Autor Wątek: Kotlina Kłodzka / okolice  (Przeczytany 2718 razy)

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Kotlina Kłodzka / okolice
« 30 Lip 2018, 23:24 »
Właśnie dowiedziałem się o tym, że trafi mi się pięć dni wolnego od środy i będę miał je tylko dla siebie. Na szybko wpadła mi do głowy Kotlina Kłodzka i okolice. Wyjazd na lekko, stacjonarnie, typowo relaksacyjny z maksymalnym nastawieniem na widoki i przyrodę.

Nie mam żadnego planu, mapy papierowe i w drogę.

Szukam informacji o najlepszych punktach widokowych, drogach którymi dla widoków warto pojeździć. Nawierzchnia dla mnie nieistotna, bylebym dał radę przejechać po niej crossowym rowerem. Czasu do wyjazdu mało, ledwie jeden dzień ale gdy będę wiedział gdzie warto to jakoś to na miejscu poukładam i będę improwizował z mapą. 

Temat mocno ogólny i na szybko pisany ale trafił mi się te wolne jak ślepej kurze ziarno i muszę korzystać. Pojechałbym w Beskidy ale muszę być bliżej Poznania. Z góry dzięki za jakiekolwiek info.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Odp: Kotlina Kłodzka / okolice
« 30 Lip 2018, 23:33 »
Więc zamieszkaj w Kłodzku co ma tą zaletę że jest wszędzie blisko a powrót w dół.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 31 Lip 2018, 00:14 »
Bielice i puszcza, Śnieżnik, Igliczna,Masarykowa Chata, Błedne skały,Szczeliniec,Broumovske Steny i Hvezda,Pasterka, Jesenik i jaskinie, Jaskinia Niedźwiedzia, Nachod, Ramzova, Stare Mesto, Branna, Javornik, Jeziora Nysa/Paczków/Pilce, Zalew Morawa, Srebrna Góra
I na deser - Rychleby
Browary godne polecenia: Jedlinka, Opat Broumov, Hanusowice, Kamienica, Neratov i Jesenik
Koncept operowania z Kłodzka najgorszy z możliwych.

Offline Mężczyzna menel

« 31 Lip 2018, 08:08 »
ale to jeśli kwatera jest w miarę blisko pociągu.
Np. w Kłodzku.

Offline Mężczyzna rmk

« 31 Lip 2018, 10:42 »
Kłodzko jako baza odpada zdecydowanie, nie jest to czego szukam.

Kotlinę znam, byłem w niej już kilka razy ale nigdy nie były to wyjazdy z rowerem stąd moje pytania.
Co do dziennego przebiegu to jest on dla mnie nieistotny, nie kilometry się dla mnie liczą. Myślę, że +-2000m dziennego przewyższenia i 70-80km trasy będzie ok. Wyjdzie w praniu.

Będę jechał samochodem, więc nie będzie problemu aby podjechał gdzieś kawałek aby zacząć pętle z innego miejsca, choć najwygodniej zaczynać i kończyć na kwaterze.

Mam mało czasu, zbyt mało.

Offline Mężczyzna dzesio

• Na forum od: 11.02.2014
« 31 Lip 2018, 11:16 »
Jakby co to zamknięto drogę Stronie - Bystrzyca. Będę w weekend jechał z Wrocka do Lądka Zdrój a dalej wg trasy MRDP omija drogę j.w. Przez Czechy.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 31 Lip 2018, 12:26 »
Droga Stronie-Bystrzyca była zamknięta w trakcie MRDP, co wcale nie oznaczało, że była nieprzejezdna. Teraz prawdopodobnie w remoncie jest odcinek najgorszej nawierzchni, między Stroniem a ośrodkiem narciarskim w Siennej. Jeśli tak jest, można objechać przez Kletno.

Ale może być też, że poprawiają to co dopiero remontowali, bo asfalt położono dziadowsko. Tak czy inaczej, dla roweru powinno być przejezdnie.

Po wschodniej stronie Kotliny polecam coś takiego: https://goo.gl/RqFii7 (to będzie sporo na jeden dzień, dużo dróg szutrowych i kawał podjazdu)

Po zachodniej zaś: https://goo.gl/JvQZZf (same asfalty, w większości pierwszorzędnej jakości. Wycieczka zawiera wizytę w schronisku Jagodna, gdzie mają wyśmienite jedzenie :))

Jeśli klimat schroniskowy Ci odpowiada, mogę polecić Jagodną jako bazę wypadową. Schronisko osiągalne samochodem. Jedyny szkopuł, że droga z Bystrzycy ciągle błaga o remont, co jest tym bardziej smutne, że to wspaniały kolarsko segment.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 31 Lip 2018, 12:27 »
Jechałem nią kilkanaście dni temu, robotnicy schodzą z budowy na weekend i spokojnie da się jechać po ubitym tłuczniu. Niestety wielu kierowców traktuje znaki z równym szacunkiem, więc trochę się kurzy.

Offline Mężczyzna menel

« 31 Lip 2018, 12:47 »
Kłodzko jako baza odpada zdecydowanie, nie jest to czego szukam.
Jakbyś napisał jakiej bazy szukasz a nie jakiej nie szukasz byłoby łatwiej.

Offline Mężczyzna dzesio

• Na forum od: 11.02.2014
« 31 Lip 2018, 14:15 »
Jak dla mnie świetna wiadomość, że droga jest przejezdna. Czy rowerem szosowym nie będzie problemu? ewentualnie przez kletno pojadę (że na to nie wpadłem).
Apropo Jagodnej, właśnie tam planuję nocowanie, będzie trzeba się pośpieszyć bo 20 zamykają bar :) następnego dnia do Wałbrzycha na PKP.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 31 Lip 2018, 15:00 »
Jeśli okaże się, że się spóźnisz, zadzwoń do Jagodnej i poproś by Ci odłożyli porcję ruskich. Proste potrawy można w ten sposób otrzymać już po zamknięciu kuchni. Dwa razy mnie tak uratowali.

Którą noc planujesz w Jagodnej? Wadą tego schroniska jest, że w noce pt/sob i sob/nie często odbywają się tam imprezy i bywa głośno. Jak to zwykle w miejscu osiągalnym samochodem. Obsługa niby pacyfikuje to przed północą, zamykając bar, ale wiadomo, bywa różnie. Ludzie się potem snują pod prysznic, gadają, trzaskają drzwiami, itd.

Offline Mężczyzna rmk

« 31 Lip 2018, 15:20 »
menel - mój błąd. Szukam miejscówki nie w mieście, od niego chce się odciąć. Miejsce, z którego będę miał niedaleko na górski wschód słońca. Ot tylko tyle albo aż tyle.
Wspomniana przez Podjazdy Lasówka wygląda dobrze. Właśnie zgłębiam temat. Ew. Sienna koło Stronia Śl. Zależy mi na posnuciu się po prostu po górach, bez większego planu. Krajobrazy, zdjęcia i relaks. Nic więcej.
Wrzucone przez Emesa trasy wyglądają bardzo dobrze, skorzystam z podpowiedzi. Na Śnieżnik da radę wjechać na 1.35"? Czy będzie to więcej wpychania niż jazdy?

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 31 Lip 2018, 15:35 »
Na sam Śnieżnik raczej nie wjedziesz. Do schroniska — bez problemu, chociażby trasą jaką narysowałem. (Jechałem dawno, coś mogło się zmienić.)

Lasówka i cała dolina Orlicy to idealne miejsce do odcięcia się od cywilizacji. Jeśli znajdziesz tam nocleg, to warto. Możesz też wtedy odpuścić zachód wschód Kotliny a zamiast tego pojechac w Góry Orlickie po czeskiej stronie. Grzbietem wiedzie szutrowo-asfaltowa droga łącząca liczne w tym łańcuchu górskim bunkry i inne umocnienia. Jest ładnie, po drodze kilka schronisk. Trasa popularna wśród Czechów ale tłumów nie ma.

Tak jechaliśmy całym grzbietem Orlickich 3 lata temu: https://www.gpsies.com/map.do?fileId=rdxdhvyesekgkeqr

Offline Mężczyzna rmk

« 31 Lip 2018, 16:00 »
Podjazdy - a jak tam pogoda przez następne dni w szeroko pojętej Kotlinie ma się kształtować? Dalej smażalnia? Wracam w poniedziałek.

Orlickie i Bystrzyckie czy Złote, Bielskie i Masyw Śnieżnika, które będą bardziej widokowe z roweru oraz najnormalniej w świecie bardziej atrakcyjne? To warunkuje moją miejscówkę.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 31 Lip 2018, 16:16 »
Widokowo Masyw Śnieżnika wygrywa, po nim Góry Orlickie. Natomiast w tych drugich zazwyczaj jest dużo mniej ludzi.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum