Autor Wątek: GPS Datalogger  (Przeczytany 6912 razy)

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Odp: GPS Datalogger
« 8 Kwi 2013, 22:18 »
No muszę przyznać, że ślad z Holuxa GPSport 260 podczas jazdy rowerem całkiem nie złe, nadal to nie ideał, ale jak za darmo...
« Ostatnia zmiana: 8 Kwi 2013, 22:55 kolega_na_fullu_;-) »

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
« 9 Kwi 2013, 12:13 »
No generalnie było by to super urządzenie jeszcze w połączeniu z pulsometrem, ale jak szukam to nie mogę znaleźć tych pulsometrów, licznik kadencji jest za niecałą 100 PLN a urządzenie najtaniej znalazłem w internecie za około 300 PLN jak by się udało kupić za około 400 PLN logger plus pulsometr to chyba dobra alternatywa dla telefonów z endomondo i pulsometra na bluetooth

• ~(FSM)~
« 9 Kwi 2013, 13:19 »
Gdyby ktoś chciał zobaczyć jak wygląda taki ślad, to proszę.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 9 Kwi 2013, 16:17 »
Gdy ściągam ślady przez aplikację, pojawia się pytanie, ślady czy ślady ze zdjęciami - ciągle nie mogę wymyślić jak zrobić zdjęcie tym urządzeniem.

A to nie jest opcja do geotagowania zdjęć? Wybierasz
'ze zdjęciami', wskazujesz folder z fotami (wykonanymi
podczas wyjazdu), a program dodaje współrzędne GPS
do tagów zdjęcia porównując czas wykonania foty
z czasem ze śladu.

Hm?

Szy.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwi 2013, 12:06 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 10 Kwi 2013, 17:38 »
ale jak szukam to nie mogę znaleźć tych pulsometrów
Szukaj po prostu opaski ANT+. Cała masa tego jest.
A od BT.. To chroń Panie Boże. Baterie znikają w oczach.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Turysta

• Na forum od: 15.06.2011
« 17 Kwi 2013, 17:49 »
Bateria trzyma długo - na Grassorze miałem włączony zapis (bez korzystania z BT) non stop przez 23 godziny i nie wyczerpała się.

Zrobiłem test - logger zapisywał trasę non stop przez 25 godzin 28 minut, po czym zgasł. Oczywiście bez korzystania z BT.

Przy świeżej baterii mogłoby być pewnie lepiej. Ja swojej nie oszczędzałem - od ponad dwóch lat używam właściwie przy każdej jeździe rowerem i tak samo często doładowuję ją (przy każdorazowym zgrywaniu śladu do komputera).

• ~(FSM)~
« 18 Kwi 2013, 23:25 »
Niestety z moich obliczeń wyszło, że GPSport nie wytrzymał 18 godz.
Jedna kreska w teorii powinna odpowiadać ~4,5 godz, ale zniknęła po ok 2 godz (ta ostatnia).

Offline Mężczyzna renifer

• Miasto: w polu i w lesie
  • Na forum od: 22.01.2012
« 19 Kwi 2013, 11:54 »
Czy sa jeszcze jacyś użytkownicy loggerów, którzy są z nich zadowoleni i mogą coś polecić? :)

Interesuje mnie coś na paluszki AAA bądź AA. Prosty w użytkowaniu tj. klikam start rejestru klikam drugi koniec i przycisk wyłącznika :)
Posiadam dwa eBonTek 3000 i HoluxLogger M241. Ten pierwszy kupiłem jako pierwszy do zapisu śladu. Sprawował się i sprawuje świetnie. Zasilany jest baterią wewnętrzną, jako zamiennik dokupiłem Baterię Nokia BL5C. Obecnie jęźdz jako zapasowy, wypadek gdyby…  Następnie przyszła era TrekBuddy i się okazało, że w systemie NAV – informacja bluetooth nie ma zapisu trasy do pamięci. Niby nie problem bo TrekBuddy  robił ślad, ale absorbowało to telefon – zasilanie. Nabyłem Holuxa http://www.holux.com/JCore/en/products/products_content.jsp?pno=341 Ten dataloger to dopiero rewelacja (rok 2008). Zasilany jest jednym paluchem R-6 AA, starcza na cały dzień. Testów dokładnych nie robiłem, przy różnych bateriach nie ma to sensu. Co rano zakładam nową baterię-akumulator. Ma wyświetlacz, który: monitoruje jak nam ubywa pamięć, która jest godzina,  z jaką prędkością się poruszamy, podaje położenie - gdy byśmy chcieli konfrontacji z mapą tradycyjną, ile km trasy przebyliśmy, w przybliżeniu w jakim kierunku podążamy itp. Służy mi po dziś dzień. Ustawiam nie tak jak tu na forum czytam 1, 30… czy ileś sekund tylko 50 m. Licznik nie bije mi w czasie postoju, a 50 m od punktu do punktu to dla podróżnika dokładność aż nadto. Holuxa można programować nie tylko z poziomu programu na PC, ale także z poziomu urządzenia co jest b. wygodne. Uwaga Datalogery należy ustawiać w systemie Full to STOP, a nie Overwrite – po całkowitym zapełnieniu pamięci nie następuje nadpisanie nową informacją, która niszczy nam całą poprzednią – zeruje i zapisuje od początku. Pozdrawiam
Jeśli ty dasz mi trochę - ja dam ci dużo!
Jeśli ty dasz mi dużo - ja dam ci dużo więcej!
Jeśli ty dasz mi wszystko - ja też dam ci wszystko!

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 19 Kwi 2013, 11:58 »
DO NOT use rechargeable batteries to avoid malfunction. Using only alkaline batteries is recommended.

;)

E: Można obecnie kupić używany za 159 pln :)
« Ostatnia zmiana: 19 Kwi 2013, 12:03 yoshko »

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 19 Kwi 2013, 12:04 »
Niestety z moich obliczeń wyszło, że GPSport nie wytrzymał 18 godz

z moich obserwacji wynika, że gpsport działa przez różny czas w zależności od tego co mamy na wyświetlaczu. najbardziej prądożerny jest chyba ten ekran standardowy z aktualną prędkością.

w sobotę jechałem z opcją jazdy po śladzie. od 9 do 17 zeszła tylko jedna kreska. także różnie to bywa ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna renifer

• Miasto: w polu i w lesie
  • Na forum od: 22.01.2012
« 19 Kwi 2013, 13:01 »
DO NOT use rechargeable batteries to avoid malfunction. Using only alkaline batteries is recommended.
Mojego nie spotkały żadne przykrości, wkładam co mam najczęściej aku Eneloop. Dzień jazdy mam zapewniony na jednej bateryjce. Nie znam obecnie rynku Loger'ów nie wiem czy to drogo. Urządzenie jest super.
Jeśli ty dasz mi trochę - ja dam ci dużo!
Jeśli ty dasz mi dużo - ja dam ci dużo więcej!
Jeśli ty dasz mi wszystko - ja też dam ci wszystko!

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 19 Kwi 2013, 13:33 »
(Pentagram Pathfinder P3106).

Niestety, tu trochę kłopot - potrzebna jest aplikacja GPS Photo Tagger, wg mojej wiedzy bez niej nie da się zgrać śladu. Aplikacja, oczywiście, pod Windows.
Aplikacji towarzyszą (nie częściej niż raz w roku) dodatkowe problemy, o których pisałem TUTAJ.
Problemy do pokonania, ale na jakąkolwiek pomoc producenta w tej kwestii nie ma co liczyć.

Sugeruję użycie funkcji Pomoc->Uaktualnienie oprogramowania.

Offline Mężczyzna Turysta

• Na forum od: 15.06.2011
« 19 Kwi 2013, 20:11 »
Sugeruję użycie funkcji Pomoc->Uaktualnienie oprogramowania

Hmm, rzeczywiście - w obecnej wersji programu przekierowanie działa, trzeba tylko podstawić odpowiedni model urządzenia, bo mojego nie ma.
Nie wiem, dlaczego nie wpadłem na to - a może wpadłem, tylko nie działało...

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 19 Kwi 2013, 21:37 »
trzeba tylko podstawić odpowiedni model urządzenia, bo mojego nie ma.
Wybierasz dowolny datalogger i będzie hulać.

• ~(FSM)~
« 19 Kwi 2013, 23:36 »
Niestety z moich obliczeń wyszło, że GPSport nie wytrzymał 18 godz

z moich obserwacji wynika, że gpsport działa przez różny czas w zależności od tego co mamy na wyświetlaczu. najbardziej prądożerny jest chyba ten ekran standardowy z aktualną prędkością.

w sobotę jechałem z opcją jazdy po śladzie. od 9 do 17 zeszła tylko jedna kreska. także różnie to bywa ;-)

No fakt, przecież wyświetlana zawartość zmienia się na bierząco.

BTW warto upraszczać pliki podczas zapisu na kompie? Niby program to rekomenduje...

Edyta
Pierwsze kilka przejażdżek było spoko, uchwyt trzymał sztywno, potem GPS zaczął trząść się jak galareta.
« Ostatnia zmiana: 2 Maj 2013, 10:28 kolega_na_fullu_;-) »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum