Autor Wątek: Specialized Sequoia  (Przeczytany 11052 razy)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Odp: Specialized Sequoia
« 30 Sie 2018, 23:30 »
Dla porównania:  na kołach z 32 szprychami Berg o średnicy 1,6  mm, obręczami CXP33 i piastami Dura Ace 7700 przejechałem przez 15 lat ponad 85 000 km i żadna szprycha mi nie pękła. Obciążenia raczej duże jak na szosowe części - na początku ścigałem się na nich w przełajach, sporo przejechałem turystycznie po szutrach i dziurach, w tym z bagażem. Obręcze dostały sporo strzałów, widać wgniotki, ale koła są proste. Zresztą kto zna te obręcze wie, że nyple są nie do ruszenia po 2 zimie. Od 2 lat wiszą w garażu DT511 i czekają na koniec mocno już przetartych obręczy, bo praca piast wciąż jest zachwycająca.
Dlatego wybaczcie Panowie, ale koła żyjące 3 lub 5 000 km do mnie nie przemawiają, bo trwalsze robiono przed I wojną.

Offline Mężczyzna rattus norvegicus

• Po co mi fatbike? Dowolny rower i ja to fatbike ;)
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 19.02.2018
« 7 Cze 2019, 15:06 »
Nie wiem, czy ktoś jeszcze śledzi ten wątek, ale w mojej Sequoi Expert 2018 od nowości zaaplikowałem do Sawtooth'ów mleko, które... zacząło sikać w wielu miejscach z obręczy. Ekipa ze sklepu najpierw myślała, że to wina taśmy, wymieniła na taką od twentyninera i nadal sikało. Ekipa złożyła reklamację do dystrybutora Speca i dostałem nowy komplet kół DT Swiss db470. Po zdjęciu naklejek pasują koncepcyjnie do roweru. Obręcz jest nieco węższa od oryginalnej, więc i opona ma nieco wyższy profil, ale po krótkim okresie się do tego przyzwyczaiłem. Najlepsze jest teraz. Po pewnym czasie okazało się, że Sawtoothy są "tubeless ready", ale obręcze nie (sic!). No, ale przecież kół mnie oddam, tamte już ponoć są pocięte (takie mają procedury). Na DT Swiss rower jest oczywiście wyraźnie lżejszy i koła lepiej się toczą, ale nie sprawdzałem tego żadnym przyrządem, jedynie "na czuja".

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 7 Cze 2019, 21:46 »
A to jest cholernie niebezpieczne, z powodu ryzyka spadnięcia opony z obręczy w czasie jazdy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum