Autor Wątek: Łańcuch skacze po kółkach przerzutki w nowym napędzie  (Przeczytany 19201 razy)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Witam forumowiczów,
Od momentu złożenia nowego napędu 1x10 mam problem z kulturą jego pracy, a właściwie jej brakiem; mianowicie, niezależnie od regulacji przerzutki jak i włączenia/wyłączenia sprzęgła łańcuch nie trafia celnie 'otworami' między ogniwami w ząbki kółek przerzutki.
Zaznaczam, iż dzieje się tak na każdym biegu niezależnie od przekosu prócz 34x11.

Grzebałem w sieci poszukując potencjalnych źródeł takiej przypadłości, lecz bezskutecznie...

Co ciekawe najgorzej wskakuje łańcuch od Connex'a (mam taki sam model 9-rzędowy, który w drugim rowerze z napędem 1x9 również chodzi jak traktor) na KMC problem jest o wiele mniej wyraźny, ale wciąż słyszalny i odczuwalny podczas pedałowania.

Wsadzone do roweru bebechy to Korba Trekkingowa Deore XT T8000, zębatka Made in China, prosto z Będzina Narrow Wide 34T, Kaseta Deore CS-HG500 10-sp 11-42T i Przerzutka Deore M6000 ze średnim wózkiem (tak, wiem, nie ogarnia zębatki 42T, ale i tak bym jej nie użył)

Ma ktoś jakiś pomysł o co może chodzić?
Jak na razie przejechałem na całym zestawie koło 60km po okolicach i wciąż jestem zirytowany podczas jazdy jego pracą... wręcz wszystko wibruje gdy mocniej pociskam w pedał   :-\

Lepiej olać sprawę i zarżnąć napęd w kilkaset kilometrów, po czym kupić manetkę, przerzutkę i kasetę SRAM'a, czy grzebać teraz zmieniając po kawałku w ciemno?

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Nie za bardzo rozumiem, jak łańcuch "nie trafia" na ząbki. Długości ogniw nie pasują do ząbków i nie trafia tylko częściowo? Czy rozmiary się zgadzają, a mimo to uparcie nie dopasowuje się do kółek?

Kółka obracają się lekko?

Łańcuch nie jest za szeroki? Nie ociera przypadkiem o elementy wózka?

Czy problem występuje na całej długości łańcucha, czy tylko miejscowo?

Możliwe, że długości ogniw gryzą się z kółkami przerzutki - problem występuje na całej długości łańcucha wraz ze spinką. Coś jakby łańcuch spotykał się z kółkami przerzutki o 1-2mm zbyt wcześnie, by móc gładko wejść na miejsce.

Kółka chodzą standardowo, nie zauważyłem zbytniego oporu, i oprócz opóźnionego wskakiwania na nie łańcucha, nie ma jakichkolwiek miejsc, gdzie ogniwa by się ocierały.

Co do szerokości łańcucha, to mam dziwne wrażenie, jakby na kasecie obracał się niezwykle blisko sąsiadujących zębatek, ale muszę zaznaczyć, iż nie miałem jeszcze napędu 10 rzędowego, więc nie wiem jak gęsto upchane są takie kasety.
Jeźdżę na 34x15 i 34x21, więc to nie kwestia przekosów.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Chyba bez zdjęcia się nie obędzie.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Mnie tak skakało, ja źle przeplotłem łańcuch na przerzutce tylnej - puściłem po tym mostku w okolicy górnego kółka - chrobotało jak cholera;) Ciebie oczywiście o to nie posądzam.  :)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Zakładam, że wszystkie elementy napędu są nowe.
Mało prawdopodobne, by w opakowaniu łańcucha dziesiątkowego znalazł się łańcuch np. ósemkowy, ale dla pewności można zmierzyć suwmiarką jego szerokość. Z pamięci nie podam liczb, ale z łatwością można je znaleźć w sieci.
Jeśli masz jakieś inne kółka przerzutki, nawet stare, warto je przełożyć na próbę.
Ciekawa sprawa. Podobne efekty widziałem tylko przy skrajnie zużytym napędzie. Relacjonuj, proszę.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Wszystkie łańcuchy od ponad 100 lat, od 1 do 12 biegów, mają podziałkę 1 cal i nie ma ch.. we wsi by "nie trafiał w podziałkę" jak to napisałeś. Z drugiej strony zrobiłeś sobie totalny miszmasz za grubą kasę, a tu już trzeba mieć trochę wiedzy i wprawy, by to wyregulować.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
A może kółeczka są założone na opak, w końcu w fabryce też się mogą pomylić? Zerknij na oznaczenia, G-Pulley powinno być wyżej, Narrow niżej.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
[ Spojler:

/.../ i nie ma ch.. we wsi by /.../

:D ]
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Tak jak pisze Dziadek pierwsze to sprawdź czy łańcuch idzie prawidłowo przez tylną przerzutkę to jest pierwsza oznaka.
A potem dalej trzeba szukać i pamietaj fachowca musi być czuć ;D
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Może dokręcić naciąg przerzutki?!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Zrób po prostu fotkę tylnej przerzutki z łańcuchem, z bliska.
Najwyżej się pośmiejemy, ale rozwiązanie się znajdzie.
Tylko, jeśli to nie kłopot, fotografuj z prawej strony roweru

Tylko, jeśli to nie kłopot, fotografuj z prawej strony roweru

Udało się znaleźć prawą stronę  8)
I postawiłem na videło, gdyż na zdjęciu nie widać zanadto problemu:

Może dokręcić naciąg przerzutki?!

Próbowałem - bez efektów...  :icon_confused:

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Zuch  chłopak!

Jak dla mnie albo źle wyregulowana przerzutka, albo skrzywiony hak.
Trza by spojrzeć od tyłu.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Nie używałem przerzutek ze sprzęgłem, ale czy kółko prowadzące nie jest za daleko od zębatek?

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum