Autor Wątek: Łańcuch skacze po kółkach przerzutki w nowym napędzie  (Przeczytany 19196 razy)

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Sądząc z filmu szajbajka

Sprzęgło utrudnia przypadkowe wychylenie przerzutki na boki, a tu ewidentnie brakuje ruchu przód-tył, który pozwoliłby dostosować pozycje przerzutki tak, aby łańcuch trafiał na kółka.

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Co do problemu, którego dotyczy film, to ja bym podjechał do jakiegoś serwisu, żeby na miejscu zobaczyli
I to jest, proszę Państwa, najlepsza rada w tym wątku :D

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
I to jest, proszę Państwa, najlepsza rada w tym wątku

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Dziś wracając do dom odwiedziłem sklep, gdzie zanabyłem sobie starą manetkę Slx'a - po zamontowaniu okazało się, że łańcuch skacze jeszcze bardziej żwawo...
Nie mając zbyt wiele do stracenia postanowiłem rozkręcić najpierw nową manetkę, a potem odsłonić klapkę sprzęgła i pogmerać przy nim - złożyłem wszystko od początku iii... jest mniej źle  :D
W sensie przyglądając się pracy kółek dalej słychać i widać delikatne odstępstwa od normy, lecz generalnie da się już jechać bez rzucania bluzgami co minutę.

Dzięki wszystkim za pomoc, dopiero wczoraj przyszło mi do głowy czytając posty, że to może być manetka -  choć do tej pory tak naprawdę nie wiem co było główną przyczyną problemu  :icon_confused:

I jeszcze jedno - konstrukcja w miarę znośnie działa na łąńcuchu KMC - na Connex'ie w dalszym ciągu jest porażka.
« Ostatnia zmiana: 4 Sie 2018, 06:57 qbotcenko »

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
A ja jeszcze tak głupio zapytam... Czy nie powinieneś włączyć sprzęgła?
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Ty nie "zanabywaj", tylko reguluj! Ten sklepik nie ma serwisu?

blondas

• Gość
Witam forumowiczów,
Od momentu złożenia nowego napędu 1x10 mam problem z kulturą jego pracy...

A mógłbyś wrzucić 2 zdjęcia. Jedno na którym widać jak wygląda przerzutka z łańcuchem na 1 koronce i drugie na 10. Na filmach które wrzuciłeś łańcuch jest gdzieś po środku, ale położenie pantografu i wózka wygląda "mało naturalnie" dla tych przełożeń.

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Może łańcuch nie jest skrócony :-\
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Wczoraj wybrałem się na przejażdżkę 160km, i o dziwo tym razem napęd nie irytował ;)
Odwiedziłem po drodze przypadkowo spotkany gigantyczny bike atelier, gdzie serwisant zerknął na napęd i stwierdził, że w sumie "Chodzi normalnie" - ale też kasy nie wziął za obdukcję, więc niech mu będzie.

A ja jeszcze tak głupio zapytam... Czy nie powinieneś włączyć sprzęgła?

Nie odczuwam potrzeby - w sumie ani razu mi łańcuch nie spadł  8)

A mógłbyś wrzucić 2 zdjęcia. Jedno na którym widać jak wygląda przerzutka z łańcuchem na 1 koronce i drugie na 10.

Prosię bardzo - łańcuch i wózek są za krótkie by ogarnąć najwyższe zębatki (stąd wybrałem kasetę, dzięki której nie spadnie mi nic na szprychy - po regulacji mam8 biegów działających sprawnie, przy czym korzystam z 3-4.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Niby dlaczego łańcuch jest za krótki? Przecież widać,że ogarnie całą kasetę. Dlaczwgo Ci serwisant nie wyregulował tego na wszystkie koronki? To wszystko jest takie głupie,że aż chętnie bym to zobaczył. Nie wybierasz się na D. Śląsk?

blondas

• Gość
Wczoraj wybrałem się na przejażdżkę 160km, i o dziwo tym razem napęd nie irytował ;)
Odwiedziłem po drodze przypadkowo spotkany gigantyczny bike atelier, gdzie serwisant zerknął na napęd i stwierdził, że w sumie "Chodzi normalnie" - ale też kasy nie wziął za obdukcję, więc niech mu będzie.

A mógłbyś wrzucić 2 zdjęcia. Jedno na którym widać jak wygląda przerzutka z łańcuchem na 1 koronce i drugie na 10.

Prosię bardzo - łańcuch i wózek są za krótkie by ogarnąć najwyższe zębatki (stąd wybrałem kasetę, dzięki której nie spadnie mi nic na szprychy - po regulacji mam8 biegów działających sprawnie, przy czym korzystam z 3-4.

Na zdjęciach wygląda normalnie. Ktoś jednak pewnej regulacji dokonał, bo widać różnicę pomiędzy pozycją na filmie i zdjęciu. Najważniejsze, że działa.
Co do długości wózka to średni obsługuje spokojnie nawet 2 blaty z przodu więc to tylko kwestia długości łańcucha. Po zdjęciach widać, że powinien dać radę całej kasecie. Zrób z tym porządek, dobrze ustawiona przerzutka nie pozwoli spaść łańcuchowi  z kasety.

Niby dlaczego łańcuch jest za krótki? Przecież widać,że ogarnie całą kasetę. Dlaczwgo Ci serwisant nie wyregulował tego na wszystkie koronki? To wszystko jest takie głupie,że aż chętnie bym to zobaczył. Nie wybierasz się na D. Śląsk?

No to usłyszałem już w dwóch serwisach*, że dla najwyższych koronek potrzebowałbym długiego wózka przerzutki i dłuższego łańcucha - w Sudety może kiedyś zajadę, ale najpierw muszę torby wyegzekwować od bikepack'a ;P

*- pierwszy raz gdy montowałem stery jakiś miesiac temu, a przerzutka była założona 'na pałę'

Na zdjęciach wygląda normalnie. Ktoś jednak pewnej regulacji dokonał, bo widać różnicę pomiędzy pozycją na filmie i zdjęciu. Najważniejsze, że działa.
Co do długości wózka to średni obsługuje spokojnie nawet 2 blaty z przodu więc to tylko kwestia długości łańcucha. Po zdjęciach widać, że powinien dać radę całej kasecie. Zrób z tym porządek, dobrze ustawiona przerzutka nie pozwoli spaść łańcuchowi  z kasety.

Regulowałem na nowo zmieniając w piątek manetkę - i tak już zostało. Nie wiem czy jest sens to jeszcze rozgrzebywać, skoro nie korzystam z wysokich koronek?
« Ostatnia zmiana: 6 Sie 2018, 11:08 qbotcenko »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum