Autor Wątek: Łańcuch skacze po kółkach przerzutki w nowym napędzie  (Przeczytany 19195 razy)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Jak dla mnie albo źle wyregulowana przerzutka, albo skrzywiony hak.
Trza by spojrzeć od tyłu.

Hak idealnie prosty (o dziwo jeszcze się nie wywaliłem na tym rowerze ;P)
Przerzutkę regulowałem wszystkimi dostępnymi śrubkami (czyli aż trzema) jak i naprężęniem linki - oprócz gorszego wchodzenia biegów, jakichkolwiek zmian brak...

Nie używałem przerzutek ze sprzęgłem, ale czy kółko prowadzące nie jest za daleko od zębatek?

Mogę to regulować jedną ze śrubek, która niejako 'prostuje' całą konstrukcję naciągając sprężynę - też bez jakicholwiek zmian w funkcjonowaniu  :-\
Ba! próbowałem nawet przykręcać przerzutkę do haka pod różnymi kątami...

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
No to widzę 3 możliwości.
Dwie są mało prawdopodobne:
1. założyłeś złe kółka
2. coś jest jednak krzywe.

Pozostaje najbardziej prawdopodobna:
3. to cud.

Pozostaje najbardziej prawdopodobna:
3. to cud.

Generalnie jestem przyzwyczajony, gdyż u mnie wszystko co tylko może to z zasady nie działa  8)

No dobra, dzięki za poświęcenie uwagi i czasu wszystkim odpowieadającym - gdy postanowię gdzieś dalej jechać na tym rowerze, to wymienię mu napęd na SRAM'owski i może będzie lepiej...

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Niekompatybilność manetki lub jej wada? W efekcie niewłaściwy skok wózka?

To rzeczywiście wygląda jakby wózek przerzutki nie był dokładnie pod właściwą zębatką, ale przydałby się widok od tyłu.
W pierwszym poście jest informacja, że na najmniejszej zębatce jest OK, czyli musi się coś dziać w momencie zmiany przełożenia. Łańcuch i kółka można chyba wykluczyć. Może pancerze są hamulcowe zamiast przerzutkowych (przy długich odcinkach można zauważyć różnicę), ale to chyba ostatnia możliwość. Zaraz po cudzie.

ed.
A co się dzieje jak wyregulujesz wózek na jakąś środkową zębatkę kasety? Idąc w dół albo do góry dzieje się to samo?

Niekompatybilność manetki lub jej wada? W efekcie niewłaściwy skok wózka?

To rzeczywiście wygląda jakby wózek przerzutki nie był dokładnie pod właściwą zębatką, ale przydałby się widok od tyłu.
W pierwszym poście jest informacja, że na najmniejszej zębatce jest OK, czyli musi się coś dziać w momencie zmiany przełożenia. Łańcuch i kółka można chyba wykluczyć. Może pancerze są hamulcowe zamiast przerzutkowych (przy długich odcinkach można zauważyć różnicę), ale to chyba ostatnia możliwość. Zaraz po cudzie.

ed.
A co się dzieje jak wyregulujesz wózek na jakąś środkową zębatkę kasety?

Manetka także Deorcowa i także z gatunku M6000.
Pancerze zamawiałem tego samego typu Jagwire gruby hamulcowy i cieńszy przerzutkowy, więc nie dało się pomylić nawet gołym okiem ;P

Wózek działa wszędzie 'skokowo', prócz 11 zębnej, najniższej zębatki. Mam wrażenie, jakby regulacje, prócz problemów z wrzucaniem/zrzucaniem biegów nic nie wnosiły.
Co ciekawe, gdy całkiem wypnę manetkę i przerzutka będzie właśnie obsługiwać jedynie samą 11, również wszystko chodzi w porządku, prócz faktu, że mam single speed'a.

BTW. Ambitne pytanie na koniec - czy piasty odsługujące 8-10-rzędowe kasety ogarniają też 11 rzędowe? (Konkretnie turbo wypasione Joytech D142DSE)
« Ostatnia zmiana: 2 Sie 2018, 20:51 qbotcenko »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Zaraz, bo może ja czegoś nie rozumiem właściwie.
Czy da się tak wyregulować przerzutkę, żeby na tym przełożeniu z filmu nie skakał łańcuch (na innych może sobie skakać)?
Jeśli tak, i to samo da się zrobić na innym przełożeniu to sprawa sterowania (niekompatybilna manetka, źle założona linka).
Jeśli na tym przełożeniu się nie da to jednak cud.
« Ostatnia zmiana: 2 Sie 2018, 20:53 Borafu »

Czy da się tak wyregulować przerzutkę, żeby na tym przełożeniu z filmu nie skakał łańcuch (na innych może sobie skakać)?

Byłem właśnie się upewnić w garażu, czy regulacja stricte dla 34x21 cokolwiek pomaga - niestety się nie da tak pogmerać by chodziło kulturalniej nawet na jednym konkretnym przełożeniu w środku kasety.

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Podaj jeszcze raz dokładnie osprzęt,ale firma i model bo M6000 to jest grupa 10-biegowa,a Ty wspominasz coś o 9-cio biegowym łańcuchu.Na początku filmu widać jak łańcuch jest podnoszony do góry przez kółko przerzutki czyli coś nie bangla ze sobą.Łańcuchy niektórych firm w napedach 10-kowych są kierunkowe więc jeśli jest to dycha to sprawdź czy nie jest czasem łańcuch na odwrót założony.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Podaj jeszcze raz dokładnie osprzęt,ale firma i model bo M6000 to jest grupa 10-biegowa,a Ty wspominasz coś o 9-cio biegowym łańcuchu.Na początku filmu widać jak łańcuch jest podnoszony do góry przez kółko przerzutki czyli coś nie bangla ze sobą.Łańcuchy niektórych firm w napedach 10-kowych są kierunkowe więc jeśli jest to dycha to sprawdź czy nie jest czasem łańcuch na odwrót założony.

Łańcuch nie jest kierunkowy - konkretnie to conneX 10sG 10-speed (tak się w sklepie zowie).
O 9-rzędowej grupie wspominam, iż mam taką konfigurację w rowerze MTB, w którym łańcuch Connex'a różwnież strasznie chodzi, a każdy inny działa w porządku.
Do video założyłem właśnie jego  (tylko w wersji 10), gdyż ten najbardziej 'skacze' na kółkach przerzutki. 10-rzędowy KMC X10.73 chodzi nieco płynniej, choć dalej gdzieś na poziomie zabłoconego Tourney'a ;P

Offline średni

Sprawdź czy łańcuch na pinach nie jest sztywny powyginaj go na różne strony.Czy stosujesz wymianę łańcucha zakładając go na duży blat z przodu i największy z tyłu pomijająć przerzutki ze dwa ogniwa na plus?Ja ostatnio w sklepie zamówiłem linki hamul.około 2 metr,a przyszło 1.10 ;).Zamówiłem butelkę zwijaną na kartonie 2lit(taka miała być),ale butelka mieści 1lit.także weź poprawkę.
"Góry Uczą Pokory"

Offline średni

Polscy sprzedawcy w porównaniu do rynku zachodniego są w czarnej dupie i często gęsto podają w opisach rzeczy niby najnowsze,a w rzeczywistości przychodzi coś całkiem innego.Pzdr.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Wg mnie coś jest nie tak z przerzutką. Ta część pomiędzy hakiem a wózkiem powinna się ruszać i to tak aby łańcuch dobrze wpadał na kółka wózka. Tutaj nie widzę tego ruchu. Przerzutka jest jakby za sztywna. Może te modele tak mają, nie wiem, nie wyszedłem poza alivio 8-rz, ale coś mi sie tu nie podoba.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Ta część pomiędzy hakiem a wózkiem powinna się ruszać
To chyba efekt działania sprzęgła, które usztywnia właśnie to połączenie.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Nie mam pojęcia, co to za sprzęgło (chyba trzeba się doedukować), ale chyba nie działa dobrze, albo potrzebuje regulacji.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Sprzęgło w przerzutkach shimano sprawia, że wózek jest usztywniony i nie lata na wszystkie strony na zjazdach - to tak w skrócie.

Co do problemu, którego dotyczy film, to ja bym podjechał do jakiegoś serwisu, żeby na miejscu zobaczyli, może założyli testowo inny łańcuch albo cholera wie co.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum