018, 07:20 »
Polecam koło na łożyskach , do tego nie myć pod myjką ciśnieniowa. Piasty skośne mają to do siebie, że łatwo się rozregulowuje docisk, przez co uszkadzamy elementy toczne (kulki)

Offline Mężczyzna pepin

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 15.06.2015
    • geoploszka
« 21 Lip 2018, 09:12 »
Dzięki, tak też myślałem, że te 20 tys to przesada. Na razie nic nie słychać , więc po sezonie się tym zajmę.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 21 Lip 2018, 09:30 »
więc po sezonie się tym zajmę.
Najprostsza zasada to raz w roku zrobić serwis piasty. Jeżeli rower nie jeździł w skrajnie niekorzystnych warunkach (pustynia, błotne lub wodne kąpiele) to taki układ wystarczy niezależnie od rocznego przebiegu.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna skaposzczet

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 12.02.2013
« 1 Gru 2018, 11:50 »
U mnie serwis co około 5000 km lub po przejeżdżonej zimie. Z moich obserwacji wynika, że trwałość piasty zależy głównie od dobrego skontrowania. Praktycznie każda nowa piasta jest skontrowana za mocno i po paru tysiącach km jest zniszczona. Odpowiednie skontrowanie (minimalne opory toczenia przy braku luzu) i pilnowanie, by był smar daje świetne rezultaty :).

Mój BLOG

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
  • Miasto: Sam nie wiem gdzie
  • Na forum od: 04.11.2009
    • http://adlaczegonierowerem.blogspot.com/
« 7 Gru 2018, 19:35 »
Podpisuje się pod tym, że piasty Shimano są fabrycznie za ciasno skontrowane. Jak tak popatrze na moje piasty kulkowe, to w przedniej zmieniam smar co 3500 km, a w tylnej już niestety co 2000 km. Wynika to stąd, że ma już swój przebieg i uszczelnienia nie trzymają tak jakbym tego oczekiwał. Po zakupie zmieniałem smar co sezon albo 4000 km. Oczywiście jak piasta ma złuszczone kulki albo wygiętą oś, to takie elementy należy ibezwzględnie wymienić. W przypadku tego roweru nigdy nie jeźdze nim w zimie i nigdy nie myje piast myjką ciśnieniową. Żeby nie było, rower jeździ głównie z sakwami i błota nie omijam.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum