Autor Wątek: GPS Datalogger  (Przeczytany 6911 razy)

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
GPS Datalogger
« 12 Mar 2010, 16:34 »
Potrzebuję urządzenia do zapisu tras wycieczek. Dataloggera znaczy :). Warunek - musi zapisać trasę 2 tygodniowej wyprawy, podczas której nie będzie możliwości zgrania tracków na PC. Czyli w miarę pojemna pamięć. Przydałaby się też dobra bateria (tu oczywiście trzeba ładować, nie ma cudów). Czy moglibyście coś polecić? Jakie są wasze doświadczenia z takim sprzętem. Mam na oku Pentagrama model P3106 http://www.allegro.pl/item951745615_gps_pentagram_pathfinder_logger_3106_25h_66satelit.html . Zetknął się ktoś z nim?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
GPS Datalogger
« 12 Mar 2010, 16:54 »
Idąc za specyfikacją, to po ustawieniu na odczyt danych co 1 sek. zapisze 40 godzin trasy.
Jednak wydaje mi się to niepotrzebne, więc wystarczy zapisywać co 1 minutę co daje nam 2400 godzin zapisu tj. 100 dni. :)

Offline Mężczyzna Waldic

GPS Datalogger
« 14 Mar 2010, 16:47 »
Pewnie, że co 1 s bez sensu. Co 15 s już lepiej. Te ok 100 tys punktów wystarczy aż nadto. Pytanie tylko jak to się sprawuje?

Offline szyroki

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 04.03.2010
GPS Datalogger
« 15 Mar 2010, 06:40 »
Akurat otwarłem dziś onet i proszę.

Offline Mężczyzna Waldic

GPS Datalogger
« 15 Mar 2010, 07:52 »
Cytat: "szyroki"
Akurat otwarłem dziś onet i proszę.

:) Testy tego urządzenia są w sieci dostępne od dość dawna. Tylko, że model 200e z 64 MB pamięci, który by mnie interesował z oferty tej firmy http://global.mobileaction.com/product/product_i-gotU_BT.jsp , jest słabo osiągalny w Polsce. Ja testy i artykuły w sieci czytałem. Pytanie moje dotyczy raczej waszych osobistych doświadczeń.

Offline rrozak

• Miasto: Kłodzko
  • Na forum od: 21.02.2010
GPS Datalogger
« 15 Mar 2010, 15:40 »
Witam,

Używam tego Pentagrama i jestem zadowolony. Co prawda, nie mam tak wygórowanych wymagań jak Twoje :)

Ale sprawdziłem w ustawieniach: jest możliwość ustawienia logowania co dowolną ilość sekund lub dowolną odległość.  Nie wiem jak to by się sprawdzało w praktyce, bo sam używam ustawień standardowych.

Co do zasilania, to odbiornik używa takiej samej baterii jak w Nokii, więc jak ktoś posiada nokie to jest jakieś pole manewru.
Pozdrawiam,
Robert

Offline Mężczyzna Waldic

GPS Datalogger
« 15 Mar 2010, 18:04 »
Cytat: "rrozak"
Co prawda, nie mam tak wygórowanych wymagań jak Twoje :)

:D  :D  :D
Cytat: "rrozak"

Ale sprawdziłem w ustawieniach: jest możliwość ustawienia logowania co dowolną ilość sekund lub dowolną odległość.  
.

O i to jest ważna informacja. Dzięki za info

Offline Mężczyzna xArEs

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 15.02.2010
GPS Datalogger
« 19 Mar 2010, 12:05 »
Ja przegladając ostatnio allegro natrafiłem na takie ustrojstwo z wyswietlaczem: http://www.holux.com/JCore/en/products/products_content.jsp?pno=341. Na allegro kosztuje ok 280 zł czyli tyle co etrex H i tutaj nalezy sobie odpowiedzieć czy warto skoro za ta sama kase można mieć juz normalnego GPS recznego.  Pod warunkiem oczywiście ze eTrex H ma funkcje loggera i potem mozna to przenieśc do kompa.
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna TatOR

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.09.2009
GPS Datalogger
« 23 Mar 2010, 21:43 »
Ja mam model: Mainnav MG-950DL. Cena około 300 zł.
Jeśli chodzi o pojemność, czy łapanie fixa z GPSa to jestem zadowolony. Nie jest to jakiś mercedes, no ale w deszczu, czy w zimnie /tak do -7 bo tylko tyle jeździłem/ było wszystko OK. Zaleta to bateria z Nokii, a ładowanie to także przez USB.
Na jednym ładowaniu można jeździć kilkadziesiąt godzin.
Jestem zadowolony.
Pozdrawiam
TatOR

E-busola

• Gość
GPS Datalogger
« 25 Mar 2010, 16:33 »
Zgadzam sie,duża zaletą jest długi czas pracy baterii i funkcjonalnośc. Sam zastanawiam się nad kupnem tego modelu.

Offline Mężczyzna xArEs

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 15.02.2010
GPS Datalogger
« 26 Mar 2010, 10:05 »
Cytat: "TatOR"
Ja mam model: Mainnav MG-950DL.......

juz kilka razy ogladałem to na allegro ale wydgladało mi to raczej  na zabawkę ...
napiszcie cos więcej o tym logerze byc może też sie skuszę jak będzie troche więcej opini pozytywnych.
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
GPS Datalogger
« 26 Mar 2010, 10:18 »
Używa ktoś powyższe loggery na Macu? :)

Offline Mężczyzna Waldic

GPS Datalogger
« 26 Mar 2010, 20:47 »
Ja mam model: Mainnav MG-950DL.
Na jednym ładowaniu można jeździć kilkadziesiąt godzin.

Producent podaje ok 13 h , jak to jest naprawdę ? Czy posiada przycisk ręcznego zapamiętywania punktu? I czy można ustawiać parametry loga? Co jaki czas, odległość, itd.

Offline Mężczyzna TatOR

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.09.2009
GPS Datalogger
« 27 Mar 2010, 22:26 »
Producent podaje w instrukcji 20 h przy "normalnym użyciu". W/g mnie logger daję radę nawet około 25 lub więcej.
Jesli się mam czepiać to muszę przyznać ze obudowa jest tandetna /do dupy plastik/, ale poza tym ma same zalety. Jeśli komuś nie pasuje to niech sobie kupi Garmina za 700 zł, który ma 2-3 razy słabszą baterię, ale bardzo dobre wykonanie :)
Pozdrawiam
TatOR

Offline Mężczyzna Waldic

GPS Datalogger
« 27 Mar 2010, 22:46 »
. Jeśli komuś nie pasuje to niech sobie kupi Garmina za 700 zł, który ma 2-3 razy słabszą baterię, ale bardzo dobre wykonanie :)

No, za 700 to masz Garmina Legend HCx (nawet za mniej niz 700), a tam oprócz logowania masz regularny turystyczny GPS z mapami. Z tą słabością baterii to też nie do końca, bo te Garminy chodzą na "paluszki", co czasami bywa zaletą. Niemniej faktycznie jest różnica. Jeżeli ktoś potrzebuje tylko zapisywać ślad, to urządzenie za 200 zł świetnie załatwia sprawę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum