Autor Wątek: Donauradweg - pare pytań  (Przeczytany 3565 razy)

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Donauradweg - pare pytań
« 1 Sie 2018, 11:21 »
Zaplanowałem sobie na początek września odcinek z Passau do Wiednia. Wiem, że odezwą się głosy, że nuda, ale nie o to pytam. Mam urlop i chcę się trochę ponudzić z moją lepszą połową.
Chodzi mi o logistykę. Z mojego punktu widzenia najlepiej by było dojechać do Wiednia samochodem i dalej do Passau pociągiem bądź autobusem. Czy ktoś już ten wariant przerabiał? Gdzie najlepiej zostawić auto we Wiedniu na tydzień? Parking P&R? Który? Jak dojechać z Mikulova do Wiednia nie wjeżdżając na drogi płatne? Jak najlepiej dojechać z Wiednia do Passau? Autobus i pociąg kosztują mniej więcej tyle samo z tego co widzę. Flixbus wozi rowery. Jakieś polecane miejscówki na pierwszy nocleg w Passau? Nie biorę namiotu, więc tylko jakiś hotel czy pensjonat wchodzi w grę. Czy noclegi po drodze są łatwe do znalezienia, czy lepiej rezerwować z wyprzedzeniem? Zdaje sobie sprawę z austriackich cen w pensjonatach :). Jedziemy lajcikowo, bez napinania, jakieś pięć dni.

Offline Mężczyzna DiDżej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.10.2013
Odp: Donauradweg - pare pytań
« 1 Sie 2018, 11:35 »
Jechałem ten fragment 4 lata temu. Jeżeli chodzi o noclegi w Austrii to chyba żaden problem (jechaliśmy w lipcu). My część spaliśmy w namiotach a część pod dachem. Znajdziesz bez problemu chociaż ceny rzeczywiście są "różne". Być może trzeba będzie odjechać parę km'ów. Jak dojechać do Pasawy to Ci nie powiem bo jechałem od źródeł w Niemczech.
Mnie się podobało a w szczególności Pasawa jest piękna.
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 1 Sie 2018, 11:42 »
Kilka lat nie byłem w Austrii, ale wtedy istniała (może nadal jest) winieta 10-cio dniowa za jakieś 8 euro. Moim zdaniem, nie warto na tym oszczędzać. Zdarzyło mi się kiedyś ominąć ostatnią stację paliw przed długim odcinkiem autostrady w remoncie, więc winietkę chciałem kupić na następnej. A tam już czekały trzy policyjne ekipy, które zgarniały setki takich jak ja. Wszystkich nas kosili po 80 euronów. Nie warto.

ed.
Może się zdarzyć, że z jakiegoś powodu niechcący wjedziesz na drogę płatną. Jadąc od strony Włoch i Szwajcarii są ciekawe miejsca - kilkaset metrów za granicą stoją patrole wyłapujące bezwinietowców, a wcześniej nie ma żadnej stacji.
« Ostatnia zmiana: 1 Sie 2018, 11:58 RS »

Offline Mężczyzna AWIK

• Miasto: Juszkowo
  • Na forum od: 01.04.2008
« 1 Sie 2018, 12:41 »
Winiety - mój kolega zapłacił mandat w podobnych okolicznościach, o których pisał RS.

P&R - najtańsza opcja parkingu w Wiedniu. Najtańsze są te na końcowych stacjach metra.

Z tego co pamiętam to kiedyś raz dziennie jechał pociąg dla rowerzystów z Wiednia do Pasawy.
Jeśli już nie istnieje takie połączenie, to na pewno można dojechać z całkiem wygodnymi przesiadkami.

Nocleg - my spaliśmy pod namiotem, cena za 2+2 to zazwyczaj 30EUR. W Pasawie jest jeden kamping.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 1 Sie 2018, 14:42 »
wiesz, że z Wiednia do Passau jedziesz pod górę?
niewiele ale jednak

Ja autem nie miałbym ochoty się pakować w duże miasto. Podjechałbym do pierwszej stacji kolejowej na terenie Austrii, unikniesz też opłat za autostrady, bo to one są płatne w Austrii.
Stacja pierwsza to Bernhardsthal Bahnhof. Auto bez obaw można zostawić i jedziesz pociągiem do Wiednia. Tam wysiadasz i jedziesz rowerem. Z Passau do WIednia są pociągi i rowery biorą bez problemu. Jak nie ma kasy otwartej, to dość wnikliwie i powoli trzeba przewertować automat do biletów, bo można też i słono przepłacić.

Offline Mężczyzna Waldic

« 1 Sie 2018, 16:00 »
wiesz, że z Wiednia do Passau jedziesz pod górę?
Ale ja jadę z Passau do Wiednia :)
Ja autem nie miałbym ochoty się pakować w duże miasto
Śpimy przed granicą w Mikulovie (taki kaprys, bo lubimy to miejsce) i stamtąd do Wiednia jest prosta droga. Poza tym chcemy na koniec pobyć w Wiedniu parę dni. Auto i tak będzie stało na parkingu przed centrum w północnej części miasta.
« Ostatnia zmiana: 1 Sie 2018, 16:50 Waldic »

Offline Mężczyzna grzegorz k

• Miasto: Zabrze
  • Na forum od: 13.02.2023
« 4 Mar 2023, 15:09 »
Witaj Waldic
Udało się Wam przejechać trasę?

Offline Mężczyzna Waldic

« 4 Mar 2023, 16:22 »
Udało się Wam przejechać trasę?
Jeszcze nie, ale co się odwlecze, to ... :)

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
« 10 Kwi 2023, 20:46 »
Cześć,
to ja podbiję :)

Planuję w tym roku przed wakacjami austriaków tą trasę, pod koniec czerwca z dziećmi 4 i 6 lat. Dystanse dzienne 25-40 km. Biorę przyczepkę i ew. hol follow me..

Czy ktoś ostatnio jechał? Jak kwestia noclegów bez rezerwowania? Kempingi są zazwyczaj dostępne? Czy pensjonaty, hotele są możliwe do rezerwowania na 1 noc praktycznie w sezonie?
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline EASYRIDER77

« 11 Kwi 2023, 11:01 »
kempingi bez problemu, jedziesz i mijasz różne.
Co do reszty, nie korzystałem. Spałem w ogrodach u ludzi.

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 11 Kwi 2023, 19:32 »
kempingi bez problemu, jedziesz i mijasz różne.
Co do reszty, nie korzystałem. Spałem w ogrodach u ludzi.

Dwa pytania:
1. Nie wiesz, czy wszystkie są na mapach czy są tez mniejsze, których nikt w internetach nie oznaczył ?
2. W ogrodach na dwójkę gdzie się chodzi ? do łazienki gospodarzy ?
« Ostatnia zmiana: 12 Kwi 2023, 06:09 zws »
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline EASYRIDER77

« 12 Kwi 2023, 07:28 »
ad1. tak jak piszesz, nie wszystkie na każdych mapach, np. google ma część, inną część na mapach lokalnych albo w mapach off-line, ale zawsze oznaczone i można tez pytać miejscowych
ad2. jak śpisz na czyimś terenie to dla nich jest oczywiste jak dostęp do łazienki. Nieraz potrafią dać coś więcej np. kolację.

Offline Mężczyzna AWIK

• Miasto: Juszkowo
  • Na forum od: 01.04.2008
« 23 Kwi 2023, 22:28 »
Jakiś czas temu można  było zamówić  tu https://www.austria.info/pl/informacje-ogolne/katalogi-i-broszury darmowe materiały. Ja przed wyjazdem dostałem od nich, szczegółową mapkę szlaku.  Takie mapki dostępne są po drodze. Są bardzo przydatne. Pamiętaj, że Austria to nie Polska i sklepy są tylko w dużych miejscowościach.  Czasami trzeba bardzo dużo nadrobić km żeby dostać się do sklepu. My byliśmy w lipcu. Było baaardzo gorąco. Bardzo szybko kończyły nam się zapasy wody...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum