Autor Wątek: Czas ''uzbroic'' rame Surly Long Haul Trucker ... Tylko jaki osprzet wybrac ?  (Przeczytany 3135 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Przeciez nawet sruby przerzutek wyjezdzaja z fabryki z niebieskim klejem.
I nie ma w tym nic dziwnego Tak długo jak nie poczuje taka błona kleju jonów metalu pozostaje dziewicza i elastyczna. Czas nie ma znaczenia. Ale jak raz sztywny,  metalowy trzpień odetnie tlen, wciśnie się w kanał i przekaże jony metalu do niej to traci ona swe właściwości po wysunięciu tego sztywnego trzpienia definitywnie. Raz już wykonała swoją pracę i "To se nie wrati".
Rozłączyć i połączyć gwint możesz jeszcze wiele razy, ale błona kleju otoczy cię tylko raz. Ten pierwszy i ostatni.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

to zdaje się, że to
https://www.aliexpress.com/store/product/6805N-RS-6805-61805-6805N-6805-RD-25376-ball-bearing-25x37x6mm-bike-bottom-bracket-repair-bearing/413888_32715846686.html

Brałem u tego chińczyka łożyska z nierdzewki do piast, mogę polecić.
Świat jest porąbany i tyle. Jedni robią złośliwie o 1mm węziej. Inni produkują takie podróbki.
W sumie to tylko pokazuje, że rynek powinien być absolutnie wolny. NO RULES. Chiny to jedyny liberalny ekonomicznie kraj.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Ale juz Ci raz napisałem,że to jest azjatycki standard i nikt Ci na złość nie robi.

Ale juz Ci raz napisałem,że to jest azjatycki standard i nikt Ci na złość nie robi.
Pierwsze słyszę, że to jest "azjatycki standard". Zawsze słyszałem, że to jest odejście od standardu. Chyba,że nastąpiło, to co nastąpić w końcu musi. To liberalna Azja wyznaczy standardy, a nie skostniała, komunistyczna Europa.

Offline Mężczyzna MCsubi

Bo jacys debile,którzy wogóle nie wiedzą,że w Azji są inne typoszeregi łożysk poszli do sklepu w Polsce i zrzymają się w internecie,że europejskie łożysko jest o 1 mm węższe czy odwrotnie. Jakaś firemka Bitul robi do tego praski, frajerzy szlifują uszczelnienia, a nowy wkład kosztuje 30 PLN i wystarczy go dobrze założyć, jak już pisałem tu 2 razy.
Nawet w japońskich rozrusznikach są takie łożyska i bez problemu kupisz w sklepie motoryzacyjnym ( Mitsubishi,Denso), więc jak widzisz teoria spiskowa zawodzi.

No, no. Ciekawe rzeczy piszesz. Z taką argumentacją jeszcze się nie spotkałem.

Offline Mężczyzna koksik

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 05.08.2018
Nie mam ambicji podpijania swiata rowerem i jak juz to beda to wypady ''w Polske'' lub w ekstremalnych sytuacjach Finlandia.  Stad suport bedzie wiec raczej hollowtech II . 
W Anglii / USA uzywaja frame saver'a firmy J P Weigle . Gdzie to mozna kupic w Polsce ?

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Ja do konserwacji ramy wykorzystałem Fluidol.
Co do reszty rad to proponuję się zastanowić nad przełożeniami, korba 44/32/22 z kasetą 12-36 w rowerze trekkingowym? Masz tym holować przyczepę albo jacht?
Przerzutka tył deore - wersja 591 ma słabą sprężynę, 592 nie znam ale byłbym ostrożny.
Piasty 525, tu byłbym mega ostrożny, jeśli Shimano tak samo je "poprawiło" jak 756A to omijaj szerokim łukiem. Jak nie lubisz dłubać przy rowerze to moim zdaniem wygodniej wybrać coś na maszynach.

Offline Mężczyzna koksik

Ja do konserwacji ramy wykorzystałem Fluidol.
Co do reszty rad to proponuję się zastanowić nad przełożeniami, korba 44/32/22 z kasetą 12-36 w rowerze trekkingowym? Masz tym holować przyczepę albo jacht?
Przerzutka tył deore - wersja 591 ma słabą sprężynę, 592 nie znam ale byłbym ostrożny.
Piasty 525, tu byłbym mega ostrożny, jeśli Shimano tak samo je "poprawiło" jak 756A to omijaj szerokim łukiem. Jak nie lubisz dłubać przy rowerze to moim zdaniem wygodniej wybrać coś na maszynach.
Ide szukac tego fluidolu.
Co do piast : dlubanie przy piastach to jest jedna z paru rzeczy, ktore umiem i lubie robic przy rowerze. Mam sporo rowerow i dzieki temu nabralem praktyki w serwisowaniu piast. Na lozyskach maszynowych mam bodajze tylko 3 rowery , reszta jest na kulkach .

Offline Mężczyzna koksik

A jezeli w ramie juz sa ogniska korozji to czym ja usunac (chodzi mi o ramy stalowe, ktore juz mam uzbrojone) ? Czytam wlasnie na forum , ze fluidol wtedy nic nie da i najpierw trzeba usunac rdze a dopiero potem potraktowac fluidolem. Tylko czym usunac rdze ? Cos na forum wyczytalem o specyfiku o nazwie Fertan. Jakie sa inne takie specyfiki ?

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Stery Cane Creek bym zaproponował nawet chyba Surly je montuje w swoich rowerach.

https://www.cyklomania.pl/cane-creek-stery-10-ec34-1-1-8,id3932.html  /opcja tańsza

https://www.cyklomania.pl/cane-creek-stery-40-ec34-1-1-8,id211.html   /opcja droższa

Suport H-II polecam Token.Shimano w starciu z Tokenem można określić że się nie kręci ;)

Jak coś to kont.z furmanem z forum jeśli Token
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna koksik

A stery brac z lozyskami kulkowymi czy juz z lozyskami maszynowymi ? W serwisie mi powiedziano, ze kulkowe latwiej (i taniej) jest serwisowac. Jakie sa wasze opinie / doswiadczenia w tym temacie ?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
W serwisie mi powiedziano, ze kulkowe latwiej (i taniej) jest serwisowac.
Maszynowe i tak produkuje producent łożysk, a nie producent osprzętu rowerowego i pewnie nie zrobił specjalnego modelu tylko i wyłącznie do sterów, a raczej to producenci części rowerowych się dostosowali do standardowych typów łożysk.

Skutek tego jest dwojaki:
1. Można kupić łożyska w każdej firmie z łożyskami, za 5 albo 10 razy mniej niż w rowerowym
2. Kiedy producenci części rowerowych kończą wsparcie, w sklepach z łożyskami, bo nikt nie wycofa z rynku łożysk na których kręcą się maszyny i urządzenia w wielu miejscach gospodarki, a jak chciałem wymienić konusy w piaście Shimano sprzed kilkunastu lat to były tylko w UK i taniej było kupić nową piastę.

Offline Mężczyzna MCsubi

Tym razem pudło- łożyska do sterów to wytwór branży rowerowej. W porównaniu ze skośnymi jednorzedowymi z katalogów mają inny kąt bieżni,inne mocowania i katastrofalną jakość obróbki, ale w sumie to one się nie kręcą.

A do jakiej piasty nie masz konusów-może mam takie?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum