Autor Wątek: Doping  (Przeczytany 18193 razy)

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Odp: Doping
« 14 Sie 2018, 13:18 »
To takie pogrożenie palcem ze strony organizatorów (i krok w dobrym kierunku). Nie sądzę, żeby ktoś się z tego powodu w ostatniej chwili wycofał. Specjaliści sobie poradzą tym bardziej jeżeli wiedzą czego te kontrole nie wykryją.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 14 Sie 2018, 13:57 »
Temat na czasie, na BBT będą kontrole antydopingowe http://1008.pl/newsy/podczas-bbt-przeprowadzimy-kilkanascie-kontroli-antydopingowych-rozmowa-z-aleksandra-piwka-kierownikiem-biura-antydopingowego-baltyk-bieszczady-tour/

Teraz trzeba monitorować listę startową, kto się wycofa w ostatniej chwili  ;D

Jak tylko pojawiło się nieaktywne okienko "antydoping" , trochę lista uszczuplała...  ;D
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 15 Sie 2018, 12:50 »
Wystarczy głupi beta-bloker.
Ale beta-bloker to cię raczej osłabi, a nie wzmocni.

Opublikowano gdzieś na jakiej substancji go złapano? Zastanawiam się czy u amatorów wpadki nie mogą być spowodowane tym, że niektórzy biorą jakieś odżywki ze sklepów z odżywkami. Tam producenci mogą coś dosypywać by te odżywki działały. Profesjonaliści pewnie nic nie wezmą puki ich team nie przebada czy odżywka jest czysta i co tak naprawdę faktycznie w niej jest.
Kiedyś jacyś polscy ciężarowcy wpadki na jakimś bezsensowym dopingu.  W ich krwi znaleziono jakiś żeński hormon który powodował zatrzymanie wody, a nie przyrost mięśni. Zdyskwalifikowano ich, a po kilku miesiącach płakali, że ktoś ich oszukał, bo oni jakieś rosyjskie czy litewskie tabletki łykali i miał być dobry steroid anaboliczny.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 15 Sie 2018, 13:31 »
Wystarczy głupi beta-bloker.
Ale beta-bloker to cię raczej osłabi, a nie wzmocni.

Pamiętam, że beta-blokery są na liście zakazanych substancji. Ale używano ich w sportach precyzyjnych a nie wytrzymałościowych.  Np. łucznictwo czy strzelectwo. Piszę to jako były łucznik, któremu zdarzało się stać na pudle w Mistrzostwach Polski, co potem zawsze skutkowało sikaniem do kubeczka :)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 15 Sie 2018, 14:16 »
Beta-bloker powoduje że serce nie wchodzi na bardzo wysokie obroty przy których wydajność pompowania spada. Działa też lekko uspokajająco więc łucznictwo jak najbardziej.

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
« 15 Sie 2018, 22:39 »
Beta-bloker powoduje że serce nie wchodzi na bardzo wysokie obroty przy których wydajność pompowania spada. Działa też lekko uspokajająco więc łucznictwo jak najbardziej.

Jechałeś kiedyś długi dystans z beta-blokerem, że takie rzeczy wypisujesz? Ja mam tętno spoczynkowe 37. Wielu tutaj wytrenowanych kolarzy ma podobne. Wiesz co znaczy wziąć jeszcze beta-bloker. A wiesz jakie masz tętno jak już jedziesz 500 km? Ja już nie przekraczam 110, i co, beta-bloker ma mi w czymś pomóc. Czy my tutaj mówimy o jeździe na 1000km, czy sprincie na 50 km.?
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline Mężczyzna menel

« 15 Sie 2018, 23:22 »
Czy my tutaj mówimy o jeździe na 1000km, czy sprincie na 50 km.?

93

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 15 Sie 2018, 23:28 »
Normalny człowiek-rowerzysta jak ja, nie ma pojęcia co to jest Beta-bloker (czy inne podobne) i jak to działa. Chyba, że choruję i to coś może mu pomóc, bądź w czymś ulżyć. Skoro ktoś dobrze wie "z czym się to je", to mam podejrzenia, że nie przypadkowo...  ;) ;D
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
« 15 Sie 2018, 23:47 »
Beta bloker stosuje się po zawałach serca, żeby obniżyć tętno. Dlatego dla mnie ktoś, kto w sporcie go wykorzystuje ma poje... w glowie. Zresztą w maratonach ultra po kilkuset km trzeba walczyć o jak najwyższe tętno, żeby nie zaliczyć gleby na rowerze.
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 16 Sie 2018, 00:17 »
To jest racja, Menel po prostu nie zna realiów długich dystansów, gdzie po 500km tętno znacznie spada i już do końca jazdy nie da się wejść na poziom dostępny na świeżo, często się jedzie na tętnie w okolicach 100.

Dlatego też nie widzę żadnego pożytku jaki miałoby przynieść jeszcze dodatkowe obniżanie tętna i dlatego nikt tego w kolarstwie jako dopingu nie stosuje. To ma jakiś sens w sportach, gdzie obniżenie tętna coś ma dać (jak łucznictwo właśnie, czy strzelectwo), w kolarstwie to tylko pogorszyć wynik może.

Offline Mężczyzna menel

« 16 Sie 2018, 07:04 »
Skoro ktoś dobrze wie "z czym się to je", to mam podejrzenia, że nie przypadkowo...  ;) ;D
Oczywiście że nie przypadkowo.

A kolarstwo to nie tylko maratony, a betabloker nie jest lekiem na całe zło tylko ma określone działanie:

Beta-bloker powoduje że serce nie wchodzi na bardzo wysokie obroty przy których wydajność pompowania spada.
Jak mamy taki problem to bierzemy jak nie to nie.

Offline Mężczyzna marpiech

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.01.2018
« 16 Sie 2018, 07:42 »
Ciekawa dyskusja.

Jako astmatyk wożę ze sobą Salbutamol (ale rzadko biorę, to jest tylko na wypadek ataku astmy). Salbutamol nie leczy a tylko usuwa objawy na chwilę, dlatego nie jest wskazany do chronicznego stosowania. Do tego w czerwcu i lipcu sterydy wziewne o niskiej biodostępności od dwóch lat. Sterydy chronicznie też syf, ale przynajmniej leczą. No i leki przeciwalergiczne. Nie mam TUE ale jestem pod opieką poradni.

Znaczy się jestem dopingowiczem czy nie?

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 16 Sie 2018, 08:03 »
...
Znaczy się jestem dopingowiczem czy nie?

Zależy na jak dobrych prawników Cię stać.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

jark

• Gość
« 16 Sie 2018, 09:10 »
Temat na czasie, na BBT będą kontrole antydopingowe 
... nareszcie
aczkolwiek smutne to , bardzo

j.

Offline Mężczyzna yurek55

• 2015-11217; 2016-11305; 2017-12740 (Rapha500)
  • Na forum od: 06.09.2013
    • Jurek rowerowy
« 16 Sie 2018, 18:54 »
Beta bloker stosuje się po zawałach serca, żeby obniżyć tętno. Dlatego dla mnie ktoś, kto w sporcie go wykorzystuje ma poje... w glowie. Zresztą w maratonach ultra po kilkuset km trzeba walczyć o jak najwyższe tętno, żeby nie zaliczyć gleby na rowerze.
Ja od 12 lat biorę beta-bloker Metocard ZK  i na każdym podjeździe zdycham, bo za wolno pompa pracuje. Nie wiem jak to mogło by pomagać kolarzom czy biegaczom.

Wysłane z telefonu

Rower to dziwny pojazd, jego pasażer jest jednocześnie jego silnikiem.
"Drzwi mego domu to magiczna furtka między krainą lenia a rowerem" - eranis

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum